Dort Koník

Dort - hlava koníka na trávníku. Podrobný postup přípravy s fotopostupem. Korpusy - piškotové těsto. Nádivka - karamelovo-kaštanová. Váha dortu cca 5 kg. Celkový čas přípravy dortu: pečení, vaření, zdobení, čas chlazení cca 5 - 6 hodin.
recept,fotorecept,cukr moučkový,cukr moučkový,cukr moučkový,mléko slazené kondenzované,kaštanové pyré,potahovací hmota bíla,potahovací hmota bíla,Dorty
Dorty
Kategorie
Dorty ›Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | 100 402 | gramů kcal | |
cukr moučkový | 240 932 | gramů kcal | |
cukr vanilkový | 40 145 | gramů kcal | |
kaštanové pyré | 750 1583 | gramů kcal | |
kypřicí prášek do pečiva | 7 6 | gramů kcal | |
mléko | 700 337 | mililitrů kcal | |
mléko slazené kondenzované | 350 1135 | mililitrů kcal | |
mouka polohrubá | 100 356 | gramů kcal | |
máslo | 200 1468 | gramů kcal | |
potahovací hmota bíla | 1200 4800 | gramů kcal | |
potahovací hmota černá | 150 600 | gramů kcal | |
potravinářská barva zelená | 0 ?? | kcal | |
povidla meruňková | 0 ?? | kcal | |
pudink vanilkový | 120 426 | gramů kcal | |
rum | 3 108 | polévkové lžíce kcal | |
vaječný bílek | 5 85 | kcal | |
vaječný žloutek | 5 285 | kcal | |
škrob kukuřičný | 0 ?? | kcal |
Recept
1. Vytvoření šablony - hlava koníka
Na větší papír si nakreslíme hlavu koníka. Jeho velikost upravíme tak, aby se nám po vystřižení vešel na plech o rozměrech 40 x 30 cm.

2. Šablona hlavy koníka
Délka hlavy od nozder po uši - cca 32 cm. Od hlavy pod ušima po konec krku - cca 25 cm. Šířka krku - 17 cm. Šířka tlamy - 12 cm.

3. Pečení korpusů - jeden korpus
cukr moučkový 60 gramů • vaječný žloutek 5 ks • cukr vanilkový 10 gramů
Žloutky utřeme s vanilkovým a moučkovým cukrem.

4.
mouka polohrubá 100 gramů • kypřicí prášek do pečiva 7 gramů
Do utřených žloutků přidáme mouku, ve které jsme rozmíchali kypřící prášek.


6.
Těsto vylijeme a rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme cca 7 minut v rozehřáté troubě na 175 °C.

7.
Upečeme 5 stejných piškotových korpusů.


9.
mléko slazené kondenzované 350 mililitrů
Přilijeme kondenzované slazené mléko a do hladka rozmícháme. Odstavíme z ohně a ve vodní lázni - ve studené vodě vychladíme.


11.
máslo 150 gramů • cukr moučkový 150 gramů
Ve větší misce utřeme máslo s cukrem. Přidáme vychladlý karamel, dobře rozmícháme a uložíme nádivku do ledničky.

12.
mléko 500 mililitrů • cukr vanilkový 30 gramů • cukr moučkový 30 gramů
Do hrnce, ve kterém jsme vařili karamel, nalijeme mléko. Přidáme vanilkový a moučkový cukr. Přivedeme k varu.

13.
mléko 200 mililitrů • pudink vanilkový 120 gramů
V mléce rozmícháme pudinkový prášek, roztok přilijeme do horkého mléka a za stálého míchání uvaříme hustý pudink. Pudink ve vodní lázni - ve studené vodě vychladíme.

14.
Nádivku vyndáme z ledničky a vychlazený pudink v ní dobře rozmícháme.


16.
Pyré postupně přidáváme do krémové nádivky a rozmícháme.

17.
Nakonec nádivku zlehka promícháme metličkovým mixérem a uložíme ji do lednice na cca 1 hodinu.

18. Tvoření a plnění - hlava koníka
Na piškotový plát si položíme šablonu hlavy koníka (bez uší) a vyřízneme ji z plátu. Takto vytvoříme hlavy z dalších dvou plátů.

