svetvemne.cz

Recepty indické kuchyně

 

Indické máslové kuře

Indické máslové kuře

Máslové kuře (Murgh Makhani) je jemně pikantní severoindické jídlo oblíbené po celém světě. Chutné maso ve skvělé omáčce podáváme s rýží nebo s indickými chlebovými plackami.

Ukuchtil
Michal
Čas přípravy
1 h. 30 min.
Obtížnost
střední

Indické chlebové placky Čapátí

Indické chlebové placky Čapátí

Chlebové placky Čapati (Chapati) jsou tradiční indická příloha. Tyto placky mají mnoho podob - základní se skládají pouze z mouky a vody.

Ukuchtil
Dada
Čas přípravy
60 min.
Obtížnost
střední

Kokosová dušená zelenina

Kokosová dušená zelenina

Chutná a výborná vegetariánská zelenina inspirovaná indickou kuchyní. Můžeme konzumovat s rýží nebo jako samostatný pokrm, zvláště při držení odlehčující diety.

Ukuchtil
Dada
Čas přípravy
40 min.
Obtížnost
střední

Bramborovo-květáková masala

Bramborovo-květáková masala

Aloo Gobi masala je oblíbené, nejen indické, vegetariánské jídlo. Je to poměrně pikantní směs brambor a květáku. Její podávání s rýží či chlebovou plackou pikantní chuť částečně ztlumí. Recept má mnoho variací, základem jsou však indická koření.

Ukuchtil
Dada
Čas přípravy
35 min.
Obtížnost
střední

Zelné kofty

Zelné kofty

Veganské, smažené, zelné "karbanátky" oblíbené nejen v indické kuchyni. Podáváme s rýží, bramborami, omáčkami či saláty.

Ukuchtil
Dada
Čas přípravy
30 min.
Obtížnost
střední

Květák v mandžuské omáčce

Květák v mandžuské omáčce

Recept na vynikající indicko-čínské jídlo z květáku, v jemně pikantní omáčce (Gobi manchurian). Chutná velmi i dětem. Pokud vaříte jen pro dospěláky, neváhejte zařadit mezi koření více pikantní pasty nebo pálivé papričky.

Ukuchtil
Michal
Čas přípravy
60 min.
Obtížnost
vysoká

Červená čočka se špenátem

Červená čočka se špenátem

Čočkový dál se špenátem (Palak Dal, Dal Palak) je skvělá indická omáčka z drobné čočky a čerstvého špenátu. Je to výborný, sytý a zdravý pokrm. Ačkoliv indickou kuchyni nepreferujete, toto jídlo vám bude zaručeně chutnat, stačí jen vyzkoušet.

Ukuchtil
Dada
Čas přípravy
30 min.
Obtížnost
střední

Ajurvédská polévka Kičadi

Ajurvédská polévka Kičadi

Khičadi (Kichadi) je základem indické kuchyně. V ajurvédě je hlavním léčivým, vyrovnávajícím a detoxikačním pokrmem. Má velmi příznivé účinky na trávicí orgány. Základem je koření, rýže Basmati, fazole Mungo (nebo čočka) a zelenina.

Ukuchtil
Dada
Čas přípravy
45 min.
Obtížnost
vysoká

Hovězí kari

Hovězí kari

Hovězí guláš na asijský způsob. Výborný tip na chatu, pokud tě již klasický kotlíkový guláš nudí. Curry (kari) pochází z Indie, ale už si ho velmi oblíbili v Japonsku, Thajsku, i v západním světě.

Ukuchtil
Michal
Čas přípravy
2 h. 30 min.
Obtížnost
vysoká

Basmati rýže - základní recept na přípravu

Basmati rýže - základní recept na přípravu

Basmati je dokonalá dlouhozrnná rýže, s nezaměnitelnou oříškovou chutí, která je lehce stravitelná a zcela bezlepková. Má nízký glykemický index a méně kalorií než jiné druhy rýže. Při vaření se vůbec neslepí a nejen proto si ji určitě zamilujete.

Ukuchtil
Dada
Čas přípravy
50 min.
Obtížnost
nízká

Smažené kořeněné brambory s cibulí

Smažené kořeněné brambory s cibulí

Velmi chutné přílohové brambory, které můžeme podávat i jako samostatný pokrm. Recept inspirovaný indickou kuchyní.

Ukuchtil
Dada
Čas přípravy
50 min.
Obtížnost
střední

Přepuštěné máslo

Přepuštěné máslo

Ghí - přepuštěné, pročištěné máslo tvoří základ indického vaření. Má vynikající vůni a ořechovou chuť. Ghí používají i mnohé kultury mimo Indie. Důkazem toho je, že i naše prababičky máslo tzv. prřepouštěním upravovaly a o Indii věděly málo :).

Ukuchtil
Dada
Čas přípravy
10 min.
Obtížnost
nízká

Čočkový masala dál

Čočkový masala dál

Zkuste i ve vaší kuchyni vykouzlit tuto velmi chutnou a zdravou luštěninovou kaši. Můžete ji servírovat jako přílohu spolu s rýží. Pro zpestření doplňte vajíčko, grilovanou zeleninu, tofu či maso.

Ukuchtil
Michal
Čas přípravy
40 min.
Obtížnost
střední

Čočkovo-dýňové kari

Čočkovo-dýňové kari

Chutný vegetariánský oběd či večeře. Podáváme s rýží basmati.

Ukuchtil
Dada
Čas přípravy
30 min.
Obtížnost
střední

Kofty z červené řepy

Kofty z červené řepy

Karbanátky z červené řepy Čukunda kofta jsou velmi zdravé a chutné. Přestože se smaží v oleji, mastné nejsou. Podáváme je jako součást indického menu.

Ukuchtil
Dada
Čas přípravy
60 min.
Obtížnost
střední

Lilkovo-cizrnové kari

Lilkovo-cizrnové kari

Lilková omáčka s cizrnou Baingan chana (chole) masala je oblíbený indický pokrm pikantní chuti. Množství koření můžete podle chuti ubrat, nebo i přidat.

Ukuchtil
Dada
Čas přípravy
25 min.
Obtížnost
střední

Kurkumové brambory

Kurkumové brambory

Jemně pikantní dušené brambory s indickým kořením.

Ukuchtil
Dada
Čas přípravy
24 min.
Obtížnost
střední

Mrkvovo-zelný salát s jogurtem

Mrkvovo-zelný salát s jogurtem

Přílohový, chuťově jemně hořký salát. Recept inspirovaný indickou kuchyní.

Ukuchtil
Dada
Čas přípravy
Obtížnost
nízká

Salát z červené řepy s jogurtem a madlemi

Salát z červené řepy s jogurtem a madlemi

Chutná cviklová raita (Beetroot Raita, Chukander) je oblíbenou přílohou k pikantním indickým pokrmům. Má jemnou sladko-kyselou chuť a je vhodná i jako samostatné jídlo k dietní večeři.

Ukuchtil
Dada
Čas přípravy
1 h. 15 min.
Obtížnost
nízká

Bramborovo-lilková masala

Bramborovo-lilková masala

Aloo Baingan masala je oblíbený indický pokrm plný zeleniny a typického koření. Nabízíme jeden ze základních receptů, který má vzhledem k velikosti země, ze které pochází mnoho obměn.

Ukuchtil
Dada
Čas přípravy
40 min.
Obtížnost
střední

Kardamomové indické sušenky

Kardamomové indické sušenky

Nabízíme jeden z receptů na jemné, křehké a chutné sušenky Nankhatai (Nankatai), které se s oblibou pečou během různých svátků v Indii, nevyjímaje svátky Vánoční.

Ukuchtil
Dada
Čas přípravy
Obtížnost
nízká

Zeleninové sabdží s cuketou

Zeleninové sabdží s cuketou

Dušená, pikantní, indická zeleninová směs z mrkve, brambor a cukety. Množství porcí závisí na množství podávaných příloh k této chutné zelenině. Při podávání pouze s rýží jsou to asi 4 uváděné porce.

Ukuchtil
Dada
Čas přípravy
45 min.
Obtížnost
střední

Pikantní hrách s mrkví

Pikantní hrách s mrkví

Vegetariánský pokrm inspirovaný indickou kuchyní. Podáváme s rýží basmati a s chutným ananasovým salátem s jogurtem.

Ukuchtil
Dada
Čas přípravy
Obtížnost
střední

Smažený květák v cizrnovém těstíčku

Smažený květák v cizrnovém těstíčku

Květáková pakora (Gobi Pakora) je jedna z mnoha chutných a křupavých zeleninových pakor oblíbených v Indii. Podává se jako večerní občerstvení s dobrým šálkem čaje. Může být také součástí obědového menu.

Ukuchtil
Dada
Čas přípravy
40 min.
Obtížnost
střední

 

 
 

 

© 2011 - 2021 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit