Krtkův kaštanový dort

Vynikající dort s křupavým mandlovým korpusem, plný šlehačky s kousky čokolády.
recept,fotorecept,smetana ke šlehání (30-33% tuku),čokoláda,kaštanové pyré,Dorty
Dorty
Kategorie
Dorty ›Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | 60 242 | gramů kcal | |
cukrářské zdobení - čokoládové | 0 ?? | kcal | |
jedlá želatina | 10 ?? | gramů kcal | |
kakao - prášek | 2 62 | polévkové lžíce kcal | |
kaštanové pyré | 500 1055 | gramů kcal | |
mandle | 100 ?? | gramů kcal | |
mouka polohrubá | 0 ?? | kcal | |
máslo | 0 ?? | kcal | |
smetana ke šlehání (30-33% tuku) | 400 1244 | mililitrů kcal | |
vaječný bílek | 3 51 | kusy kcal | |
vaječný žloutek | 3 171 | kusy kcal | |
voda | 100 221 | mililitrů kcal | |
čokoláda | 100 513 | gramů kcal |
Recept
1.
vaječný žloutek 3 kusy • cukr krystalový 60 gramů • kakao - prášek 2 polévkové lžíce
Žloutky s cukrem utřeme a vmícháme kakao.

2.
mandle 100 gramů
Mandle nasekáme v elektrickém sekáčku nadrobno, přidáme je do těsta a promícháme.


4.
Těsto vylijeme do vymazané, moukou vysypané dortové formy o průměru 22 cm.

5.
Pečeme při teplotě 200 °C asi 15 minut.

6. Šlehačková náplň
smetana ke šlehání (30-33% tuku) 400 mililitrů • jedlá želatina 10 gramů • voda 100 mililitrů
Šlehačku dotuha vyšleháme. V hrnku rozpustíme ve vodě želatinu a mírně ji zahřejeme. Lžíci šlehačky vložíme do hrnku se želatinou, zamícháme a obsah hrnku vylijeme do šlehačky. Rovnoměrně rozmícháme.


8. Dort poskládáme
kaštanové pyré 500 gramů
Plastovou misku s průměrem 22 cm a výškou asi 9 cm vyložíme potravinářskou fólií. Do misky rovnoměrně rozmačkáme rozmrazené kaštanové pyré tak, abychom celou misku pokryli zevnitř.

9.
Kaštanovou misku naplníme šlehačkovou náplní.

10.
Navrch položíme upečený korpus. Přečnívající pyré na okrajích jemně zatlačíme po obvodu korpusu. Dort uložíme do lednice na nejméně 4 hodiny, nejlépe na noc.

11.
Na misku s dortem položíme talíř, obrátíme a odstraníme fólii.

12.
cukrářské zdobení - čokoládové
Ozdobíme čokoládovými cukrárenskými ozdobami. Jemně je rukama vtlačíme do kaštanového pyré.

Dobrou chuť!