svetvemne.cz

Vánoční štola

     

Slaďoučká kynutá dobrota plná chutných ingrediencí. Traduje se, že upečená štola by měla do konzumace alespoň 14 dní odstát. Prý se spojí chutě... Naše štola je vhodná ke konzumaci hned po upečení. Může samozřejmě postát, ale tahle se Vánoc nedočká. :)

Ukuchtil

Počet porcí

14

Čas přípravy

2 h. 30 min.

Obtížnost

vysoká

 

 

 
 

1. 

rozinky 100 g  rum

Rozinky omyjeme a zalijeme je rumem.

2. 

kandované ovoce mix 100 g

K rozinkám přidáme kandované ovoce, promícháme a necháme tyto dobroty v rumu marinovat. :)

3. 

mléko 150 ml  cukr krystalový 30 g  droždí čerstvé 30 g

Do teplého mléka přidáme cukr a droždí. Necháme vzejít kvásek.

4. 

mouka hladká 200 g  mouka polohrubá 200 g  vaječný žloutek 3 ks  máslo 150 g  cukr práškový 60 g  citronová kůra 1 PL

Do mísy nasypeme obě mouky, přidáme žloutky, rozpuštěné máslo, cukr, nastrouhanou citrónovou kůru a přilijeme kvásek.

5. 

Vypracujeme těsto a necháme ho přikryté hodinu kynout na teplém místě.

6. 

Z rozinek a ovoce slijeme rum, který se nevsákl. Rum vypijeme :) a rozinky s ovocem přisypeme k těstu.

7. 

mandlové lupínky 100 g  ořechy vlašské mleté 50 g

Přidáme nasekané mandle (případně mandlové lupínky) a mleté ořechy.

8. 

Opět dobře prohněteme, zakryjeme a necháme půl hodinu kynout.

9. 

Vykynuté těsto položíme na papír na pečení ve velikosti plechu. Těsto zlehka rozválíme do oválu. Pomocí papíru přeložíme nejprve jednu a pak druhou stranu směrem do středu.

10. 

Štolu i s papírem přesuneme na plech.

11. 

Zakryjeme alobalem a pečeme v rozehřáté troubě při 180 °C asi 45 minut. Na posledních 10 minut pečení alobal odstraníme.

12. 

máslo 100 g

Do upečené horké štoly důkladně vetřeme rozpuštěné máslo.

13. 

cukr práškový

Pak ji posypeme prosátým moučkovým cukrem tak, aby se vytvořila poměrně silná cukrová vrstva. Právě díky máslu se cukr na štolu dobře přichytí.

14. 

Necháme vychladnout a můžeme podávat. Uchováváme v uzavřené nádobě.

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit