svetvemne.cz

Karamelovo-ořechová kostka

    

Skvělý recept na zákusek s ořechovo-karamelovým krémem, potažený marcipánovou hmotou.

Ukuchtil

Počet porcí

Čas přípravy

Obtížnost

střední

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Ořechový korpus

vejce slepičí 5 ks  cukr krystalový 100 gramů  olej slunečnicový 1 polévková lžíce  voda 50 mililitrů  mouka hladká 80 gramů  kypřicí prášek do pečiva 1 čajová lžička  ořechy vlašské mleté 5 polévkových lžic

Oddělíme žloutky od bílků. K žloutkům přidáme cukr a utřeme do pěny, postupně přidáme olej a vodu. Přimícháme ušlehaný sníh z bílků, mouku smíchanou s práškem do pečiva a ořechy. Těsto vylijeme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme při teplotě 180 °C asi 10 minut.

Ořechový korpus

2. Vanilkový korpus

vejce slepičí 5 ks  cukr krystalový 100 gramů  cukr vanilkový 1 kus  olej slunečnicový 1 polévková lžíce  voda 50 mililitrů  mouka hladká 100 gramů  kypřicí prášek do pečiva 1 čajová lžička

Podle postupu v předchozím kroku upečeme i vanilkový korpus, jen vynecháme ořechy.

Vanilkový korpus

3. Karamelová nádivka

mléko slazené kondenzované 1 kus  máslo 300 gramů

Slazené kondenzované mléko vaříme neotevřené v plechovce asi dvě hodiny. Necháme vychladnout. Po vychladnutí zkaramelizované mléko vyšleháme se změklým máslem.

Karamelová nádivka

4. Ořechová nádivka

ořechy vlašské mleté 170 gramů  cukr vanilkový 1 kus  cukr práškový 7 polévkových lžic  máslo 50 gramů  rum

Mleté ořechy, vanilkový, moučkový cukr, máslo a trošku rumu smícháme dohromady.

Ořechová nádivka

5. Plnění

Spodní část zákusku tvoří ořechový korpus, na něj navrstvíme a zarovnáme ořechovou masu, na kterou pak rovnoměrně rozetřeme karamelový krém (asi čtvrtinu krému si odložíme na potření vanilkového korpusu a dozdobení. Přikryjeme vrchním vanilkovým korpusem, který tence potřeme odloženým krémem, aby se na něj přilepila marcipánová hmota.

Plnění

6. Marcipánová hmota

tuk ztužený - margarín 100 gramů  mléko sušené 100 gramů  cukr práškový 100 gramů

Ztužený tuk, sušené mléko, cukr a mandlové aroma spolu smísíme. Na pocukrovaném igelitovém sáčku rozválíme tak, aby hmota pokryla celý povrch zákusku.

Marcipánová hmota

7. Dozdobení

Pomocí válečku marcipán opatrně přeneseme na zákusek a kraje seřízneme. Po ztuhnutí hotový zákusek krájíme na kostky. Každou kostku ozdobíme zbylým krémem.

Dozdobení

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit