Máslové kuře (Murgh Makhani) je jemně pikantní severoindické jídlo oblíbené po celém světě. Chutné maso ve skvělé omáčce podáváme s rýží nebo s indickými chlebovými plackami.
Ukuchtil
MichalČas přípravy
1 h. 30 min.Obtížnost
střední
Veganské, smažené, zelné "karbanátky" oblíbené nejen v indické kuchyni. Podáváme s rýží, bramborami, omáčkami či saláty.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
30 min.Obtížnost
střední
Chutná a výborná vegetariánská zelenina inspirovaná indickou kuchyní. Můžeme konzumovat s rýží nebo jako samostatný pokrm, zvláště při držení odlehčující diety.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
40 min.Obtížnost
střední
Jemně pikantní dušené brambory s indickým kořením.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
24 min.Obtížnost
střední
Chlebové placky Čapati (Chapati) jsou tradiční indická příloha. Tyto placky mají mnoho podob - základní se skládají pouze z mouky a vody.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
60 min.Obtížnost
střední
Suji ka halva (Sooji Ka Halwa) či Rava Sheer - je oblíbený sladký indický koláček. Je velmi chutný a jeho příprava je nenáročná.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
35 min.Obtížnost
vysoká
Karbanátky z červené řepy Čukunda kofta jsou velmi zdravé a chutné. Přestože se smaží v oleji, mastné nejsou. Podáváme je jako součást indického menu.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
60 min.Obtížnost
střední
Tamatar Raita (Rajčatová Raita) je chutný salát s oblibou podávaný téměř ke všem slaným vegetariánským jídlům. Jeho příprava je rychlá a jednoduchá.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
10 min.Obtížnost
nízká
Besan Lado (ledu) je oblíbený indický dezert vyrobený z cizrnové mouky, ghí (másla) a cukru. Do dezertu se nejčastěji přidávají mandle, pistácie, ale také kokos, či voňavý kardamom.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
60 min.Obtížnost
střední
Recept na hřejivý indický čočkový dhal s kokosovým mlékem (Coconut red lenthil dhal). Podáváme s rýží, dušenou zeleninou, raitou, zeleninovou koftou... nebo jen s chlebovou plackou. Udávaný počet porcí závisí na kombinaci s jinými jídly.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
35 min.Obtížnost
nízká
Recept na vynikající indicko-čínské jídlo z květáku, v jemně pikantní omáčce (Gobi manchurian). Chutná velmi i dětem. Pokud vaříte jen pro dospěláky, neváhejte zařadit mezi koření více pikantní pasty nebo pálivé papričky.
Ukuchtil
MichalČas přípravy
60 min.Obtížnost
vysoká
Skvělý salát, který se výborně hodí jako ochlazující raita k pikantním pokrmům. A nemusí to být výhradně jídla indické kuchyně.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
60 min.Obtížnost
nízká
Přílohový, chuťově jemně hořký salát. Recept inspirovaný indickou kuchyní.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
—Obtížnost
nízká
Čočkový dál se špenátem (Palak Dal, Dal Palak) je skvělá indická omáčka z drobné čočky a čerstvého špenátu. Je to výborný, sytý a zdravý pokrm. Ačkoliv indickou kuchyni nepreferujete, toto jídlo vám bude zaručeně chutnat, stačí jen vyzkoušet.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
30 min.Obtížnost
střední
Velmi chutné přílohové brambory, které můžeme podávat i jako samostatný pokrm. Recept inspirovaný indickou kuchyní.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
50 min.Obtížnost
střední
Dál (dhál) je luštěninová kaše podáváná jako základní součást indického obědového menu. Toto velmi zdravé jídlo, plné bílkovin, je oblíbené i v dalších zemích Orientu.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
1 h. 45 min.Obtížnost
střední
Recept na jedno z mnoha oblíbených chutney z indické kuchyně. Podává se jako dochucovací, hustší omáčka k různým jídlům v indickém menu.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
30 min.Obtížnost
střední
Lilková omáčka s cizrnou Baingan chana (chole) masala je oblíbený indický pokrm pikantní chuti. Množství koření můžete podle chuti ubrat, nebo i přidat.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
25 min.Obtížnost
střední
Květáková pakora (Gobi Pakora) je jedna z mnoha chutných a křupavých zeleninových pakor oblíbených v Indii. Podává se jako večerní občerstvení s dobrým šálkem čaje. Může být také součástí obědového menu.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
40 min.Obtížnost
střední
Chutná cviklová raita (Beetroot Raita, Chukander) je oblíbenou přílohou k pikantním indickým pokrmům. Má jemnou sladko-kyselou chuť a je vhodná i jako samostatné jídlo k dietní večeři.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
1 h. 15 min.Obtížnost
nízká
Vegetariánský pokrm inspirovaný indickou kuchyní. Podáváme s rýží basmati a s chutným ananasovým salátem s jogurtem.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
—Obtížnost
střední
Aloo chole - jeden z indických receptů na brambory s cizrnou. Podávají se jako samostatný pokrm, případně kombinovaný s chutnými zeleninovými kofty, zeleninovými a ovocnými saláty apod.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
30 min.Obtížnost
střední
Zdravý salát (raita) v indickém menu podávaný k pikantním pokrmům za účelem stáhnutí tepla z koření. Je však také vynikajícím tipem na zdravou večeři, či přílohou k masu i mimo orientální kuchyně.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
60 min.Obtížnost
střední
Ananasová raita (Ananas raita, Pineapple Dahi Rait) je populární indický dip, který tak, jako každý příkrm na bázi jogurtu pomáhá při snižování tepla z kořeněných jídel. Raita (nejen ananasová) se podává při téměř každém tradičním menu v Indii.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
8 min.Obtížnost
nízká