Bobalky s mákem
Tradiční vánoční slovenské jídlo - bobalky, opekance, pupáľky, pupáky ... nejoblíbenější jsou z mákem. Jelikož je pokrm poměrně sytý, mělo by připravené množství stačit na uvedené 4 porce. Pokud se vám to zdá málo, klidně si množství ingrediencí zdvojnásobte.
recept,fotorecept,máslo,mák mletý,med,Sladká jídla,Vánoční recepty,Recepty slovenské kuchyně
Sladká jídla
Recepty slovenské kuchyně
Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | 2 | čajové lžičky | |
droždí čerstvé | 15 | gramů | |
med | - | ||
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% | 400 | mililitrů | |
mouka polohrubá | 1 | čajová lžička | |
mouka polohrubá | 200 | gramů | |
mouka polohrubá | - | ||
mák mletý | - | ||
máslo | 40 | gramů | |
máslo | 0 | ||
olej slunečnicový | - | ||
sůl | 1 | špetka | |
vaječný žloutek | 1 | kus |
Recept
1.
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 100 mililitrů • cukr krystalový 2 čajové lžičky • droždí čerstvé 15 gramů • mouka polohrubá 1 čajová lžička
V trošce vlažného mléka rozmícháme mouku s cukrem. Přidáme rozdrobené droždí a zlehka promícháme. Necháme vykynout přikryté na teplém místě.
2.
mouka polohrubá 200 gramů • máslo 40 gramů • vaječný žloutek 1 kus • sůl 1 špetka
Do mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli, rozpuštěné máslo a vaječný žloutek.
3.
Přilijeme kvásek, vypracujeme těsto...
4.
... a necháme přikryté na teplém místě vykynout (asi 45 minut).
5.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál posypaný moukou. Vytvarujeme do silnějšího válečku...
6.
... a rozkrojíme 4 kousky. Každý kousek vytvarujeme do válečku o průměru 1,5 - 2 cm.
7.
Válečky nakrájíme na 1,5 - 2 cm velké kousky.
8.
Kousky můžeme upéct přímo tak, jak jsme je rozkrájeli. Ale lepší je vytvarovat každý kousek do kuličky, v jemně naolejovaných dlaních.
9.
Kuličky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem v přiměřených rozestupech od sebe.
10.
Pečeme 18 min. při teplotě 180 °C.
12.
Necháme 2 minutky odstát a bobalky vyndáme. Pokud jsou tvrdší necháme je v mléce o minutku až dvě déle.
13.
Posypeme mákem, polijeme rozpuštěným máslem a přidáme med. Uvedené ingredience přidáváme podle chuti.
14.
Promícháme a můžeme servírovat. Na talířku nebo v misce opět trošku polijeme rozpuštěným máslem.
Dobrou chuť!