svetvemne.cz

Salát s červenou řepou a mrkví s jogurtem

    

Zdravý salát (raita) v indickém menu podávaný k pikantním pokrmům za účelem stáhnutí tepla z koření. Je však také vynikajícím tipem na zdravou večeři, či přílohou k masu i mimo orientální kuchyně.

Ukuchtil

Počet porcí

4

Čas přípravy

60 min.

Obtížnost

střední

 

 

 
 
koření máta sušená½čajové lžičky
koření římský kmín mletý - jeera¼čajové lžičky
citronová šťáva2polévkové lžíce
cukr třtinový2čajové lžičky
jogurt bílý 3,5% tuku350gramů
mrkev350gramů
máslo20gramů
pepř černý mletý¼čajové lžičky
sůl½čajové lžičky
sůl himálajská růžová½čajové lžičky
voda50mililitrů
červená řepa350gramů

1. 

červená řepa 350 gramů

Červenou řepu omyjeme a vložíme do většího množství vody. Vaříme doměkka cca 30 - 50 min (závisí na velikosti). Po vychladnutí oloupeme škrabkou na brambory.

2. 

Červenou řepu nakrájíme na menší kostky.

3. 

mrkev 350 gramů

Mrkev očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka.

4. 

máslo 20 gramů

V hrnci rozpustíme máslo a přidáme mrkev. Osmahneme.

5. 

sůl ½ čajové lžičky  voda 50 mililitrů

Přidáme sůl, podlijeme vodou a 10-15 minut dusíme pod pokličkou doměkka. Necháme vychladnout.

6. 

jogurt bílý 3,5% tuku 350 gramů  cukr třtinový 2 čajové lžičky  sůl himálajská růžová ½ čajové lžičky  pepř černý mletý ¼ čajové lžičky  koření římský kmín mletý - jeera ¼ čajové lžičky  koření máta sušená ½ čajové lžičky  citronová šťáva 2 polévkové lžíce

Mrkev smícháme s červenou řepou. V jogurtu rozmícháme cukr, sůl, pepř, kmín, mátu a citronovou šťávu.

7. 

Smícháním ochuceného jogurtu a zeleniny salát dokončíme. Před podáváním necháme hodinu odpočívat v chladu.

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit