RECEPTY

Opekance - bobalky

Opekance - bobalky

Bobalky, opekance, pupáky... tradiční slovenský vánoční pokrm. Nejčastěji se podávají s mákem, ořechy, tvarohem ... ale chutnají i s brynzou či zelím. Jejich název a způsob podání se v regionech liší. Z uvedeného množství získáte 250 g hotových opekanců. Podle potřeby ingredience zdvojnásobte.

recept,fotorecept,mouka polohrubá,mouka polohrubá,mouka polohrubá,droždí čerstvé,máslo,vaječný žloutek,Sladká jídla,Recepty slovenské kuchyně,Vánoční recepty

Sladká jídla

Recepty slovenské kuchyně

Ukuchtil

Počet porcí

Čas přípravy

Obtížnost

střední

 

Ingredience

Ingredience

cukr krystalový2čajové lžičky
droždí čerstvé15gramů
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5%100mililitrů
mouka polohrubá1čajová lžička
mouka polohrubá200gramů
mouka polohrubá-
máslo40gramů
sůl1špetka
vaječný žloutek1kus

 

Recept

1. 

mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 100 mililitrů  mouka polohrubá 1 čajová lžička  cukr krystalový 2 čajové lžičky  droždí čerstvé 15 gramů

V trošce vlažného mléka rozmícháme mouku s cukrem. Přidáme rozdrobené droždí a zlehka promícháme. Necháme vykynout přikryté na teplém místě.

2. 

mouka polohrubá 200 gramů  máslo 40 gramů  vaječný žloutek 1 kus  sůl 1 špetka

Do mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli, rozpuštěné máslo a vaječný žloutek. Přilijeme kvásek a vypracujeme těsto.

3. 

Necháme přikryté na teplém místě vykynout.

4. 

mouka polohrubá

Těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na 4 části.

5. 

Z každé části těsta vytvarujeme váleček o průměru max. 2 cm. Každý váleček rozkrájíme na 1,5 - 2 cm kousky.

6. 

Kousky můžeme upéct přímo tak, jak jsme je nakrájeli. Ale lepší je vytvarovat každý kousek do kuličky, v jemně naolejovaných dlaních.

7. 

Kuličky položíme na plech vyložený pečicím papírem v přiměřených rozestupech od sebe.

8. 

Pečeme 18 min. při teplotě 180 °C.

9. 

Necháme vychladnout. Bobalky jsou měkké, časem však mohou mírně ztvrdnout. Pokud si je chceme uskladnit na pár dní, vložíme je do mikrotenového sáčku a zabalíme do textilní kuchyňské utěrky.

Dobrou chuť!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit  • Aktualizovat předvolby souborů cookie