svetvemne.cz

Opekance - bobalky

    

Bobalky, opekance, pupáky... tradiční slovenský vánoční pokrm. Nejčastěji se podávají s mákem, ořechy, tvarohem ... ale chutnají i s brynzou či zelím. Jejich název a způsob podání se v regionech liší. Z uvedeného množství získáte 250 g hotových opekanců. Podle potřeby ingredience zdvojnásobte.

Ukuchtil

Počet porcí

Čas přípravy

Obtížnost

střední

 

 

 
 
cukr krystalový2čajové lžičky
droždí čerstvé15gramů
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5%100mililitrů
mouka polohrubá1čajová lžička
mouka polohrubá200gramů
mouka polohrubá-
máslo40gramů
sůl1špetka
vaječný žloutek1kus

1. 

mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 100 mililitrů  mouka polohrubá 1 čajová lžička  cukr krystalový 2 čajové lžičky  droždí čerstvé 15 gramů

V trošce vlažného mléka rozmícháme mouku s cukrem. Přidáme rozdrobené droždí a zlehka promícháme. Necháme vykynout přikryté na teplém místě.

2. 

mouka polohrubá 200 gramů  máslo 40 gramů  vaječný žloutek 1 kus  sůl 1 špetka

Do mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli, rozpuštěné máslo a vaječný žloutek. Přilijeme kvásek a vypracujeme těsto.

3. 

Necháme přikryté na teplém místě vykynout.

4. 

mouka polohrubá

Těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na 4 části.

5. 

Z každé části těsta vytvarujeme váleček o průměru max. 2 cm. Každý váleček rozkrájíme na 1,5 - 2 cm kousky.

6. 

Kousky můžeme upéct přímo tak, jak jsme je nakrájeli. Ale lepší je vytvarovat každý kousek do kuličky, v jemně naolejovaných dlaních.

7. 

Kuličky položíme na plech vyložený pečicím papírem v přiměřených rozestupech od sebe.

8. 

Pečeme 18 min. při teplotě 180 °C.

9. 

Necháme vychladnout. Bobalky jsou měkké, časem však mohou mírně ztvrdnout. Pokud si je chceme uskladnit na pár dní, vložíme je do mikrotenového sáčku a zabalíme do textilní kuchyňské utěrky.

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit