svetvemne.cz

Bobalky s mákem

     

Tradiční vánoční slovenské jídlo - bobalky, opekance, pupáľky, pupáky ... nejoblíbenější jsou z mákem. Jelikož je pokrm poměrně sytý, mělo by připravené množství stačit na uvedené 4 porce. Pokud se vám to zdá málo, klidně si množství ingrediencí zdvojnásobte.

Ukuchtil

Počet porcí

4

Čas přípravy

Obtížnost

vysoká

 

 

 
 

1. 

mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 100 ml  cukr krystalový 2 ČL  droždí čerstvé 15 g  mouka polohrubá 1 ČL

V trošce vlažného mléka rozmícháme mouku s cukrem. Přidáme rozdrobené droždí a zlehka promícháme. Necháme vykynout přikryté na teplém místě.

2. 

mouka polohrubá 200 g  máslo 40 g  vaječný žloutek 1 ks  sůl 1 špetka

Do mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli, rozpuštěné máslo a vaječný žloutek.

3. 

Přilijeme kvásek, vypracujeme těsto...

4. 

... a necháme přikryté na teplém místě vykynout (asi 45 minut).

5. 

mouka polohrubá

Vykynuté těsto vyklopíme na vál posypaný moukou. Vytvarujeme do silnějšího válečku...

6. 

... a rozkrojíme 4 kousky. Každý kousek vytvarujeme do válečku o průměru 1,5 - 2 cm.

7. 

Válečky nakrájíme na 1,5 - 2 cm velké kousky.

8. 

olej slunečnicový

Kousky můžeme upéct přímo tak, jak jsme je rozkrájeli. Ale lepší je vytvarovat každý kousek do kuličky, v jemně naolejovaných dlaních.

9. 

Kuličky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem v přiměřených rozestupech od sebe.

10. 

Pečeme 18 min. při teplotě 180 °C.

11. 

mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 300 ml

Mléko zahřejeme a zalijeme jím bobalky.

12. 

Necháme 2 minutky odstát a bobalky vyndáme. Pokud jsou tvrdší necháme je v mléce o minutku až dvě déle.

13. 

mák mletý  máslo  med

Posypeme mákem, polijeme rozpuštěným máslem a přidáme med. Uvedené ingredience přidáváme podle chuti.

14. 

máslo

Promícháme a můžeme servírovat. Na talířku nebo v misce opět trošku polijeme rozpuštěným máslem.

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit