Špagety all'Amatriciana
Alla Amatriciana [alla matriˈtʃaːna] je lidový název tradiční italské omáčky na těstoviny, jejíž základ tvoří solená sušená slanina z vepřového krku, rajčata a sýr pecorino. Je použitelná i s jinými druhy těstovin, např. bucatini a velmi chutná :)
recept,fotorecept,rajčata,Vepřový lalok - guanciale,sýr Pecorino,Těstoviny,Recepty italské kuchyně,Sezónní recepty
Těstoviny
Recepty italské kuchyně
Ingredience
Ingredience
Vepřový lalok - guanciale | 30 | gramů | |
chilli vločky | 1 | špetka | |
cibule | 60 | gramů | |
olej olivový | 2 | polévkové lžíce | |
pepř černý mletý | ¼ | čajové lžičky | |
petrželová nať | 2 | polévkové lžíce | |
rajčata | 200 | gramů | |
sýr Pecorino | 20 | gramů | |
sůl | 1 | čajová lžička | |
těstoviny - Špagety | 140 | gramů | |
voda | 1.5 | litru | |
víno bílé suché | 100 | mililitrů |
Recept
1.
těstoviny - Špagety 140 gramů • voda 1.5 litru • sůl 1 čajová lžička
Špagety dáme vařit (dle návodu) do osolené vařící vody přibližně 5 minut.
2.
Vepřový lalok - guanciale 30 gramů • olej olivový 2 polévkové lžíce
Na troše oleje zpěníme na kostičky nakrájenou slaninu mírně dozlatova.
4.
rajčata 200 gramů • pepř černý mletý ¼ čajové lžičky • chilli vločky 1 špetka
Do pánve přidáme nadrobno nakrájená rajčata. Opepříme a promícháme.
5.
víno bílé suché 100 mililitrů
Směs podlijeme bílým vínem. Tekutina se nám postupně odpaří, omáčka se zredukuje a získá barvu po rajčatech.
6.
Téměř uvařené těstoviny přidáme do pánve spolu s trochou vody v níž se vařily. Špagety (nebo bucatini) dobře obalíme v omáčce a dovaříme. Případně dochutíme solí.
Dobrou chuť!