svetvemne.cz

Dušená rýže

    

Dušená kulatozrnná rýže při vaření uvolňuje ze zrn škrob a po uvaření je lehce lepkavá. Tvoří základ rýžových náplní, rýžových nákypů, je vhodná do rizota a jiných pokrmů, ale je dobrá i jako běžná příloha.

Ukuchtil

Počet porcí

4

Čas přípravy

25 min.

Obtížnost

nízká

 

 

 
 
olej slunečnicový4polévkové lžíce
rýže kulatozrnná400gramů
sůl1čajová lžička
voda600mililitrů

1. 

rýže kulatozrnná 400 gramů  olej slunečnicový 4 polévkové lžíce  sůl 1 čajová lžička

Rýži nasypeme na sítko a pod tekoucí vodou dobře propláchneme. Necháme okapat. Do kastrůlku, nejlépe se sendvičovým - dvojitým dnem, nalijeme olej, zahřejeme ho a rýži na něm opékáme do sklovitá. Přidáme sůl ...

2. 

voda 600 mililitrů

... a rýži zalijeme horkou vodou, asi 1,5 cm nad rýži. Promícháme, zakryjeme pokličkou která má v sobě otvor na únik páry. Dusíme 8 minut, pak rýži odkryjeme, promícháme, znovu zakryjeme, počkáme minutu a vypneme oheň.

3. 

V páře a na zbytkovém teple které byly nahromaděny v sendvičovém dně kastrolu se rýže dovaří doměkka.

4. 

Před podáváním opět zlehka promícháme.

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2020 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit