Ořechová vánočka

Vynikající sváteční vánočka, která potěší všechny děti i dospělé a nikdy nechybí na vánočním stole.
recept,fotorecept,máslo,badyán mletý,rozinky,rozinky,ořechy vlašské,ořechy vlašské,Koláče,Vánoční recepty
Koláče
Ukuchtil
Počet porcí
15
Hmotnost porce
92 g
Energie porce
308 kcal
Čas přípravy
45 min.
Obtížnost
nízká
Ingredience
Ingredience
badyán mletý | 2 7 | gramy kcal | |
citronová šťáva | 3 10 | polévkové lžíce kcal | |
cukr moučkový | 250 970 | gramů kcal | |
droždí čerstvé | 30 31 | gramů kcal | |
mléko | 250 120 | mililitrů kcal | |
mouka polohrubá | 500 1780 | gramů kcal | |
máslo | 140 1028 | gramů kcal | |
ořechy vlašské | 70 472 | gramů kcal | |
rozinky | 70 199 | gramů kcal | |
sůl | 1 0 | gram kcal | |
voda | 1 0 | polévková lžíce kcal |
Recept
1. Příprava těsta
mouka polohrubá 500 gramů • cukr moučkový 100 gramů • máslo 140 gramů • droždí čerstvé 30 gramů • mléko 250 mililitrů • sůl 1 gram • badyán mletý 2 gramy • rozinky 50 gramů • ořechy vlašské 50 gramů
Kvásek: odlijeme si trošku vlažného mléka, přidáme trochu cukru rozdrobené droždí a necháme nabobtnat. Z mouky, cukru, změklého másla, zbylého mléka, soli, rozinek, sekaných ořechů, badyánu a předchystaného kvásku vypracujeme nelepivé těsto.

2. Kynutí a tvarování
Těsto necháme vykynout na teplém místě asi 30 minut. Po vykynutí ho vyklopíme na pomoučený vál, rozdělíme ho na tři stejné části, které vytvarujeme do tvaru válečků.

3. Formování
Z válečků upleteme cop.

4. Formování a pečení
Přendáme na vymazaný plech a necháme ještě chvíli kynout a potřeme rozpuštěným máslem. Pečeme při teplotě 180 °C po dobu 25 minut.

5. Zdobení
ořechy vlašské 20 gramů • rozinky 20 gramů • cukr moučkový 150 gramů • citronová šťáva 3 polévkové lžíce • voda 1 polévková lžíce
Ještě teplou vánočku polijeme citronovou polevou, kterou si koupíme hotovou nebo vyrobíme následovně: prosátý moučkový cukr, citronovou šťávu a horkou vodu utřeme do hladka. Posypeme hrubě sekanými ořechy a rozinkami.

Dobrou chuť!