svetvemne.cz

Recepty slovenské kuchyně

 
Úhrabky

Tradiční lahůdka našich babiček a prababiček. Toto syté jídlo bylo na jídelním lístku hlavně v období zimy, když byly už ve sklepě uskladněné brambory a cibule, v soudku kvašené zelí a ve spíži kus dobré slaniny ze zabijačky.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

60 min.

Obtížnost

vysoká

Fazolová polévka na sladkokyselo

Stará dobrá klasická polévka.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

Obtížnost

nízká

Gemerské pirohy

Ukuchtil

Zuzka

Čas přípravy

30 min.

Obtížnost

nízká

Smetanová polévka z fazolových lusků

Mléčná polévka ze zelených fazolových lusků s bramborami. Porce polévky si dochutíme octem, nebo citronovou šťávou.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

Obtížnost

nízká

Zelno-fazolová polévka Šutolica (Šutelica)

Podle původního receptu se tato starodávná polévka připravovala v kotlíku na ohni a brambory se pekly v popelu. Nabízíme vám snadnou přípravu této chutné a zdravé polévky v moderní kuchyni.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

Obtížnost

střední

Lokše

Recept na chutné a jednoduché lokše

Ukuchtil

Zuzka

Čas přípravy

Obtížnost

střední

Kroupová baba s houbami

Tradiční pokrm ze slovenské kuchyně. Namísto sádla lze pokrm upéct i na oleji a stane se z něj vegetariánská pochoutka.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

1 h. 30 min.

Obtížnost

vysoká

Zemský tysaj

Párky na cibuli se zeleninou a bramborami.

Ukuchtil

Michal

Čas přípravy

30 min.

Obtížnost

nízká

Strapačky s kysaným zelím

Strapačky z bramborového těsta připravené s kysaným zelím a pečenou slaninou.

Ukuchtil

Jurgason

Čas přípravy

45 min.

Obtížnost

střední

Brynzové halušky

Tradiční slovenský jídlo s unikátní chutí, vysokou energetickou hodnotou a pozitivním vlivem na trávicí trakt.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

60 min.

Obtížnost

nízká

Fučka

Tradiční "profoukaná" bramborová kaše. Podáváme jako samostatný pokrm s osmaženou cibulkou, nebo jako přílohu.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

40 min.

Obtížnost

střední

Bobalky s mákem

Tradiční vánoční slovenské jídlo - bobalky, opekance, pupáľky, pupáky ... nejoblíbenější jsou z mákem. Jelikož je pokrm poměrně sytý, mělo by připravené množství stačit na uvedené 4 porce. Pokud se vám to zdá málo, klidně si množství ingrediencí zdvojnásobte.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

Obtížnost

vysoká

Brynzový osúch s cibulí

Oblíbený slaný koláč z brynzy a cibule.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

Obtížnost

střední

Cuketový prívarok

Sytý cuketový přívarok jemné a smetanové chuti, výborně doplněný vařenými vajíčky.

Ukuchtil

Jurgason

Čas přípravy

45 min.

Obtížnost

střední

Brynzové špagety

Recept na špagety s brynzou, křupavou mrkvičkou, cibulkou a koriandrem.

Ukuchtil

Michal

Čas přípravy

40 min.

Obtížnost

střední

Opekance - bobalky

Bobalky, opekance, pupáky... tradiční slovenský vánoční pokrm. Nejčastěji se podávají s mákem, ořechy, tvarohem ... ale chutnají i s brynzou či zelím. Jejich název a způsob podání se v regionech liší. Z uvedeného množství získáte 250 g hotových opekanců. Podle potřeby ingredience zdvojnásobte.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

Obtížnost

střední

Bramborové šišky s tvarohem

Recept na domácí šišky z bramborového těsta, posypané sladkým tvarohem.

Ukuchtil

Michal

Čas přípravy

45 min.

Obtížnost

střední

Sladkokyselá fazolová omáčka s bramborami

Sladkokyselá, mléčno-smetanová fazolová omáčka je velmi chutná při podávání s dobrou sekanou, klobáskou nebo volským okem. Klasicky k ní servírujeme čerstvý, měkký chléb. Při přípravě 4 porcí použijeme poloviční dávku ingrediencí.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

Obtížnost

střední

Brynzový posúch se slaninou

Vynikající slaný koláč z oblíbené slovenské brynzy.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

Obtížnost

střední

Švestkové knedlíky se strouhankou

Tradiční a najjednodušší recept na přípravu švestkových knedlíků v jemném těstíčku.

Ukuchtil

Elenka

Čas přípravy

1 h. 15 min.

Obtížnost

nízká

 

 
 

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit