svetvemne.cz

Dršťková polévka

    

Vynikající klasická domácí dršťková polévka

Ukuchtil

Počet porcí

6

Čas přípravy

Obtížnost

nízká

 

 

 
 
celer50gramů
cibule80gramů
hovězí dršťky1400gramů
majoránka-
mouka hladká3polévkové lžíce
mrkev150gramů
olej slunečnicový2polévkové lžíce
paprika červená mletá4čajové lžičky
pepř černý mletý½čajové lžičky
petržel100gramů
sůl0
sůl1čajová lžička
voda3.5litru
voda500mililitrů
česnek6stroužků

1. Kuchyňská úprava syrových, nepředvařených drštěk

hovězí dršťky 700 gramů  voda 2 litry  sůl 1 čajová lžička

Dršťky opláchneme pod tekoucí vodou a celý velký kus drštěk propereme v rukách. Vložíme je do hrnce se studenou vodou, půl hodinu vaříme. Po půlhodině vodu slijeme a držky zalijeme opět studenou vodou, osolíme a vaříme cca 60 minut. Držky vyndáme a po zchladnutí nakrájíme na nudličky.

2. Příprava polévky

hovězí dršťky 700 gramů  voda 1.5 litru  sůl  mrkev 150 gramů  petržel 100 gramů  celer 50 gramů  pepř černý mletý ½ čajové lžičky

Pokud si dršťky předvařujeme doma, můžeme na polévku použít vývar z druhého vaření drštěk, vývar nesolíme. Pokud jsme předvařené držky zakoupili jako polotovar, zalijeme je vodou a osolíme. Přidáme očištěnou, na kostičky nakrájenou, nebo nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a koření. Dršťky a zeleninu vaříme spolu 30 minut.

Příprava polévky

3. Příprava jíšky

olej slunečnicový 2 polévkové lžíce  cibule 80 gramů  mouka hladká 3 polévkové lžíce  paprika červená mletá 4 čajové lžičky  voda 500 mililitrů

V hrnci na oleji, nebo vepřovém sádle, zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme hladkou mouku, osmahneme, přisypeme papriku, promícháme a zalijeme ihned vodou (vývarem z drštek), aby nám paprika nezhořkla.

Příprava jíšky

4. 

Uvaříme jíšku, mícháme, dokud se nám mouka nerozvaří. Jíšku přecedíme přes sítko do polévky.

5. 

česnek 6 stroužků  majoránka  sůl

Přidáme prolisovaný česnek, majoránku - podle chuti a necháme přejít varem. Dosolíme.

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit