Velikonoční beránek
Tradiční symbol Velikonočních svátků, který potěší nejen vaše chuťové smysly.
recept,fotorecept,máslo,máslo,mléko slazené kondenzované,Zákusky,Recepty slovenské kuchyně,Velikonoční recepty
Zákusky
Recepty slovenské kuchyně
Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | 300 | gramů | |
cukr vanilkový | 1 | kus | |
kypřicí prášek do pečiva | 1 | kus | |
mléko slazené kondenzované | 1 | kus | |
mouka polohrubá | 300 | gramů | |
mouka polohrubá | - | ||
máslo | - | ||
máslo | 200 | gramů | |
olej slunečnicový | 150 | mililitrů | |
poleva cukrářská čokoládová | - | ||
rozinky | - | ||
vejce slepičí | 4 | kusy |
Recept
1. Příprava těsta
vejce slepičí 4 kusy • cukr krystalový 300 gramů • kypřicí prášek do pečiva 1 kus • mouka polohrubá 300 gramů • cukr vanilkový 1 kus • olej slunečnicový 150 mililitrů • rozinky
Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky rozšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem. Pak přidáme vodu a polohrubou mouku, kterou jsme smíchali s práškem do pečiva, potom postupně přidáváme olej. Nakonec přidáme sníh z bílků a pomalu směs promícháme. Do těsta můžeme přidat rozinky.
2.
Formu na beránka pořádně vymažeme a vysypeme moukou nebo strouhankou. Nalijeme do ní do 3/4 těsto a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C 30-40 minut. Formu necháme vychladnout a beránka vyklopíme.
3. Příprava krému
mléko slazené kondenzované 1 kus • máslo 200 gramů • poleva cukrářská čokoládová
Slazené kondenzované mléko (salko) vaříme ponořené ve vodě, v zavřené konzervě asi 2 hodiny. Necháme vychladnout. Máslo nebo rostlinný tuk utřeme do pěny a postupně do něj vmícháme vychladlé mléko z konzervy. Zdobíme cukrářským sáčkem. Na oči, čumáček a pusu použijeme trochu rozpuštěné čokolády a kolem krku uvážeme mašli.
Dobrou chuť!