RECEPTY

Vánoční štola

Vánoční štola

Slaďoučká kynutá dobrota plná chutných ingrediencí. Traduje se, že upečená štola by měla do konzumace alespoň 14 dní odstát. Prý se spojí chutě... Naše štola je vhodná ke konzumaci hned po upečení. Může samozřejmě postát, ale tahle se Vánoc nedočká. :)

recept,fotorecept,rozinky,kandované ovoce mix,mandlové lupínky,Sladké snídaně,Vánoční recepty

Sladké snídaně

Ukuchtil

Počet porcí

14

Čas přípravy

2 h. 30 min.

Obtížnost

vysoká

 

Ingredience

Ingredience

citronová kůra1polévková lžíce
cukr krystalový30gramů
cukr moučkový60gramů
cukr moučkový-
droždí čerstvé30gramů
kandované ovoce mix100gramů
mandlové lupínky100gramů
mléko150mililitrů
mouka hladká200gramů
mouka polohrubá200gramů
máslo250gramů
ořechy vlašské mleté50gramů
rozinky100gramů
rum-
vaječný žloutek3kusy

 

Recept

1. 

rozinky 100 gramů  rum

Rozinky omyjeme a zalijeme je rumem.

2. 

kandované ovoce mix 100 gramů

K rozinkám přidáme kandované ovoce, promícháme a necháme tyto dobroty v rumu marinovat. :)

3. 

mléko 150 mililitrů  cukr krystalový 30 gramů  droždí čerstvé 30 gramů

Do teplého mléka přidáme cukr a droždí. Necháme vzejít kvásek.

4. 

mouka hladká 200 gramů  mouka polohrubá 200 gramů  vaječný žloutek 3 kusy  máslo 150 gramů  cukr moučkový 60 gramů  citronová kůra 1 polévková lžíce

Do mísy nasypeme obě mouky, přidáme žloutky, rozpuštěné máslo, cukr, nastrouhanou citrónovou kůru a přilijeme kvásek.

5. 

Vypracujeme těsto a necháme ho přikryté hodinu kynout na teplém místě.

6. 

Z rozinek a ovoce slijeme rum, který se nevsákl. Rum vypijeme :) a rozinky s ovocem přisypeme k těstu.

7. 

mandlové lupínky 100 gramů  ořechy vlašské mleté 50 gramů

Přidáme nasekané mandle (případně mandlové lupínky) a mleté ořechy.

8. 

Opět dobře prohněteme, zakryjeme a necháme půl hodinu kynout.

9. 

Vykynuté těsto položíme na papír na pečení ve velikosti plechu. Těsto zlehka rozválíme do oválu. Pomocí papíru přeložíme nejprve jednu a pak druhou stranu směrem do středu.

10. 

Štolu i s papírem přesuneme na plech.

11. 

Zakryjeme alobalem a pečeme v rozehřáté troubě při 180 °C asi 45 minut. Na posledních 10 minut pečení alobal odstraníme.

12. 

máslo 100 gramů

Do upečené horké štoly důkladně vetřeme rozpuštěné máslo.

13. 

cukr moučkový

Pak ji posypeme prosátým moučkovým cukrem tak, aby se vytvořila poměrně silná cukrová vrstva. Právě díky máslu se cukr na štolu dobře přichytí.

14. 

Necháme vychladnout a můžeme podávat. Uchováváme v uzavřené nádobě.

Dobrou chuť!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit  • Aktualizovat předvolby souborů cookie