svetvemne.cz

Recepty slovenské kuchyně

 

Úhrabky

Úhrabky

Tradiční lahůdka našich babiček a prababiček. Toto syté jídlo bylo na jídelním lístku hlavně v období zimy, když byly už ve sklepě uskladněné brambory a cibule, v soudku kvašené zelí a ve spíži kus dobré slaniny ze zabijačky.

Ukuchtil
Dada
Čas přípravy
60 min.
Obtížnost
vysoká

Fazolová polévka na sladkokyselo

Fazolová polévka na sladkokyselo

Stará dobrá klasická polévka.

Ukuchtil
Dada
Čas přípravy
Obtížnost
nízká

Bobalky s mákem

Bobalky s mákem

Tradiční vánoční slovenské jídlo - bobalky, opekance, pupáľky, pupáky ... nejoblíbenější jsou z mákem. Jelikož je pokrm poměrně sytý, mělo by připravené množství stačit na uvedené 4 porce. Pokud se vám to zdá málo, klidně si množství ingrediencí zdvojnásobte.

Ukuchtil
Dada
Čas přípravy
Obtížnost
vysoká

Domácí bramborové lokše

Domácí bramborové lokše

Recept na chutné bramborové lokše. Podáváme jako přílohu k pečené kachně či huse, nebo je plníme slanými (kachní játra) nebo sladkými (makové, ořechová...) náplněmi. Příprava je jednoduchá, ale mouka bude po celé kuchyni. :) Stojí však za to.

Ukuchtil
Dada
Čas přípravy
Obtížnost
střední

Opekance - bobalky

Opekance - bobalky

Bobalky, opekance, pupáky... tradiční slovenský vánoční pokrm. Nejčastěji se podávají s mákem, ořechy, tvarohem ... ale chutnají i s brynzou či zelím. Jejich název a způsob podání se v regionech liší. Z uvedeného množství získáte 250 g hotových opekanců. Podle potřeby ingredience zdvojnásobte.

Ukuchtil
Dada
Čas přípravy
Obtížnost
střední

Brynzové halušky

Brynzové halušky

Tradiční slovenský jídlo s unikátní chutí, vysokou energetickou hodnotou a pozitivním vlivem na trávicí trakt.

Ukuchtil
Dada
Čas přípravy
60 min.
Obtížnost
nízká

Kroupová baba s houbami

Kroupová baba s houbami

Tradiční pokrm ze slovenské kuchyně. Namísto sádla lze pokrm upéct i na oleji a stane se z něj vegetariánská pochoutka.

Ukuchtil
Dada
Čas přípravy
1 h. 30 min.
Obtížnost
vysoká

Strapačky s kysaným zelím

Strapačky s kysaným zelím

Strapačky z bramborového těsta připravené s kysaným zelím a pečenou slaninou.

Ukuchtil
Jurgason
Čas přípravy
45 min.
Obtížnost
střední

Smetanová polévka z fazolových lusků

Smetanová polévka z fazolových lusků

Mléčná polévka ze zelených fazolových lusků s bramborami. Porce polévky si dochutíme octem, nebo citronovou šťávou.

Ukuchtil
Dada
Čas přípravy
Obtížnost
nízká

Gemerské pirohy

Gemerské pirohy

Ukuchtil
Zuzka
Čas přípravy
30 min.
Obtížnost
nízká

Brynzový posúch se slaninou

Brynzový posúch se slaninou

Vynikající slaný koláč z oblíbené slovenské brynzy.

Ukuchtil
Dada
Čas přípravy
Obtížnost
střední

Lokše

Lokše

Recept na chutné a jednoduché lokše

Ukuchtil
Zuzka
Čas přípravy
Obtížnost
střední

Zelno-fazolová polévka Šutolica (Šutelica)

Zelno-fazolová polévka Šutolica (Šutelica)

Podle původního receptu se tato starodávná polévka připravovala v kotlíku na ohni a brambory se pekly v popelu. Nabízíme vám snadnou přípravu této chutné a zdravé polévky v moderní kuchyni.

Ukuchtil
Dada
Čas přípravy
Obtížnost
střední

Kakaovo-ořechový závin

Kakaovo-ořechový závin

Oblíbený koláč z jogurtového kynutého těsta, zachutná všem, dětem i dospělým.

Ukuchtil
Dada
Čas přípravy
1 h. 30 min.
Obtížnost
střední

Zemský tysaj

Zemský tysaj

Párky na cibuli se zeleninou a bramborami.

Ukuchtil
Michal
Čas přípravy
30 min.
Obtížnost
nízká

Fučka

Fučka

Tradiční "profoukaná" bramborová kaše. Podáváme jako samostatný pokrm s osmaženou cibulkou, nebo jako přílohu.

Ukuchtil
Dada
Čas přípravy
40 min.
Obtížnost
střední

Třešňová bublanina

Třešňová bublanina

Tradiční recept na bublaninu z jemného, nadýchaného těsta.

Ukuchtil
Norika
Čas přípravy
30 min.
Obtížnost
nízká

Brynzové špagety

Brynzové špagety

Recept na špagety s brynzou, křupavou mrkvičkou, cibulkou a koriandrem.

Ukuchtil
Michal
Čas přípravy
40 min.
Obtížnost
střední

Dušené zelí s vepřovými párky.

Dušené zelí s vepřovými párky.

Chutné a pro peněženku nenáročné jídlo vhodné hlavně na chladná roční období.

Ukuchtil
Jurgason
Čas přípravy
40 min.
Obtížnost
střední

Dušená jehněčí plec

Dušená jehněčí plec

Recept na v troubě pomalu dušené jehněčí maso, provoněné rozmarýnem a špikované česnekem s balzamikovou redukcí.

Ukuchtil
Michal
Čas přípravy
4 h. 10 min.
Obtížnost
střední

Bramborové šišky s tvarohem

Bramborové šišky s tvarohem

Recept na domácí šišky z bramborového těsta, posypané sladkým tvarohem.

Ukuchtil
Michal
Čas přípravy
45 min.
Obtížnost
střední

Švestkové knedlíky se strouhankou

Švestkové knedlíky se strouhankou

Tradiční a najjednodušší recept na přípravu švestkových knedlíků v jemném těstíčku.

Ukuchtil
Elenka
Čas přípravy
1 h. 15 min.
Obtížnost
nízká

Sladkokyselá fazolová omáčka s bramborami

Sladkokyselá fazolová omáčka s bramborami

Sladkokyselá, mléčno-smetanová fazolová omáčka je velmi chutná při podávání s dobrou sekanou, klobáskou nebo volským okem. Klasicky k ní servírujeme čerstvý, měkký chléb. Při přípravě 4 porcí použijeme poloviční dávku ingrediencí.

Ukuchtil
Dada
Čas přípravy
Obtížnost
střední

Brynzový osúch s cibulí

Brynzový osúch s cibulí

Oblíbený slaný koláč z brynzy a cibule.

Ukuchtil
Dada
Čas přípravy
Obtížnost
střední

 

 
 

 

© 2011 - 2021 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit