svetvemne.cz

Recepty slovenské kuchyně

 
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem.

Oblíbené bramborové knedlíky plněné uzeným, podáváme s osmaženou cibulkou a kyselým zelím.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

1 h. 30 min.

Obtížnost

střední

Bobalky s mákem

Tradiční vánoční slovenské jídlo - bobalky, opekance, pupáľky, pupáky ... nejoblíbenější jsou z mákem. Jelikož je pokrm poměrně sytý, mělo by připravené množství stačit na uvedené 4 porce. Pokud se vám to zdá málo, klidně si množství ingrediencí zdvojnásobte.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

Obtížnost

vysoká

Smetanová polévka z fazolových lusků

Mléčná polévka ze zelených fazolových lusků s bramborami. Porce polévky si dochutíme octem, nebo citronovou šťávou.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

Obtížnost

nízká

Domácí bramborové lokše

Recept na chutné bramborové lokše. Podáváme jako přílohu k pečené kachně či huse, nebo je plníme slanými (kachní játra) nebo sladkými (makové, ořechová...) náplněmi. Příprava je jednoduchá, ale mouka bude po celé kuchyni. :) Stojí však za to.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

Obtížnost

střední

Fučka

Tradiční "profoukaná" bramborová kaše. Podáváme jako samostatný pokrm s osmaženou cibulkou, nebo jako přílohu.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

40 min.

Obtížnost

střední

Zelno-fazolová polévka Šutolica (Šutelica)

Podle původního receptu se tato starodávná polévka připravovala v kotlíku na ohni a brambory se pekly v popelu. Nabízíme vám snadnou přípravu této chutné a zdravé polévky v moderní kuchyni.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

Obtížnost

střední

Meruňkové knedlíky z tvarohového těsta

Babiččiny meruňkové knedlíky z tvarohového těsta jsou rychle a jednoduše připravené. Recept s podrobnými kroky postupu zvládne i začátečník.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

30 min.

Obtížnost

střední

Třešňová bublanina

Tradiční recept na bublaninu z jemného, nadýchaného těsta.

Ukuchtil

Norika

Čas přípravy

30 min.

Obtížnost

nízká

Úhrabky

Tradiční lahůdka našich babiček a prababiček. Toto syté jídlo bylo na jídelním lístku hlavně v období zimy, když byly už ve sklepě uskladněné brambory a cibule, v soudku kvašené zelí a ve spíži kus dobré slaniny ze zabijačky.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

60 min.

Obtížnost

vysoká

Koprová omáčka

Skvělá omáčka pro všechny milovníky voňavého kopru. Podáváme s knedlíkem a vajíčkem vařeným natvrdo.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

20 min.

Obtížnost

nízká

Strapačky s kysaným zelím

Strapačky z bramborového těsta připravené s kysaným zelím a pečenou slaninou.

Ukuchtil

Jurgason

Čas přípravy

45 min.

Obtížnost

střední

Brynzový posúch se slaninou

Vynikající slaný koláč z oblíbené slovenské brynzy.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

Obtížnost

střední

Kakaovo-ořechový závin

Oblíbený koláč z jogurtového kynutého těsta, zachutná všem, dětem i dospělým.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

1 h. 30 min.

Obtížnost

střední

Fazolová polévka na sladkokyselo

Stará dobrá klasická polévka.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

Obtížnost

nízká

Brynzové halušky

Tradiční slovenský jídlo s unikátní chutí, vysokou energetickou hodnotou a pozitivním vlivem na trávicí trakt.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

60 min.

Obtížnost

nízká

Zemský tysaj

Párky na cibuli se zeleninou a bramborami.

Ukuchtil

Michal

Čas přípravy

30 min.

Obtížnost

nízká

Bramborové šišky s tvarohem

Recept na domácí šišky z bramborového těsta, posypané sladkým tvarohem.

Ukuchtil

Michal

Čas přípravy

45 min.

Obtížnost

střední

Opekance - bobalky

Bobalky, opekance, pupáky... tradiční slovenský vánoční pokrm. Nejčastěji se podávají s mákem, ořechy, tvarohem ... ale chutnají i s brynzou či zelím. Jejich název a způsob podání se v regionech liší. Z uvedeného množství získáte 250 g hotových opekanců. Podle potřeby ingredience zdvojnásobte.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

Obtížnost

střední

Gemerské pirohy

Ukuchtil

Zuzka

Čas přípravy

30 min.

Obtížnost

nízká

Lokše

Recept na chutné a jednoduché lokše

Ukuchtil

Zuzka

Čas přípravy

Obtížnost

střední

 

 
 

 

© 2011 - 2020 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit