Basmati rýže - základní recept na přípravu
Basmati je dokonalá dlouhozrnná rýže, s nezaměnitelnou oříškovou chutí, která je lehce stravitelná a zcela bezlepková. Má nízký glykemický index a méně kalorií než jiné druhy rýže. Při vaření se vůbec neslepí a nejen proto si ji určitě zamilujete.
recept,fotorecept,rýže basmati bílá,Rýže,Recepty indické kuchyně,Bezlaktózové,Bezlepkové
Rýže
Recepty indické kuchyně
Ingredience
Ingredience
rýže basmati bílá | 200 | gramů | |
sůl himálajská růžová | 1 | čajová lžička | |
voda | - | ||
voda | 350 | mililitrů |
Recept
1.
rýže basmati bílá 200 gramů • voda
Rýži několikrát dobře propláchneme ve studené vodě. Pak ji na 30 minut namočíme do studené vody a po uplynutí uvedeného času scedíme.
2.
voda 350 mililitrů • sůl himálajská růžová 1 čajová lžička
V hrnci (nejlépe v nerezovém, s dvojitým dnem) přivedeme vodu se solí k varu. Přidáme scezenou rýži, počkáme než začne voda opět vřít. Oheň stáhneme, hrnec zakryjeme pokličkou a 5 minut vaříme. Oheň vypneme a necháme 15 minut odstát.
3.
Uvařenou rýži jemně prokypříme vidličkou. Ihned podáváme nebo ji přendáme do jiné nádoby, aby se v horkém hrnci již nevařila.
Dobrou chuť!