Citronová rýže

Nimba chawal - citronová rýže, je oblíbený recept přípravy rýže v jižní Indii. Servíruje se jako samostatný pokrm, případně v kombinaci s jinými indickými jídly. Chutná jemně kysele, pikantně i slaně. Nabízíme jeden ze základních receptů na její přípravu.
recept,fotorecept,rýže basmati bílá,citronová šťáva,Rýže,Vegetariánské recepty,Recepty indické kuchyně,Bezlepkové,Sezónní recepty
Rýže
Recepty indické kuchyně
Kategorie
Rýže › Vegetariánské recepty › Recepty indické kuchyně › Bezlepkové › Sezónní recepty › Asijská kuchyně › Sezona - Citron ›Ingredience
Ingredience
koření římský kmín | ¼ ?? | čajové lžičky kcal | |
Přepuštěné máslo recept | 0 ?? | kcal | |
citronová šťáva | 50 ?? | mililitrů kcal | |
koření hořčice celá | ¼ ?? | čajové lžičky kcal | |
koření kurkuma | ½ ?? | čajové lžičky kcal | |
máslo | 3 331 | polévkové lžíce kcal | |
pepř chilli | ¼ ?? | čajové lžičky kcal | |
rýže basmati bílá | 175 611 | gramů kcal | |
skořice celá | 1 ?? | kus kcal | |
sůl himálajská růžová | 1 ?? | čajová lžička kcal | |
voda | 420 929 | mililitrů kcal |
Recept
1.
rýže basmati bílá 175 gramů
Rýži propláchněte (při přípravě této rýže můžeme použít i jinou rýži, nemusí být výhradně basmati), zalijeme vodou a necháme 20 minut namáčet. Vodu scedíme a rýži necháme oschnout.


3.
koření římský kmín ¼ čajové lžičky • koření hořčice celá ¼ čajové lžičky • pepř chilli ¼ čajové lžičky • koření kurkuma ½ čajové lžičky • skořice celá 1 kus
..a a osmahneme v něm chvíli koření (dokud nezačne praskat).

4.
Přidáme rýži a 2 minuty ji osmahneme.

5.
voda 420 mililitrů • sůl himálajská růžová 1 čajová lžička
Zalijeme osolenou vodou. Zakryjeme a po uvedení do varu stáhneme plamen a pomalu, 15 minut vaříme.

6.
Stáhneme z ohně, vyndáme skořici...

7.
citronová šťáva 50 mililitrů • máslo 2 polévkové lžíce
... přidáme citronovou šťávu a máslo. Vrátíme na oheň a minutku až dvě prohřejeme (nemícháme).

8.
Vidličkou jemně nakypříme a můžeme podávat.

Dobrou chuť!