Karamelový dort

Tak jemný, tak sladký, tak famózní dort s chutí toffifee! Vyzkoušejte a zjistíte, že i na malé porci si skvěle pochutnáte!
recept,fotorecept,cukr moučkový,cukr moučkový,čokoláda,čokoláda,cukr krystalový,cukr krystalový,bílá čokoláda ,bílá čokoláda ,čokoláda 85%,Dorty
Dorty
Kategorie
Dorty ›Ingredience
Ingredience
smetana kyselá ( 10 % tuku ) | 4 71 | polévkové lžíce kcal | |
bílá čokoláda | 220 1186 | gramů kcal | |
cukr krystalový | 140 563 | gramů kcal | |
cukr moučkový | 140 544 | gramů kcal | |
kakao - prášek | 60 184 | gramů kcal | |
mléko | 100 48 | mililitrů kcal | |
mouka hladká | 0 ?? | kcal | |
mouka hladká | 60 209 | gramů kcal | |
máslo | 20 147 | gramů kcal | |
máslo | 0 ?? | kcal | |
ořechy lískové | 0 ?? | kcal | |
smetana ke šlehání (30-33% tuku) | 50 156 | mililitrů kcal | |
smetana ke šlehání (40 % tuku) | 130 471 | mililitrů kcal | |
vaječný bílek | 8 135 | kcal | |
vaječný žloutek | 8 456 | kcal | |
čokoláda | 50 257 | gramů kcal | |
čokoláda 85% | 60 360 | gramů kcal |
Recept



4.
čokoláda 25 gramů • smetana kyselá ( 10 % tuku ) 2 polévkové lžíce
Nakonec přidáme nastrouhanou čokoládu a zakysanou smetanu. Vše spolu promícháme.


6.
Pečeme 30 min. při teplotě 180 °C.
7.
vaječný bílek 4 kusy • cukr moučkový 70 gramů • mouka hladká 40 gramů • kakao - prášek 40 gramů • čokoláda 25 gramů • smetana kyselá ( 10 % tuku ) 2 polévkové lžíce
Ze stejného množství ingrediencí a stejným postupem upečeme druhý korpus.


10.
mléko 100 mililitrů
Do karamelu přidáme mléko a karamel v něm rozpustíme. Přidáme žloutky a vaříme, dokud nám kaše nezačne houstnout. Hrnec z ohřevu odstavíme a dále mícháme, dokud krém nebude dostatečně hustý. Pokud se nám zdá, že krém nehoustne, vrátíme zpět na oheň a krátce povaříme.

11.
bílá čokoláda 120 gramů • smetana ke šlehání (40 % tuku) 50 mililitrů
Po odstavení necháme v krému roztát čokoládu a po úplném vychlazení přimícháme smetanu. Vše spolu prošleháme.

12.
Krém rozetřeme na upečený a vychlazený korpus a přikryjeme druhým korpusem.
13.
cukr krystalový 70 gramů • smetana ke šlehání (40 % tuku) 80 mililitrů
Cukr pomalu zahřejeme a vytvoříme karamel. Přidáme smetanu a karamel v ní rozpustíme.



16.
Karamelovou polevu vylijeme na dort a uhladíme.

17.
čokoláda 85% 60 gramů • smetana ke šlehání (30-33% tuku) 50 mililitrů • ořechy lískové
Čokoládu rozpustíme ve smetaně, necháme mírně vychladnout a vylijeme na střed dortu. Ozdobíme opraženými lískovými ořechy.

Dobrou chuť!