Indické máslové kuře

Máslové kuře (Murgh Makhani) je jemně pikantní severoindické jídlo oblíbené po celém světě. Chutné maso ve skvělé omáčce podáváme s rýží nebo s indickými chlebovými plackami.
recept,fotorecept,kuřecí maso vykostěné,Kuřecí maso,Recepty indické kuchyně,Bezlepkové
Kuřecí maso
Recepty indické kuchyně
Ingredience
Ingredience
kardamon mletý | ¼ 5 | čajové lžičky kcal | |
Pískavice řecké seno - sušené listy | 2 ?? | čajové lžičky kcal | |
cibule | 100 44 | gramů kcal | |
citronová šťáva | 1 ?? | polévková lžíce kcal | |
cukr krystalový | ½ 31 | polévkové lžíce kcal | |
hřebíček mletý | ¼ ?? | čajové lžičky kcal | |
koření Garam masala | 1 ?? | čajová lžička kcal | |
koření kurkuma | 1 ?? | čajová lžička kcal | |
kuřecí maso vykostěné | 400 ?? | gramů kcal | |
máslo | 125 918 | gramů kcal | |
olej na smažení | 5 675 | polévkových lžic kcal | |
ořechy kešu natural | 100 ?? | gramů kcal | |
paprika červená mletá pálivá | 2 ?? | čajové lžičky kcal | |
pepř černý mletý | ¼ ?? | čajové lžičky kcal | |
rajský protlak | 200 136 | mililitrů kcal | |
smetana ke šlehání (30-33% tuku) | 150 467 | mililitrů kcal | |
sůl | ½ 0 | čajové lžičky kcal | |
zázvor kořen | 20 6 | gramů kcal | |
česnek | 20 22 | gramů kcal |
Recept
1. Příprava masa
kuřecí maso vykostěné 400 gramů • česnek 20 gramů • zázvor kořen 20 gramů • sůl ½ čajové lžičky • paprika červená mletá pálivá 1 čajová lžička
Kuřecí maso omyjeme, nakrájíme na malé kostičky nebo proužky. Smícháme ho s prolisovaným česnekem, zázvorem, solí a paprikou. Necháme spolu marinovat nejméně půl hodinu, ideálně přes noc.


3.
Osmažené kousky masa přendáme z pánve na talíř.

4.
cibule 100 gramů • koření Garam masala 1 čajová lžička • paprika červená mletá pálivá 1 čajová lžička • pepř černý mletý ¼ čajové lžičky • koření kurkuma 1 čajová lžička • hřebíček mletý ¼ čajové lžičky • kardamon mletý ¼ čajové lžičky
Do výpeku na pánvi přidáme cibuli, koření...


6.
rajský protlak 200 mililitrů • ořechy kešu natural 100 gramů
Přidáme rajčatový protlak a oříšky. Vše spolu provaříme.

7.
Konzistence by měla zůstat tekutá. Podle potřeby přilijeme vodu.

8.
Směs necháme trochu vychladnout a rozmixujeme.

9.
smetana ke šlehání (30-33% tuku) 150 mililitrů • Pískavice řecké seno - sušené listy 2 čajové lžičky • cukr krystalový ½ polévkové lžíce • citronová šťáva 1 polévková lžíce
Omáčku přelijeme do hrnce, přidáme bylinky, smetanu, připravené maso a za stálého míchání spolu převaříme. Případně dochutíme cukrem a citronovou šťávou.

Dobrou chuť!