svetvemne.cz

Recepty indické kuchyně

 
Indické máslové kuře

Máslové kuře (Murgh Makhani) je jemně pikantní severoindické jídlo oblíbené po celém světě. Chutné maso ve skvělé omáčce podáváme s rýží nebo s indickými chlebovými plackami.

Ukuchtil

Michal

Čas přípravy

1 h. 30 min.

Obtížnost

střední

Indické chlebové placky Čapátí

Chlebové placky Čapati (Chapati) jsou tradiční indická příloha. Tyto placky mají mnoho podob - základní se skládají pouze z mouky a vody.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

60 min.

Obtížnost

střední

Bramborovo-květáková masala

Aloo Gobi masala je oblíbené, nejen indické, vegetariánské jídlo. Je to poměrně pikantní směs brambor a květáku. Její podávání s rýží či chlebovou plackou pikantní chuť částečně ztlumí. Recept má mnoho variací, základem jsou však indická koření.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

35 min.

Obtížnost

střední

Prívarok z červené čočky s kokosovým mlékem

Recept na hřejivý indický čočkový dhal s kokosovým mlékem (Coconut red lenthil dhal). Podáváme s rýží, dušenou zeleninou, raitou, zeleninovou koftou... nebo jen s chlebovou plackou. Udávaný počet porcí závisí na kombinaci s jinými jídly.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

35 min.

Obtížnost

nízká

Ajurvédská polévka Kičadi

Khičadi (Kichadi) je základem indické kuchyně. V ajurvédě je hlavním léčivým, vyrovnávajícím a detoxikačním pokrmem. Má velmi příznivé účinky na trávicí orgány. Základem je koření, rýže Basmati, fazole Mungo (nebo čočka) a zelenina.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

45 min.

Obtížnost

vysoká

Zelné kofty

Veganské, smažené, zelné "karbanátky" oblíbené nejen v indické kuchyni. Podáváme s rýží, bramborami, omáčkami či saláty.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

30 min.

Obtížnost

střední

Květák s indickým kořením

Recept na pikantní květák s indickým kořením a cizrnou. Jako přílohu můžeme podávat rýži basmati.

Ukuchtil

Zuzka

Čas přípravy

40 min.

Obtížnost

nízká

Cizrnové kuličky s mandlemi

Besan Lado (ledu) je oblíbený indický dezert vyrobený z cizrnové mouky, ghí (másla) a cukru. Do dezertu se nejčastěji přidávají mandle, pistácie, ale také kokos, či voňavý kardamom.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

60 min.

Obtížnost

střední

Kofty z červené řepy

Karbanátky z červené řepy Čukunda kofta jsou velmi zdravé a chutné. Přestože se smaží v oleji, mastné nejsou. Podáváme je jako součást indického menu.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

60 min.

Obtížnost

střední

Zeleninové sabdží s cuketou

Dušená, pikantní, indická zeleninová směs z mrkve, brambor a cukety. Množství porcí závisí na množství podávaných příloh k této chutné zelenině. Při podávání pouze s rýží jsou to asi 4 uváděné porce.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

45 min.

Obtížnost

střední

Červená čočka se špenátem

Čočkový dál se špenátem (Palak Dal, Dal Palak) je skvělá indická omáčka z drobné čočky a čerstvého špenátu. Je to výborný, sytý a zdravý pokrm. Ačkoliv indickou kuchyni nepreferujete, toto jídlo vám bude zaručeně chutnat, stačí jen vyzkoušet.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

30 min.

Obtížnost

střední

Kokosová dušená zelenina

Chutná a výborná vegetariánská zelenina inspirovaná indickou kuchyní. Můžeme konzumovat s rýží nebo jako samostatný pokrm, zvláště při držení odlehčující diety.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

40 min.

Obtížnost

střední

Pikantní hrách s mrkví

Vegetariánský pokrm inspirovaný indickou kuchyní. Podáváme s rýží basmati a s chutným ananasovým salátem s jogurtem.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

Obtížnost

střední

Smažené kořeněné brambory s cibulí

Velmi chutné přílohové brambory, které můžeme podávat i jako samostatný pokrm. Recept inspirovaný indickou kuchyní.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

50 min.

Obtížnost

střední

Lilkovo-cizrnové kari

Lilková omáčka s cizrnou Baingan chana (chole) masala je oblíbený indický pokrm pikantní chuti. Množství koření můžete podle chuti ubrat, nebo i přidat.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

25 min.

Obtížnost

střední

Květák v mandžuské omáčce

Recept na vynikající indicko-čínské jídlo z květáku, v jemně pikantní omáčce (Gobi manchurian). Chutná velmi i dětem. Pokud vaříte jen pro dospěláky, neváhejte zařadit mezi koření více pikantní pasty nebo pálivé papričky.

Ukuchtil

Michal

Čas přípravy

60 min.

Obtížnost

vysoká

Kardamomové indické sušenky

Nabízíme jeden z receptů na jemné, křehké a chutné sušenky Nankhatai (Nankatai), které se s oblibou pečou během různých svátků v Indii, nevyjímaje svátky Vánoční.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

Obtížnost

nízká

Mrkvovo-zelný salát s jogurtem

Přílohový, chuťově jemně hořký salát. Recept inspirovaný indickou kuchyní.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

Obtížnost

nízká

Brambory s cizrnou

Aloo chole - jeden z indických receptů na brambory s cizrnou. Podávají se jako samostatný pokrm, případně kombinovaný s chutnými zeleninovými kofty, zeleninovými a ovocnými saláty apod.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

30 min.

Obtížnost

střední

Basmati rýže - základní recept na přípravu

Basmati je dokonalá dlouhozrnná rýže, s nezaměnitelnou oříškovou chutí, která je lehce stravitelná a zcela bezlepková. Má nízký glykemický index a méně kalorií než jiné druhy rýže. Při vaření se vůbec neslepí a nejen proto si ji určitě zamilujete.

Ukuchtil

Dada

Čas přípravy

50 min.

Obtížnost

nízká

 

 
 

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit