svetvemne.cz

Recepty slovenské kuchyně

 

Smetanová polévka z fazolových lusků

Smetanová polévka z fazolových lusků

Mléčná polévka ze zelených fazolových lusků s bramborami. Porce polévky si dochutíme octem, nebo citronovou šťávou.

Ukuchtil
Dada
Čas přípravy
Obtížnost
nízká

Lokše

Lokše

Recept na chutné a jednoduché lokše

Ukuchtil
Zuzka
Čas přípravy
Obtížnost
střední

Fučka

Fučka

Tradiční "profoukaná" bramborová kaše. Podáváme jako samostatný pokrm s osmaženou cibulkou, nebo jako přílohu.

Ukuchtil
Dada
Čas přípravy
40 min.
Obtížnost
střední

Třešňová bublanina

Třešňová bublanina

Tradiční recept na bublaninu z jemného, nadýchaného těsta.

Ukuchtil
Norika
Čas přípravy
30 min.
Obtížnost
nízká

Dušené zelí s vepřovými párky.

Dušené zelí s vepřovými párky.

Chutné a pro peněženku nenáročné jídlo vhodné hlavně na chladná roční období.

Ukuchtil
Jurgason
Čas přípravy
40 min.
Obtížnost
střední

Kakaovo-ořechový závin

Kakaovo-ořechový závin

Oblíbený koláč z jogurtového kynutého těsta, zachutná všem, dětem i dospělým.

Ukuchtil
Dada
Čas přípravy
1 h. 30 min.
Obtížnost
střední

Cuketový prívarok

Cuketový prívarok

Sytý cuketový přívarok jemné a smetanové chuti, výborně doplněný vařenými vajíčky.

Ukuchtil
Jurgason
Čas přípravy
45 min.
Obtížnost
střední

Koprová omáčka

Koprová omáčka

Skvělá omáčka pro všechny milovníky voňavého kopru. Podáváme s knedlíkem a vajíčkem vařeným natvrdo.

Ukuchtil
Dada
Čas přípravy
20 min.
Obtížnost
nízká

Strapačky s kysaným zelím

Strapačky s kysaným zelím

Strapačky z bramborového těsta připravené s kysaným zelím a pečenou slaninou.

Ukuchtil
Jurgason
Čas přípravy
45 min.
Obtížnost
střední

Zelno-fazolová polévka Šutolica (Šutelica)

Zelno-fazolová polévka Šutolica (Šutelica)

Podle původního receptu se tato starodávná polévka připravovala v kotlíku na ohni a brambory se pekly v popelu. Nabízíme vám snadnou přípravu této chutné a zdravé polévky v moderní kuchyni.

Ukuchtil
Dada
Čas přípravy
Obtížnost
střední

Švestkové knedlíky se strouhankou

Švestkové knedlíky se strouhankou

Tradiční a najjednodušší recept na přípravu švestkových knedlíků v jemném těstíčku.

Ukuchtil
Elenka
Čas přípravy
1 h. 15 min.
Obtížnost
nízká

Zemský tysaj

Zemský tysaj

Párky na cibuli se zeleninou a bramborami.

Ukuchtil
Michal
Čas přípravy
30 min.
Obtížnost
nízká

Sladkokyselá fazolová omáčka s bramborami

Sladkokyselá fazolová omáčka s bramborami

Sladkokyselá, mléčno-smetanová fazolová omáčka je velmi chutná při podávání s dobrou sekanou, klobáskou nebo volským okem. Klasicky k ní servírujeme čerstvý, měkký chléb. Při přípravě 4 porcí použijeme poloviční dávku ingrediencí.

Ukuchtil
Dada
Čas přípravy
Obtížnost
střední

Meruňkové knedlíky z tvarohového těsta

Meruňkové knedlíky z tvarohového těsta

Babiččiny meruňkové knedlíky z tvarohového těsta jsou rychle a jednoduše připravené. Recept s podrobnými kroky postupu zvládne i začátečník.

Ukuchtil
Dada
Čas přípravy
30 min.
Obtížnost
střední

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem.

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem.

Oblíbené bramborové knedlíky plněné uzeným, podáváme s osmaženou cibulkou a kyselým zelím.

Ukuchtil
Dada
Čas přípravy
1 h. 30 min.
Obtížnost
střední

Švestkové knedlíky z tvarohového těsta

Švestkové knedlíky z tvarohového těsta

Ta nejúžasnější klasika ze švestek na talíři. Mňam.

Ukuchtil
Dada
Čas přípravy
40 min.
Obtížnost
střední

Kroupová baba s houbami

Kroupová baba s houbami

Tradiční pokrm ze slovenské kuchyně. Namísto sádla lze pokrm upéct i na oleji a stane se z něj vegetariánská pochoutka.

Ukuchtil
Dada
Čas přípravy
1 h. 30 min.
Obtížnost
vysoká

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek

Tradiční symbol Velikonočních svátků, který potěší nejen vaše chuťové smysly.

Ukuchtil
Norika
Čas přípravy
Obtížnost
nízká

Dušená jehněčí plec

Dušená jehněčí plec

Recept na v troubě pomalu dušené jehněčí maso, provoněné rozmarýnem a špikované česnekem s balzamikovou redukcí.

Ukuchtil
Michal
Čas přípravy
4 h. 10 min.
Obtížnost
střední

Gemerské pirohy

Gemerské pirohy

Ukuchtil
Zuzka
Čas přípravy
30 min.
Obtížnost
nízká

Bobalky s mákem

Bobalky s mákem

Tradiční vánoční slovenské jídlo - bobalky, opekance, pupáľky, pupáky ... nejoblíbenější jsou z mákem. Jelikož je pokrm poměrně sytý, mělo by připravené množství stačit na uvedené 4 porce. Pokud se vám to zdá málo, klidně si množství ingrediencí zdvojnásobte.

Ukuchtil
Dada
Čas přípravy
Obtížnost
vysoká

Úhrabky

Úhrabky

Tradiční lahůdka našich babiček a prababiček. Toto syté jídlo bylo na jídelním lístku hlavně v období zimy, když byly už ve sklepě uskladněné brambory a cibule, v soudku kvašené zelí a ve spíži kus dobré slaniny ze zabijačky.

Ukuchtil
Dada
Čas přípravy
60 min.
Obtížnost
vysoká

Bramborové šišky s tvarohem

Bramborové šišky s tvarohem

Recept na domácí šišky z bramborového těsta, posypané sladkým tvarohem.

Ukuchtil
Michal
Čas přípravy
45 min.
Obtížnost
střední

Brynzové špagety

Brynzové špagety

Recept na špagety s brynzou, křupavou mrkvičkou, cibulkou a koriandrem.

Ukuchtil
Michal
Čas přípravy
40 min.
Obtížnost
střední

 

 
 

 

© 2011 - 2022 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit