Máslové kuře (Murgh Makhani) je jemně pikantní severoindické jídlo oblíbené po celém světě. Chutné maso ve skvělé omáčce podáváme s rýží nebo s indickými chlebovými plackami.
Ukuchtil
MichalČas přípravy
1 h. 30 min.Obtížnost
střední
Chlebové placky Čapati (Chapati) jsou tradiční indická příloha. Tyto placky mají mnoho podob - základní se skládají pouze z mouky a vody.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
60 min.Obtížnost
střední
Chutná a výborná vegetariánská zelenina inspirovaná indickou kuchyní. Můžeme konzumovat s rýží nebo jako samostatný pokrm, zvláště při držení odlehčující diety.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
40 min.Obtížnost
střední
Aloo Gobi masala je oblíbené, nejen indické, vegetariánské jídlo. Je to poměrně pikantní směs brambor a květáku. Její podávání s rýží či chlebovou plackou pikantní chuť částečně ztlumí. Recept má mnoho variací, základem jsou však indická koření.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
35 min.Obtížnost
střední
Veganské, smažené, zelné "karbanátky" oblíbené nejen v indické kuchyni. Podáváme s rýží, bramborami, omáčkami či saláty.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
30 min.Obtížnost
střední
Recept na vynikající indicko-čínské jídlo z květáku, v jemně pikantní omáčce (Gobi manchurian). Chutná velmi i dětem. Pokud vaříte jen pro dospěláky, neváhejte zařadit mezi koření více pikantní pasty nebo pálivé papričky.
Ukuchtil
MichalČas přípravy
60 min.Obtížnost
vysoká
Čočkový dál se špenátem (Palak Dal, Dal Palak) je skvělá indická omáčka z drobné čočky a čerstvého špenátu. Je to výborný, sytý a zdravý pokrm. Ačkoliv indickou kuchyni nepreferujete, toto jídlo vám bude zaručeně chutnat, stačí jen vyzkoušet.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
30 min.Obtížnost
střední
Khičadi (Kichadi) je základem indické kuchyně. V ajurvédě je hlavním léčivým, vyrovnávajícím a detoxikačním pokrmem. Má velmi příznivé účinky na trávicí orgány. Základem je koření, rýže Basmati, fazole Mungo (nebo čočka) a zelenina.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
45 min.Obtížnost
vysoká
Hovězí guláš na asijský způsob. Výborný tip na chatu, pokud tě již klasický kotlíkový guláš nudí. Curry (kari) pochází z Indie, ale už si ho velmi oblíbili v Japonsku, Thajsku, i v západním světě.
Ukuchtil
MichalČas přípravy
2 h. 30 min.Obtížnost
vysoká
Basmati je dokonalá dlouhozrnná rýže, s nezaměnitelnou oříškovou chutí, která je lehce stravitelná a zcela bezlepková. Má nízký glykemický index a méně kalorií než jiné druhy rýže. Při vaření se vůbec neslepí a nejen proto si ji určitě zamilujete.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
50 min.Obtížnost
nízká
Velmi chutné přílohové brambory, které můžeme podávat i jako samostatný pokrm. Recept inspirovaný indickou kuchyní.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
50 min.Obtížnost
střední
Ghí - přepuštěné, pročištěné máslo tvoří základ indického vaření. Má vynikající vůni a ořechovou chuť. Ghí používají i mnohé kultury mimo Indie. Důkazem toho je, že i naše prababičky máslo tzv. prřepouštěním upravovaly a o Indii věděly málo :).
Ukuchtil
DadaČas přípravy
10 min.Obtížnost
nízká
Zkuste i ve vaší kuchyni vykouzlit tuto velmi chutnou a zdravou luštěninovou kaši. Můžete ji servírovat jako přílohu spolu s rýží. Pro zpestření doplňte vajíčko, grilovanou zeleninu, tofu či maso.
Ukuchtil
MichalČas přípravy
40 min.Obtížnost
střední
Chutný vegetariánský oběd či večeře. Podáváme s rýží basmati.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
30 min.Obtížnost
střední
Karbanátky z červené řepy Čukunda kofta jsou velmi zdravé a chutné. Přestože se smaží v oleji, mastné nejsou. Podáváme je jako součást indického menu.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
60 min.Obtížnost
střední
Lilková omáčka s cizrnou Baingan chana (chole) masala je oblíbený indický pokrm pikantní chuti. Množství koření můžete podle chuti ubrat, nebo i přidat.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
25 min.Obtížnost
střední
Jemně pikantní dušené brambory s indickým kořením.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
24 min.Obtížnost
střední
Přílohový, chuťově jemně hořký salát. Recept inspirovaný indickou kuchyní.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
—Obtížnost
nízká
Chutná cviklová raita (Beetroot Raita, Chukander) je oblíbenou přílohou k pikantním indickým pokrmům. Má jemnou sladko-kyselou chuť a je vhodná i jako samostatné jídlo k dietní večeři.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
1 h. 15 min.Obtížnost
nízká
Aloo Baingan masala je oblíbený indický pokrm plný zeleniny a typického koření. Nabízíme jeden ze základních receptů, který má vzhledem k velikosti země, ze které pochází mnoho obměn.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
40 min.Obtížnost
střední
Nabízíme jeden z receptů na jemné, křehké a chutné sušenky Nankhatai (Nankatai), které se s oblibou pečou během různých svátků v Indii, nevyjímaje svátky Vánoční.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
—Obtížnost
nízká
Dušená, pikantní, indická zeleninová směs z mrkve, brambor a cukety. Množství porcí závisí na množství podávaných příloh k této chutné zelenině. Při podávání pouze s rýží jsou to asi 4 uváděné porce.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
45 min.Obtížnost
střední
Vegetariánský pokrm inspirovaný indickou kuchyní. Podáváme s rýží basmati a s chutným ananasovým salátem s jogurtem.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
—Obtížnost
střední
Květáková pakora (Gobi Pakora) je jedna z mnoha chutných a křupavých zeleninových pakor oblíbených v Indii. Podává se jako večerní občerstvení s dobrým šálkem čaje. Může být také součástí obědového menu.
Ukuchtil
DadaČas přípravy
40 min.Obtížnost
střední