Bílkové tyčinky

Zůstali vám vaječné bílky po vaření domácího vaječného koňaku? Upečte si tyto sladké, křupavé tyčinky máčené v čokoládě.
recept,fotorecept,mouka hladká,mouka hladká,vaječný bílek,vaječný bílek,máslo,cukr moučkový,Suché pečivo,Vánoční recepty
Suché pečivo
Ingredience
Ingredience
cukr moučkový | 200 776 | gramů kcal | |
cukr vanilkový | 20 73 | gramů kcal | |
kypřicí prášek do pečiva | ¼ 1 | čajové lžičky kcal | |
mouka hladká | 400 1388 | gramů kcal | |
mouka hladká | 0 ?? | kcal | |
máslo | 250 1835 | gramů kcal | |
poleva cukrářská čokoládová | 0 ?? | kcal | |
vaječný bílek | 6 101 | kcal |
Recept
1.
mouka hladká 400 gramů • cukr vanilkový 20 gramů • kypřicí prášek do pečiva ¼ čajové lžičky • vaječný bílek 2 kusy • máslo 250 gramů
Navážíme mouku, přidáme do ní cukr, špetku kypřícího prášku, vaječné bílky a nakrájené máslo.

2.
Vypracujeme těsto a necháme ho půl hodiny v chladu odpočinout.



5.
Těsto vyjmeme z lednice a rozválíme ho na tloušťku asi 2 mm na pracovní desce posypané moukou. Pomocí pravítka ořežeme okraje a vytvoříme čtverec 30 x 30 cm.

6.
Ten pokrájíme na proužky 30 x 3 cm. Nakonec pásky překrojíme na třetiny. Vzniknou nám tyčinky o velikosti 10 x 3 cm. Odřezky spolu smísíme a odložíme do lednice. Po upečení prvních tyčinek je opět zpracujeme na tyčinky.

7.
Tyčinky poklademe na plech vyložený papírem na pečení nebo teflonovou fólií. Lžičkou na ně natřeme bílkovou hmotu.

8.
Po natření všech tyčinek ...

9.
... je upečeme v troubě. Pečeme při teplotě 160 °C asi 20 minut. Podle potřeby a zkušeností s troubou na pečení čas i teplotu upravujeme. Tyčinky necháme dobře vychladnout. Jelikož potřebujeme plech na další pečení jednoduše je pomocí papíru, na kterém se pekly přesuneme na pracovní desku. Nejlepší je s nimi dále již nehýbat do druhého dne a nechat je volně dosušit.

10.
Druhý den rozpustíme čokoládovou polevu ve vodní lázni a konce tyčinek do ní máčíme. Čokoládu necháme ztuhnout a tyčinky ukládáme do uzavíratelné nádoby. Skladujeme v chladu.

Dobrou chuť!