svetvemne.cz

Citronová rýže

     

Nimba chawal - citronová rýže, je oblíbený recept přípravy rýže v jižní Indii. Servíruje se jako samostatný pokrm, případně v kombinaci s jinými indickými jídly. Chutná jemně kysele, pikantně i slaně. Nabízíme jeden ze základních receptů na její přípravu.

Ukuchtil

Počet porcí

4

Čas přípravy

35 min.

Obtížnost

střední

 

 

 
 
koření římský kmín¼čajové lžičky
Citronová šťáva50mililitrů
Koření hořčice celá¼čajové lžičky
Koření kurkuma ½čajové lžičky
Máslo3polévkové lžíce
Pepř chilli¼čajové lžičky
Rýže basmati bílá175gramů
Skořice celá1kus
Sůl himálajská růžová1čajová lžička
Voda420mililitrů
Přepuštěné máslo

1. 

rýže basmati bílá 175 g

Rýži propláchněte (při přípravě této rýže můžeme použít i jinou rýži, nemusí být výhradně basmati), zalijeme vodou a necháme 20 minut namáčet. Vodu scedíme a rýži necháme oschnout.

2. 

máslo 1 PL  Přepuštěné máslo recept

Zahřejeme máslo (ghí)...

3. 

koření římský kmín ¼ ČL  koření hořčice celá ¼ ČL  pepř chilli ¼ ČL  koření kurkuma  ½ ČL  skořice celá 1 ks

..a a osmahneme v něm chvíli koření (dokud nezačne praskat).

4. 

Přidáme rýži a 2 minuty ji osmahneme.

5. 

voda 420 ml  sůl himálajská růžová 1 ČL

Zalijeme osolenou vodou. Zakryjeme a po uvedení do varu stáhneme plamen a pomalu, 15 minut vaříme.

6. 

Stáhneme z ohně, vyndáme skořici...

7. 

citronová šťáva 50 ml  máslo 2 PL

... přidáme citronovou šťávu a máslo. Vrátíme na oheň a minutku až dvě prohřejeme (nemícháme).

8. 

Vidličkou jemně nakypříme a můžeme podávat.

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit