Khičadi (Kichadi) je základem indické kuchyně. V ajurvédě je hlavním léčivým, vyrovnávajícím a detoxikačním pokrmem. Má velmi příznivé účinky na trávicí orgány. Základem je koření, rýže Basmati, fazole Mungo (nebo čočka) a zelenina.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
45 min.Obtížnost
vysoká
Osvěžující nápoj z rozmixovaného manga a jogurtu. Pochází z Indie a je výborný! Podáváme ho chlazený nebo s ledem.
Ukuchtil
MichalČas přípravy
10 min.Obtížnost
nízká
Lilková omáčka s cizrnou Baingan chana (chole) masala je oblíbený indický pokrm pikantní chuti. Množství koření můžete podle chuti ubrat, nebo i přidat.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
25 min.Obtížnost
střední
Máslové kuře (Murgh Makhani) je jemně pikantní severoindické jídlo oblíbené po celém světě. Chutné maso ve skvělé omáčce podáváme s rýží nebo s indickými chlebovými plackami.
Ukuchtil
MichalČas přípravy
1 h. 30 min.Obtížnost
střední
Chutný vegetariánský oběd či večeře. Podáváme s rýží basmati.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
30 min.Obtížnost
střední
Zkuste i ve vaší kuchyni vykouzlit tuto velmi chutnou a zdravou luštěninovou kaši. Můžete ji servírovat jako přílohu spolu s rýží. Pro zpestření doplňte vajíčko, grilovanou zeleninu, tofu či maso.
Ukuchtil
MichalČas přípravy
40 min.Obtížnost
střední
Veganské, smažené, zelné "karbanátky" oblíbené nejen v indické kuchyni. Podáváme s rýží, bramborami, omáčkami či saláty.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
30 min.Obtížnost
střední
Aloo Gobi masala je oblíbené, nejen indické, vegetariánské jídlo. Je to poměrně pikantní směs brambor a květáku. Její podávání s rýží či chlebovou plackou pikantní chuť částečně ztlumí. Recept má mnoho variací, základem jsou však indická koření.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
35 min.Obtížnost
střední
Dušená, pikantní, indická zeleninová směs z mrkve, brambor a cukety. Množství porcí závisí na množství podávaných příloh k této chutné zelenině. Při podávání pouze s rýží jsou to asi 4 uváděné porce.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
45 min.Obtížnost
střední
Recept na pikantní květák s indickým kořením a cizrnou. Jako přílohu můžeme podávat rýži basmati.
Ukuchtil
ZuzkaČas přípravy
40 min.Obtížnost
nízká
Chutná a výborná vegetariánská zelenina inspirovaná indickou kuchyní. Můžeme konzumovat s rýží nebo jako samostatný pokrm, zvláště při držení odlehčující diety.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
40 min.Obtížnost
střední
Hovězí guláš na asijský způsob. Výborný tip na chatu, pokud tě již klasický kotlíkový guláš nudí. Curry (kari) pochází z Indie, ale už si ho velmi oblíbili v Japonsku, Thajsku, i v západním světě.
Ukuchtil
MichalČas přípravy
2 h. 30 min.Obtížnost
vysoká
Chutná a nutričně hodnotnější bramborová příloha na orientální způsob.
Ukuchtil
MichalČas přípravy
45 min.Obtížnost
střední
Karbanátky z červené řepy Čukunda kofta jsou velmi zdravé a chutné. Přestože se smaží v oleji, mastné nejsou. Podáváme je jako součást indického menu.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
60 min.Obtížnost
střední
Suji ka halva (Sooji Ka Halwa) či Rava Sheer - je oblíbený sladký indický koláček. Je velmi chutný a jeho příprava je nenáročná.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
35 min.Obtížnost
vysoká
Velmi chutné přílohové brambory, které můžeme podávat i jako samostatný pokrm. Recept inspirovaný indickou kuchyní.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
50 min.Obtížnost
střední
Přílohový, chuťově jemně hořký salát. Recept inspirovaný indickou kuchyní.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
—Obtížnost
nízká
Chutná cviklová raita (Beetroot Raita, Chukander) je oblíbenou přílohou k pikantním indickým pokrmům. Má jemnou sladko-kyselou chuť a je vhodná i jako samostatné jídlo k dietní večeři.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
1 h. 15 min.Obtížnost
nízká
Aloo chole - jeden z indických receptů na brambory s cizrnou. Podávají se jako samostatný pokrm, případně kombinovaný s chutnými zeleninovými kofty, zeleninovými a ovocnými saláty apod.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
30 min.Obtížnost
střední
Tamatar Raita (Rajčatová Raita) je chutný salát s oblibou podávaný téměř ke všem slaným vegetariánským jídlům. Jeho příprava je rychlá a jednoduchá.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
10 min.Obtížnost
nízká
Recept na vynikající indicko-čínské jídlo z květáku, v jemně pikantní omáčce (Gobi manchurian). Chutná velmi i dětem. Pokud vaříte jen pro dospěláky, neváhejte zařadit mezi koření více pikantní pasty nebo pálivé papričky.
Ukuchtil
MichalČas přípravy
60 min.Obtížnost
vysoká
Zdravý salát (raita) v indickém menu podávaný k pikantním pokrmům za účelem stáhnutí tepla z koření. Je však také vynikajícím tipem na zdravou večeři, či přílohou k masu i mimo orientální kuchyně.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
60 min.Obtížnost
střední
Ananasová raita (Ananas raita, Pineapple Dahi Rait) je populární indický dip, který tak, jako každý příkrm na bázi jogurtu pomáhá při snižování tepla z kořeněných jídel. Raita (nejen ananasová) se podává při téměř každém tradičním menu v Indii.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
8 min.Obtížnost
nízká
Nabízíme jeden z receptů na jemné, křehké a chutné sušenky Nankhatai (Nankatai), které se s oblibou pečou během různých svátků v Indii, nevyjímaje svátky Vánoční.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
—Obtížnost
nízká