RECEPTY

Třípatrový kaštanový dort

Třípatrový kaštanový dort

Jemný dort s kaštano-votvarohovým krémem a banány. Dort je chuťově vyvážený, tvořený z oblíbeného piškotového těsta a jednoduše zdobený. Nemusíte být cukráři, abyste ho zvládli. S naším postupem to hravě dokážete a klidně jím můžete gratulovat i k 85. narozeninám.

recept,fotorecept,kaštanové pyré,kaštanové pyré,Dorty

Dorty

Ukuchtil

Počet porcí

Čas přípravy

2 h. 30 min.

Obtížnost

střední

Kategorie

Dorty  

 

Ingredience

Ingredience

banán1kilogram
cukr moučkový300gramů
džem rybízový-
kakao - prášek1polévková lžíce
kaštanové pyré700gramů
kypřicí prášek do pečiva20gramů
mouka polohrubá220gramů
máslo200gramů
olej slunečnicový100mililitrů
smetana ke šlehání (30-33% tuku)500mililitrů
sůl1špetka
tvaroh jemný měkký500gramů
vaječný bílek12
vaječný žloutek12
voda100mililitrů
čokoláda 85%100gramů

 

Recept

1. Pečení korpusů



Formy na pečení vyložíme papírem na pečení.

2. 

vaječný bílek 12 ks  sůl 1 špetka

Z vaječných bílků vyšleháme tuhý sníh.

3. 

mouka polohrubá 220 gramů  kypřicí prášek do pečiva 20 gramů

Prosátou mouku promícháme s kypřicím práškem.

4. 

vaječný žloutek 12 ks  cukr moučkový 150 gramů

Žloutky a cukr utřeme do pěny.

5. 

olej slunečnicový 100 mililitrů  voda 100 mililitrů

Do vyšlehaných žloutků přilijeme olej a vodu. Promícháme.

6. 

Přisypeme a zapracujeme připravenou mouku.

7. 

Jemně vmícháme sníh z vaječných bílků.

8. 

Těsto nalijeme do dvou třetin největší...

9. 

...a nejmenší formy.

10. 

kakao - prášek 1 polévková lžíce

Do zbytku těsta zamícháme kakao ...

11. 

... a vylijeme ho do střední formy.

12. 

Největší a střední formu pečeme najednou přibližně 12-16 minut při teplotě 175-180 °C. Zda je těsto upečené vyzkoušíme zapíchnutím špejle, která musí po vyjmutí zůstat suchá. Těsto v nejmenší formě pečeme asi 8-10 minut.

13. 

máslo 200 gramů  cukr moučkový 150 gramů

Máslo, zahřáté na pokojovou teplotu, vyšleháme dohladka s cukrem.

14. 

kaštanové pyré 500 gramů  tvaroh jemný měkký 500 gramů

Přidáme rozmrazené kaštanové pyré a tvaroh.

15. 

Vymícháme dohladka.

16. 

smetana ke šlehání (30-33% tuku) 500 mililitrů

Ze smetany na šlehání ušleháme tuhou šlehačku.

17. 

Šlehačku vmícháme do krému a krém uložíme do chladničky. Necháme 20 minut lehce ztuhnout.

18. 

čokoláda 85% 100 gramů

Zatímco nám částečně tuhne krém v chladničce, připravíme si čokoládové a kaštanové zdobení na dort. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni.

19. 

kaštanové pyré 150 gramů

Z rozmrazeného kaštanového pyré si můžeme vytvořit kuličky.

20. 

Kuličky obalíme v čokoládě, poklademe na mřížku a v chladu necháme ztuhnout.

21. 

Další ozdoby můžeme vytvořit tak, že si například listy potřeme čokoládou...

22. 

... nebo na pečicí papír nastříkáme z čokolády mřížku. Po uložení a ztuhnutí v chladu ...

23. 

... čokoládu z listů...

24. 

... i papíru jednoduše stáhneme.

25. 

Velký a střední korpus překrojíme na polovinu. Malý korpus překrojíme na třetiny. Část krému si odložíme na závěrečné potření dortu. Krém přiměřeně rozdělíme na korpusy a rozetřeme (viz foto).

26. 

banán 1 kilogram

Banány oloupeme a nakrájíme na tenčí kolečka. Banánová kolečka poklademe na každou vrstvu krému.

27. 

džem rybízový

Dort sestavíme. Spojíme velké korpusy, střední korpusy a malé korpusy. Na přechody mezi velikostmi korpusů natřeme v jemné vrstvě džem. Celý dort potáhneme krémem ...

28. 

kaštanové pyré 50 gramů

... a ozdobíme čokoládovými ozdobami a jemně rozdrobeným kaštanovým pyré.

Dobrou chuť!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit  • Aktualizovat předvolby souborů cookie