Ajurvédská polévka Kičadi
![Ajurvédská polévka Kičadi](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001667/img_cs_4x3/ajurvedska-polevka-kicadi_00180.jpg)
Khičadi (Kichadi) je základem indické kuchyně. V ajurvédě je hlavním léčivým, vyrovnávajícím a detoxikačním pokrmem. Má velmi příznivé účinky na trávicí orgány. Základem je koření, rýže Basmati, fazole Mungo (nebo čočka) a zelenina.
recept,fotorecept,rýže basmati bílá,čočka červená,Zeleninové polévky,Recepty indické kuchyně,Vegetariánské recepty,Bezlepkové
Zeleninové polévky
Recepty indické kuchyně
Kategorie
Zeleninové polévky Recepty indické kuchyně Vegetariánské recepty Bezlepkové Asijská kuchyně
Ingredience
Ingredience
koření koriandr mletý | ½ | čajové lžičky | |
koření římský kmín | 1.5 | čajové lžičky | |
Koření hořčice černá | 1.5 | čajové lžičky | |
brambory | ¾ | hrnku | |
cibule červená | ½ | hrnku | |
cuketa | 1.5 | hrnku | |
koření kurkuma | 1.5 | čajové lžičky | |
mandle | 4 | polévkové lžíce | |
mrkev | ¾ | hrnku | |
máslo | 50 | gramů | |
pepř černý mletý | ½ | čajové lžičky | |
rýže basmati bílá | ¾ | hrnku | |
semínka dýňová loupaná | 4 | polévkové lžíce | |
skořice mletá | ¼ | čajové lžičky | |
sůl himálajská růžová | 1.5 | čajové lžičky | |
voda | 6 | hrnků | |
voda | - | ||
zázvor mletý | ½ | čajové lžičky | |
čočka červená | ¾ | hrnku |
Recept
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001667/small/IMG_2653.jpg)
2.
... a mandle oloupeme. Nahrubo nasekáme.
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001667/small/IMG_2664.jpg)
3.
cibule červená ½ hrnku
Očistíme a nahrubo nakrájíme cibuli (můžeme použít pórek, který je podle ajurvédy vhodnější). V receptu je použit hrnek o objemu 500 ml. Pro menší počet porcí zvolte menší hrnek.
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001667/small/IMG_2671.jpg)
4.
mrkev ¾ hrnku
Očistíme, omyjeme mrkev a nakrájíme na kolečka. Druhy zeleniny použijeme podle chuti, při vaření dalšího Kičadi je můžeme obměnit.
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001667/small/IMG_2663.jpg)
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001667/small/IMG_2669.jpg)
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001667/small/IMG_2703.jpg)
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001667/small/IMG_2677.jpg)
8.
... a propláchneme ji pod tekoucí vodou.
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001667/small/IMG_2681.jpg)
9.
čočka červená ¾ hrnku
Připravíme červenou čočku (nebo loupané fazole Mungo- Mungo dál). Propláchneme na sítku pod tekoucí vodou.
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001667/small/IMG_2684.jpg)
10.
máslo 50 gramů • koření římský kmín 1.5 čajové lžičky • Koření hořčice černá 1.5 čajové lžičky • koření kurkuma 1.5 čajové lžičky • koření koriandr mletý ½ čajové lžičky • zázvor mletý ½ čajové lžičky • skořice mletá ¼ čajové lžičky • pepř černý mletý ½ čajové lžičky
Kičadi se vaří v jednom hrnci, ve kterém rozpustíme máslo (nejlépe je použít přepuštěné máslo ghee). Krátce na něm opražíme koření. Množství a druhy koření můžeme obměňovat podle chuti, podle ročních období, ale i podle vhodnosti pro určitou dóšu (tělesný a mentální typ podle ajurvédy).
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001667/small/IMG_2689.jpg)
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001667/small/IMG_2691.jpg)
12.
... a přidáme cibuli (pórek). Chvíli smažíme, ...
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001667/small/IMG_2694.jpg)
13.
... přidáme rýži, čočku...
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001667/small/IMG_2696.jpg)
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001667/small/IMG_2698.jpg)
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001667/small/IMG_2701.jpg)
16.
Přimícháme cuketu.
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001667/small/IMG_2704.jpg)
17.
Podle potřeby doplníme vodu. Promícháváme, aby se nám houstnoucí polévka nepřipalovala. Polévka má hustou omáčkovou konzistenci, přidáním většího množství vody během vaření získáme řidší polévku.
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001667/small/IMG_2708.jpg)
18.
Polévka obsahuje velké množství bílkovin, vitaminů a minerálů. Její příprava má množství variací, které se od sebe liší přidáváním různých druhů semínek, koření a zeleniny (jak již bylo uvedeno v jednotlivých krocích receptu). Pokud se uvaří bez luštěniny, vznikne rizoto. Podává se jako hlavní jídlo ale i jako příloha. Může se konzumovat na snídani nebo oběd či večeři. Jíst se doporučuje 3-4krát týdně. Je velmi vhodná pro odlehčení organismu během nemoci, při rekonvalescenci, ale i na konzumaci v období diety.
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001667/small/IMG_2722.jpg)
Dobrou chuť!