Slavnostní jahodové řezy
Vynikající zákusek s jemným piškotem, Naplněný jahodovou směsí, jemným pudinkovým krémem a šlehačkou, který je vhodný pro slavnostní příležitosti.
recept,fotorecept,džem jahodový,jahody,Zákusky
Zákusky
Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | 200 | gramů | |
cukr krystalový | 3 | polévkové lžíce | |
cukr moučkový | 4 | polévkové lžíce | |
cukr vanilkový | 3 | kusy | |
džem jahodový | - | ||
jahodový kompot | 800 | mililitrů | |
jahody | - | ||
kypřicí prášek do pečiva | 15 | gramů | |
mléko | 700 | mililitrů | |
mouka hladká | 210 | gramů | |
máslo | 250 | gramů | |
olej slunečnicový | 100 | mililitrů | |
pudink vanilkový | 2 | polévkové lžíce | |
pudink vanilkový | 40 | gramů | |
sůl | ¼ | čajové lžičky | |
vaječný bílek | 5 | ||
vaječný žloutek | 5 | ||
voda | 100 | mililitrů | |
čokoláda | - | ||
šlehačka v prášku | 2 | kusy |
Recept
1. Piškot
vaječný žloutek 5 ks • cukr krystalový 200 gramů • voda 100 mililitrů • olej slunečnicový 100 mililitrů • mouka hladká 210 gramů • kypřicí prášek do pečiva 15 gramů
Žloutky vyšleháme do pěny s krystalovým cukrem. Při šlehání postupně přidáme olej a vodu. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
2.
vaječný bílek 5 ks • sůl ¼ čajové lžičky
Bílky vyšleháme se špetkou soli a opatrně vmícháme do žloutků.
3.
Těsto rozdělíme na dvě poloviny, vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a postupně upečeme dva pláty. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C asi 10 minut.
4.
Upečený plát natřeme jahodovým džemem a na něj položíme druhý plát upečeného těsta.
5. Jahodová směs
jahodový kompot 800 mililitrů • cukr vanilkový 2 kusy • pudink vanilkový 2 polévkové lžíce • cukr krystalový 3 polévkové lžíce
Jahody vylijeme z plechovky i se šťávou a rozmačkáme je. Přidáme zlatý klas, vanilkový cukr, krystalový cukr, pořádně rozmícháme, přelijeme do hrnku a uvaříme hustou kaši.
6.
Ještě teplou kaši natřeme na piškot a necháme vychladnout, dokud kaše na korpusu úplně neztuhne.
7. Pudinkový krém
mléko 400 mililitrů • pudink vanilkový 40 gramů • cukr vanilkový 1 kus • cukr moučkový 4 polévkové lžíce • máslo 250 gramů
Zlatý klas s vanilkovým cukrem rozmícháme v troše studeného mléka a potom s ostatním mlékem uvaříme hustou kaši. Za občasného promíchání necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem do pěny a postupně k němu přidáme vychladlou pudinkovou kaši. Dobře vyšleháme a rozetřeme na ztuhlou jahodovou směs.
8. Šlehačková nádivka
šlehačka v prášku 2 kusy • mléko 300 mililitrů
Do studeného mléka přidáme práškovou šlehačku a vyšleháme dotuha. Natřeme na pudinkový krém.
9.
Povrch koláče zarovnáme a můžeme pomocí vidličky udělat ozdobné vlnky. Koláč odložíme do lednice a necháme pořádně vychladnout.
10.
Pokrájíme na kostičky a dozdobíme čokoládovými hoblinkami a čerstvým jahodami.
Dobrou chuť!