RECEPTY

Opekance - bobalky

Opekance - bobalky

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fill

Bobalky, opekance, pupáky... tradiční slovenský vánoční pokrm. Nejčastěji se podávají s mákem, ořechy, tvarohem ... ale chutnají i s brynzou či zelím. Jejich název a způsob podání se v regionech liší. Z uvedeného množství získáte 250 g hotových opekanců. Podle potřeby ingredience zdvojnásobte.

recept,fotorecept,mouka polohrubá,mouka polohrubá,mouka polohrubá,droždí čerstvé,máslo,vaječný žloutek,Sladká jídla,Recepty slovenské kuchyně,Vánoční recepty

Sladká jídla

Recepty slovenské kuchyně

Ukuchtil

Počet porcí

Čas přípravy

Obtížnost

střední

Ingredience

Ingredience

cukr krystalový

2

41

čajové lžičky

kcal

droždí čerstvé

15

16

gramů

kcal

mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5%

100

64

mililitrů

kcal

mouka polohrubá

1

18

čajová lžička

kcal

mouka polohrubá

200

712

gramů

kcal

mouka polohrubá

0

??

kcal

máslo

40

294

gramů

kcal

sůl

1

0

špetka

kcal

vaječný žloutek

1

57

kus

kcal

 

Recept

1. 

mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 100 mililitrů  mouka polohrubá 1 čajová lžička  cukr krystalový 2 čajové lžičky  droždí čerstvé 15 gramů

V trošce vlažného mléka rozmícháme mouku s cukrem. Přidáme rozdrobené droždí a zlehka promícháme. Necháme vykynout přikryté na teplém místě.

V trošce vlažného mléka rozmícháme mouku s...

2. 

mouka polohrubá 200 gramů  máslo 40 gramů  vaječný žloutek 1 kus  sůl 1 špetka

Do mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli, rozpuštěné máslo a vaječný žloutek. Přilijeme kvásek a vypracujeme těsto.

Do mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli,...

3. 

Necháme přikryté na teplém místě vykynout.

Necháme přikryté na teplém místě vykynout....

4. 

mouka polohrubá

Těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na 4 části.

Těsto vyklopíme na pomoučený vál a...

5. 

Z každé části těsta vytvarujeme váleček o průměru max. 2 cm. Každý váleček rozkrájíme na 1,5 - 2 cm kousky.

Z každé části těsta vytvarujeme váleček o...

6. 

Kousky můžeme upéct přímo tak, jak jsme je nakrájeli. Ale lepší je vytvarovat každý kousek do kuličky, v jemně naolejovaných dlaních.

Kousky můžeme upéct přímo tak, jak jsme je...

7. 

Kuličky položíme na plech vyložený pečicím papírem v přiměřených rozestupech od sebe.

Kuličky položíme na plech vyložený pečicím...

8. 

Pečeme 18 min. při teplotě 180 °C.

Pečeme 18 min. při teplotě 180 °C....

9. 

Necháme vychladnout. Bobalky jsou měkké, časem však mohou mírně ztvrdnout. Pokud si je chceme uskladnit na pár dní, vložíme je do mikrotenového sáčku a zabalíme do textilní kuchyňské utěrky.

Necháme vychladnout. Bobalky jsou měkké, časem...

Dobrou chuť!

Doporučené recepty

Články

Oblíbené hledání

Nejpopulárnější recepty

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 9 • Přihlásit