RECEPTY

Jahodový dort z rolády

Jahodový dort z rolády

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fill

Recept na efektní osvěžující smetanový dort z jahodové rolády.

recept,fotorecept,smetana kyselá (14-18% tuku),smetana ke šlehání (30-33% tuku),jahody,Dorty

Dorty

Ukuchtil

Počet porcí

10

Čas přípravy

50 min.

Obtížnost

střední

 

Ingredience

Ingredience

cukr krystalový50gramů
cukr moučkový100gramů
cukr vanilkový2kusy
jahody320gramů
kypřicí prášek do pečiva½balení
lekvár jahodová-
mouka polohrubá100gramů
olej slunečnicový2polévkové lžíce
sirup ovocný5polévkových lžic
smetana ke šlehání (30-33% tuku)250mililitrů
smetana kyselá (14-18% tuku)500gramů
vejce slepičí5
voda1polévková lžíce
želatinový ztužovač1balení

 

Recept

1. Příprava těsta na roládu

mouka polohrubá 100 gramů  cukr moučkový 100 gramů  vejce slepičí 5 ks  kypřicí prášek do pečiva ½ balení  olej slunečnicový 2 polévkové lžíce  voda 1 polévková lžíce

Žloutky, cukr, olej a vodu vyšleháme do pěny, přidáme mouku s práškem do pečiva a zvlášť ušlehaný sníh z bílků.

Žloutky, cukr, olej a vodu vyšleháme do pěny,...

2. 

Těsto vylijeme na velký, vymazaný a pomoučený plech, nebo použijeme pečící papír, lépe se bude manipulovat s těstem. Těsto pečeme cca 10-15 minut v rozpálené troubě.

Těsto vylijeme na velký, vymazaný a pomoučený...

3. 

lekvár jahodová  sirup ovocný 5 polévkových lžic

Piškot ještě za horka vyklopíme na utěrku a stočíme do rolády, necháme pár minut vychladit. Pak roládu rozprostřeme, potřeme jahodovou marmeládou, polijeme sirupem a opět stočíme do rolády.

Piškot ještě za horka vyklopíme na utěrku a...

4. 

Roládu nakrájíme na plátky silné asi 1cm a rovnoměrně rozložíme na dno kulaté misky (průměr cca 20 cm). Pokud nám roláda zůstane, můžeme ji později ještě poklást na povrch nádivky. TIP: aby se dort snadněji vyklopil z misky můžeme vystlat dno průsvitnou potravinářskou fólií.

Roládu nakrájíme na plátky silné asi 1cm a...

5. 

smetana kyselá (14-18% tuku) 500 gramů  smetana ke šlehání (30-33% tuku) 250 mililitrů  želatinový ztužovač 1 balení  cukr vanilkový 2 kusy  cukr krystalový 50 gramů

Zakysanou smetanu smícháme s cukrem a vanilkovým cukrem, opatrně vmícháme vyšlehanou sladkou smetanu. Na zpevnění můžeme ještě přidat želatinu. Tip1: aby dort po vyklopení "nepadal" a byl tuhý měli bychom použít 16% zakysanou smetanu a 33% šlehačku. Tip2: želatinu vysypeme do sklenice, se 4 čajovými lžičkami vody. Necháme 10 minut nabobtnat. Pak želatinu zahřejeme, dokud se nerozpustí a hned přidáme do smetanové nádivky, zamícháme a nalijeme polovinou nádivky na roládu.

Zakysanou smetanu smícháme s cukrem a...

6. 

jahody 320 gramů

Na náplň rozložíme kompotované jahody (můžeme použít i čerstvé) a zalijeme zbytkem nádivky. Dort dáme nejlépe na noc do lednice, aby ztuhl.

Na náplň rozložíme kompotované jahody...

7. 

Druhý den dort vyklopíme na servírovací talíř.

Druhý den dort vyklopíme na servírovací...

8. 

Ozdobíme čerstvými jahodami, čerstvou mátou. Můžeme podávat.

Ozdobíme čerstvými jahodami, čerstvou mátou....

Dobrou chuť!

Články

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 9 • Přihlásit