Výborný chléb z pekárny

Velmi chutný chléb upečený z vlastní namíchané směsi.
recept,fotorecept,mouka hladká,Chléb,Recepty pro domácí pekárny
Chléb
Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | 1 21 | čajová lžička kcal | |
droždí instantní | 3 59 | čajové lžičky kcal | |
kmín mletá | ½ 9 | čajové lžičky kcal | |
mléko | 100 48 | mililitrů kcal | |
mouka celozrnná | 240 804 | gramů kcal | |
mouka hladká | 300 1041 | gramů kcal | |
ocet jablečný | 1 4 | polévková lžíce kcal | |
olej olivový | 2 264 | polévkové lžíce kcal | |
pšeničné otruby | 1 32 | polévková lžíce kcal | |
semínka slunečnicová | 2 175 | polévkové lžíce kcal | |
sůl | 2 0 | čajové lžičky kcal | |
voda | 250 0 | mililitrů kcal |
Recept
1. Postup
voda 250 mililitrů • mléko 100 mililitrů • olej olivový 2 polévkové lžíce • ocet jablečný 1 polévková lžíce • sůl 2 čajové lžičky • cukr krystalový 1 čajová lžička • mouka hladká 300 gramů • mouka celozrnná 240 gramů • semínka slunečnicová 2 polévkové lžíce • pšeničné otruby 1 polévková lžíce • kmín mletá ½ čajové lžičky • droždí instantní 3 čajové lžičky
Do nádoby na pečení chleba vlijeme a vložíme v tomto pořadí: tekutiny (pokojové teploty) + suché ingredience + droždí. Nádobu vložíme do domácí pekárny, pekárnu nastavíme a zapneme.
Program: Klasický (případně jiný podobný, udávaný výrobcem).
Čas: 3 hodiny.
Velikost bochníku: 900 g.
Barva kůrky: středně tmavá.

2.
Chléb z uvedené směsi můžeme upéct i v troubě po ručním vypracování a nakynutí těsta.

3.
Po upečení necháme chléb pár minut vychladnout v nádobě pak ho vyklopíme - nejlépe na mřížku, necháme úplně vychladnout. Vyjmeme míchací lopatku a chléb nakrájíme.

4. Tip
Vyndavání míchací lopatky z upečeného chleba jde poměrně těžko a po vyjmutí zůstává v chlebu menší či větší díra. Proto, pokud jsme v kuchyni a zastihneme poslední míchání pekárny, je lepší po tomto míchání lopatku rychle zpod těsta vytáhnout a pečení může pokračovat bez ní.
Dobrou chuť!