svetvemne.cz

Ajurvédská polévka Kičadi

     

Khičadi (Kichadi) je základem indické kuchyně. V ajurvédě je hlavním léčivým, vyrovnávajícím a detoxikačním pokrmem. Má velmi příznivé účinky na trávicí orgány. Základem je koření, rýže Basmati, fazole Mungo (nebo čočka) a zelenina.

Ukuchtil

Počet porcí

12

Čas přípravy

45 min.

Obtížnost

vysoká

 

 

 
 
koření koriandr mletý½čajové lžičky
koření římský kmín1.5čajové lžičky
Brambory¾hrnku
Cibule červená½hrnku
Cuketa1.5hrnku
Koření hořčice černá1.5čajové lžičky
Koření kurkuma 1.5čajové lžičky
Mandle4polévkové lžíce
Mrkev¾hrnku
Máslo50gramů
Pepř černý mletý½čajové lžičky
Rýže basmati bílá¾hrnku
Semínka dýňová loupaná4polévkové lžíce
Skořice mletá¼čajové lžičky
Sůl himálajská růžová1.5čajové lžičky
Voda6hrnků
Voda
Zázvor mletý½čajové lžičky
Čočka červená¾hrnku

1. 

mandle 4 PL

Mandle zalijeme horkou vodou, necháme chvíli odstát, vodu slijeme ...

2. 

... a mandle oloupeme. Nahrubo nasekáme.

3. 

cibule červená ½ hrnku

Očistíme a nahrubo nakrájíme cibuli (můžeme použít pórek, který je podle ajurvédy vhodnější). V receptu je použit hrnek o objemu 500 ml. Pro menší počet porcí zvolte menší hrnek.

4. 

mrkev ¾ hrnku

Očistíme, omyjeme mrkev a nakrájíme na kolečka. Druhy zeleniny použijeme podle chuti, při vaření dalšího Kičadi je můžeme obměnit.

5. 

brambory ¾ hrnku

Oloupeme brambory, omyjeme a nakrájíme na kostičky.

6. 

cuketa 1.5 hrnku

Cuketu omyjeme a nakrájíme na kostičky.

7. 

rýže basmati bílá ¾ hrnku

Připravíme rýži...

8. 

... a propláchneme ji pod tekoucí vodou.

9. 

čočka červená ¾ hrnku

Připravíme červenou čočku (nebo loupané fazole Mungo- Mungo dál). Propláchneme na sítku pod tekoucí vodou.

10. 

máslo 50 g  koření římský kmín 1.5 ČL  Koření hořčice černá 1.5 ČL  koření kurkuma  1.5 ČL  koření koriandr mletý ½ ČL  zázvor mletý ½ ČL  skořice mletá ¼ ČL  pepř černý mletý ½ ČL

Kičadi se vaří v jednom hrnci, ve kterém rozpustíme máslo (nejlépe je použít přepuštěné máslo ghee). Krátce na něm opražíme koření. Množství a druhy koření můžeme obměňovat podle chuti, podle ročních období, ale i podle vhodnosti pro určitou dóšu (tělesný a mentální typ podle ajurvédy).

11. 

semínka dýňová loupaná 4 PL

Přidáme mandle a dýňová semínka, promícháme...

12. 

... a přidáme cibuli (pórek). Chvíli smažíme, ...

13. 

... přidáme rýži, čočku...

14. 

sůl himálajská růžová 1.5 ČL

... a mrkev s bramborami. Osolíme.

15. 

voda 6 hrnků

Přilijeme převařenou vařící vodu a promícháme. Pomalu vaříme 10-15 minut.

16. 

Přimícháme cuketu.

17. 

voda

Podle potřeby doplníme vodu. Promícháváme, aby se nám houstnoucí polévka nepřipalovala. Polévka má hustou omáčkovou konzistenci, přidáním většího množství vody během vaření získáme řidší polévku.

18. 

Polévka obsahuje velké množství bílkovin, vitaminů a minerálů. Její příprava má množství variací, které se od sebe liší přidáváním různých druhů semínek, koření a zeleniny (jak již bylo uvedeno v jednotlivých krocích receptu). Pokud se uvaří bez luštěniny, vznikne rizoto. Podává se jako hlavní jídlo ale i jako příloha. Může se konzumovat na snídani nebo oběd či večeři. Jíst se doporučuje 3-4krát týdně. Je velmi vhodná pro odlehčení organismu během nemoci, při rekonvalescenci, ale i na konzumaci v období diety.

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit