Karamelovo-banánový dort
Vynikající dort s jemným krémem plným banánů v karamelu a oblíbenou šlehačkou.
recept,fotorecept,banán,smetana ke šlehání (30-33% tuku),Dorty
Dorty
Kategorie
Dorty ›
Ingredience
Ingredience
banán | 1 | kilogram | |
cukr krystalový | 100 | gramů | |
cukr moučkový | 180 | gramů | |
cukr vanilkový | 10 | gramů | |
kakao - prášek | 15 | gramů | |
kypřicí prášek do pečiva | 1 | čajová lžička | |
mandlové lupínky | - | ||
mléko | 500 | mililitrů | |
mléko slazené kondenzované | 100 | mililitrů | |
mouka polohrubá | - | ||
mouka polohrubá | 80 | gramů | |
máslo | - | ||
máslo | 200 | gramů | |
pudink vanilkový | 80 | gramů | |
smetana ke šlehání (30-33% tuku) | 500 | mililitrů | |
vaječný bílek | 4 | kusy | |
vaječný žloutek | 4 | kusy | |
ztužovač šlehačky | 16 | gramů |
Recept
1. Korpus
vaječný žloutek 4 kusy • cukr moučkový 80 gramů • kakao - prášek 15 gramů
Žloutky utřeme s cukrem a kakaem.
2.
vaječný bílek 4 kusy • mouka polohrubá 80 gramů • kypřicí prášek do pečiva 1 čajová lžička
Z bílků vyšleháme tuhý sníh a postupně ho střídavě s moukou a kypřícím práškem přimícháme k žloutkům.
3.
Těsto vylijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy a upečeme (při 180 °C 12 minut). Necháme vychladnout.
4. Pudinkovo-máslový krém
mléko 500 mililitrů • cukr vanilkový 10 gramů • pudink vanilkový 80 gramů
Z mléka, vanilkového cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
5.
máslo 200 gramů • cukr moučkový 100 gramů
Máslo utřeme s cukrem a spojíme s pudinkem. Dohladka vyšleháme.
7.
cukr krystalový 100 gramů • mléko slazené kondenzované 100 mililitrů
Na velké pánvi zkaramelizujeme cukr a přilijeme do něj slazené kondenzované mléko.
8.
Po rozpuštění ...
9.
... přidáme do karamelu kolečka banánů.
10.
Banány chvíli v karamelu opékáme a vyndáme je na talíř. Necháme vychladnout. Část karamelu z pánve si nabereme do zdobící stříkačky a odložíme stranou.
11.
Vychlazené banány opatrně přimícháme do krému...
12.
... a krém navrstvíme na korpus. Uhladíme a přendáme dort na servírovací talíř, na kterém jeho boky posypeme sekanými mandlovými lupínky nebo mletými ořechy. Dort uložíme do chladničky ztuhnout na 2 hodiny.
13.
smetana ke šlehání (30-33% tuku) 500 mililitrů • ztužovač šlehačky 16 gramů
Smetanu na šlehání dotuha vyšleháme a bohatě aplikujeme na náplň. Ozdobíme karamelem ve stříkačce a do podávání skladujeme v chladu.
Dobrou chuť!