19. Plnění
Na pocukrovanou desku položíme první plát a natřeme ho přiměřeným množstvím krému (cca 8 - 10 mm).


21.
Položíme třetí plát. Z odřezků piškotových plátů vytvarujeme lícní sval, krční sval, nozdry, tlamu a oblouky oka.

22.
Celou hlavu koníka natřeme jemnou vrstvou nádivky. Více nádivky použijeme na místech, kde potřebujeme zjemnit kontury obličeje. Hlavu uložíme na pár minut do ledničky.

23. Tvoření a plnění - trávník
Na tác položíme plát piškotového těsta a natřeme ho vrstvou nádivky.

24.
Nádivku zakryjeme druhým plátem.

25.
Oba pláty rovnoměrně a ze všech stran natřeme zbytkem nádivky. Uložíme do ledničky.

26. Potahování - hlava koníka
potahovací hmota bíla 1000 gramů • škrob kukuřičný
Cukrárenskou potahovou hmotu rozválíme na desce posypané kukuřičným škrobem. Rozválíme ji na plát o rozměrech cca 50 x 50 cm. Tloušťka cca 4 mm. Pokud máme potahovou hmotu velmi tuhou, vložíme ji na 20 sekund do mikrovlnky, změkne a bude se s ní snadněji pracovat. Desku, na které máme hlavu koníka dobře očistíme od drobečků a krému. Očistíme ji co nejblíže k okraji obrysů koníka. Očištění je důležité z důvodu dalšího použití odřezků potahové hmoty. Rozválenou hmotu přeneseme na hlavu.

27.
Jemným přitlačením prstů na hlavu koníka potáhneme hmotou. Vytvarujeme svaly, nozdry a oko. Přebytečnou hmotu odřízneme nožem po obrysech hlavy. Uložíme do ledničky.

28. Uši koníka
Z odřezků piškotového korpusu vytvoříme trojúhelníkové uši. Potáhneme je odřezk z potahové hmoty. Pomocí vody a štětce okraje hmoty slepíme. Ze spodu ucha zapíchneme dvě přiměřeně dlouhé špejle (7 cm). Polovina špejlí trčí ven. Ucho zlehka ohneme do požadovaného tvaru a vytvarujeme. Vložíme ho špejlemi směrem dolů do úzké skleničky. Takto nám udrží ucho tvar a dáme zchladit.

29. Potahování - trávník
potahovací hmota bíla 200 gramů • potravinářská barva zelená
Potahovou hmotu (+ využijeme zbytky) obarvíme nazeleno a vytvoříme mramorový efekt. Hmotu rozválíme na potravinářské fólii a potáhneme plněné obdélníkové korpusy. Vyhladíme.

30.
Do šablony koníka vystřihneme díru a v trávníkovém korpusu jemně vykrojíme část trávníku podle šablony - místo kde se přilepí hlava.

31.
Pod hlavu koníka zasuneme tenké plastové prkénko.

32.
Pomocí prkénka opatrně přeneseme hlavu koníka na ruce a položíme ji na spodní korpus - trávník. Okraje koníka štětcem s vodou opatrně přilepíme na trávník v místech spojení - obrysy hlavy. Pracujeme opatrně, abychom zelenou potahovou hmotou nezabarvili.

33. Zdobení
potahovací hmota černá 150 gramů
Černou potahovou hmotu rozválíme. Vytvarujeme z ní hřívu a proužky hmoty na uzdu. Pomocí písmene U vykrojíme podkovičky. Necháme zchladit v ledničce.

34.
Z černé potahové hmoty vytvoříme oválné oko. Z malého kousku bílé hmoty uděláme "jiskru" v oku. Oko osadíme do hlavy.

35.
Na hlavu pomocí vody a štětce přilepíme uzdu a hřívu.

36.

37.
Na závěr z bílé potahové hmoty vykrojíme písmenka a pomocí vody a štětce je přilepíme na trávník. Podkovičky přilepíme po okraji trávníku.

38.

Dobrou chuť!