Dušená rýže

Dušená kulatozrnná rýže při vaření uvolňuje ze zrn škrob a po uvaření je lehce lepkavá. Tvoří základ rýžových náplní, rýžových nákypů, je vhodná do rizota a jiných pokrmů, ale je dobrá i jako běžná příloha.
recept,fotorecept,rýže kulatozrnná,Rýže,Bezlepkové,Bezlaktózové
Rýže
Ingredience
Ingredience
olej slunečnicový | 4 540 | polévkové lžíce kcal | |
rýže kulatozrnná | 400 1380 | gramů kcal | |
sůl | 1 0 | čajová lžička kcal | |
voda | 600 0 | mililitrů kcal |
Recept
1.
rýže kulatozrnná 400 gramů • olej slunečnicový 4 polévkové lžíce • sůl 1 čajová lžička
Rýži nasypeme na sítko a pod tekoucí vodou dobře propláchneme. Necháme okapat. Do kastrůlku, nejlépe se sendvičovým - dvojitým dnem, nalijeme olej, zahřejeme ho a rýži na něm opékáme do sklovitá. Přidáme sůl ...

2.
voda 600 mililitrů
... a rýži zalijeme horkou vodou, asi 1,5 cm nad rýži. Promícháme, zakryjeme pokličkou která má v sobě otvor na únik páry. Dusíme 8 minut, pak rýži odkryjeme, promícháme, znovu zakryjeme, počkáme minutu a vypneme oheň.

3.
V páře a na zbytkovém teple které byly nahromaděny v sendvičovém dně kastrolu se rýže dovaří doměkka.

4.
Před podáváním opět zlehka promícháme.

Dobrou chuť!