svetvemne.cz

Indické chlebové placky Čapátí

     

Chlebové placky Čapati (Chapati) jsou tradiční indická příloha. Tyto placky mají mnoho podob - základní se skládají pouze z mouky a vody.

Ukuchtil

Počet porcí

10

Čas přípravy

60 min.

Obtížnost

střední

 

 

 
 

1. 

mouka žitná celozrnná hladká 200 g  voda 100 ml

Do mouky (v Indii se na jejich přípravu používá celozrnná mouka Atta) přilijeme teplou (ne horkou) vodu.

2. 

Vypracujeme kompaktní, jemné, ale poměrně tužší těsto. Těsto je vhodné déle propracovat, nejméně 8-10 minut.

3. 

Těsto rozdělíme na 10 kuliček. Každou kuličku vyválíme na tenko, na průměr asi 15 cm. Rozválíme podle možnosti, aniž placky podsypáváme moukou. Jde to dobře na plastové podložce, přičemž si vždy část placky zachytíme na okraji a od středu rozválíme. Pokud se přece jen placka lepí, podsypeme ji velmi malým množstvím mouky.

4. 

Placky položíme na čistou utěrku a přikryjeme.

5. 

Pánev rozehřejeme na konstantní, vyšší teplotu. Pečeme na sucho. Vložíme placku a necháme chvíli (asi 15 sekund) prohřát.

6. 

Placku otočíme a ta se začne nafukovat.

7. 

Čistou utěrkou ji přitlačíme na dno pánve a krátce propečeme. Že je upečená poznáme podle toho, že se na ní vytvářejí připečené puchýřky.

8. 

máslo

Čapátí potřeme z jedné strany rozpuštěným máslem...

9. 

... a pokládáme na sebe. Ihned podáváme, placky jsou nejlepší teplé.

10. 

Basmati rýže - základní recept na přípravu recept  Červená čočka se špenátem recept  Kofty z červené řepy recept  Pikantní jablečné čatní s kokosem recept  Pórkový salát s jogurtem recept

Čapátí jsou velmi chutné a při konzumaci indických pokrmů slouží jako příbor. Plackami se v Indii nabírají všechny pokrmy, které jsou nabízeny v menu. Zde je malá fotoinspirace.

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit