svetvemne.cz

Rumový ořechovo-kakaový řez

     

... nebo také Opilý františkán, Opilý Isidor. Výborný zákusek s bohatou ořechovou nádivkou a rumem, vhodný na dospěláckou párty.

Ukuchtil

Počet porcí

30

Čas přípravy

1 h. 30 min.

Obtížnost

vysoká

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Korpus

máslo 80 g  cukr práškový 60  vaječný žloutek 3 ks

Máslo utřeme s cukrem a přimícháme žloutky.

Korpus

2. 

ořechy vlašské mleté 60 g  kakao - prášek 10 g

Vmícháme mleté ořechy, kakao ...

3. 

krupice 60 g  kypřicí prášek do pečiva 10 g

... a mouku s kypřícím práškem.

4. 

vaječný bílek 3 ks

Nakonec, nadvakrát, vmícháme tuhý sníh z bílků.

5. 

máslo  krupice

Těsto rozetřeme na plech (25 x 25 cm) vymazaný máslem a vysypaný moukou. Pečeme při teplotě 180 °C asi 12 minut. Pak necháme korpus vychladnout.

6. Rumová ořechová nádivka

ořechy vlašské mleté 350 g  cukr práškový 120 g  rum 170 ml  máslo 30 g

Mleté ořechy promícháme s cukrem a zalijeme rumem. Přidáme trochu rozpuštěného másla a promícháme.

Rumová ořechová nádivka

7. 

povidla rybízová 60 g

Na korpus natřeme pikantním, nejlépe rybízový džem. Můžeme natřít i meruňkový. Některé recepty uvádějí i položení kompotovaných meruněk na korpus. Pokud se rozhodnete meruňky použít, určitě nic nezkazíte. Zákusek bude vyšší a chutnější. V našem receptu jsme je nepoužili.

8. 

Na džem rozložíme ořechovou nádivku ...

9. 

... a zarovnáme ji.

10. Kakaový krém

vaječný žloutek 4 ks  cukr práškový 60 g  kakao - prášek 30 g

Ve vodní lázni vyšleháme žloutky s cukrem a kakaem do pěny.

Kakaový krém

11. 

máslo 150 g

Necháme vychladnout a přidáme změklé máslo.

12. 

Vyšleháme hladký krém.

13. 

Kakaový krém naneseme na ořechovou nádivku.

14. 

Vyhladíme a dáme na půl hodiny do chladu ztuhnout.

15. Čokoládová poleva

poleva cukrářská čokoládová 100 g

Čokoládovou polevu rozpustíme a potřeme jí zákusek.

Čokoládová poleva

16. 

Když poleva částečně ztuhne předznačíme si na ní krájením jednotlivé řezy. Pak zákusek necháme několik hodin (3-4) tuhnout a dokrájíme na řezy.

17. 

Až poleva ztuhne úplně, krájíme ji nožem, který po každém řezu musíme namočit do horké vody, nechat ho nahřát a otřít. Při krájení na čokoládu netlačíme, jen ji necháme jemně pod horkým nožem povolit.

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit