svetvemne.cz

Mascarpone šachovnicový dort s banány

    

Fantastický mascarpone krémový dort plný sladkých banánů. Vytvoření šachovnicového vzoru se zdá možná komplikované, ale ve skutečnosti je to velmi jednoduché. Stačí jen dodržet náš postup, který je rozepsán ve větším počtu jednoduchých kroků pro rychlejší zvládnutí.

Ukuchtil

Počet porcí

16

Čas přípravy

1 h. 30 min.

Obtížnost

střední

 

Kategorie:    

 

 
 

1. 

máslo 125 gramů  cukr práškový 150 gramů

Do mísy vložíme změklé máslo a přidáme cukr.

2. 

Umícháme.

3. 

mascarpone 500 gramů  tvaroh jemný měkký 500 gramů

Přimícháme mascarpone a tvaroh.

4. 

smetana ke šlehání (30-33% tuku) 400 mililitrů  ztužovač šlehačky  2 balení

Ze smetany na šlehání ušleháme tuhou šlehačku.

5. 

Šlehačku zamícháme do krému.

6. 

Krém uložíme do chladničky.

7. 

vaječný bílek 5 ks

Z vaječných bílků vyšleháme tuhý sníh.

8. 

vaječný žloutek 5 ks  cukr krupice 120 gramů

Žloutky a cukr utřeme do pěny.

9. 

voda 100 mililitrů  olej slunečnicový 100 mililitrů

Přilijeme vodu, olej a rozmícháme.

10. 

mouka polohrubá 180 gramů  kypřicí prášek do pečiva 1 balení

Postupně přimícháváme mouku s rozmíchaným kypřicím práškem a sníh z vaječných bílků.

11. 

máslo  mouka polohrubá

Těsto nalijeme do dortové formy, vymazané a vysypané moukou.

12. 

Pečeme 15 min. při teplotě 200 °C.

13. 

vaječný bílek 5 ks  vaječný žloutek 5 ks  cukr krupice 120 gramů  voda 100 mililitrů  olej slunečnicový 100 mililitrů  mouka polohrubá 160 gramů  kypřicí prášek do pečiva 1 balení  kakao - prášek 20 gramů  máslo  mouka polohrubá

Z vaječných bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem, vmícháme vodu a olej. Postupně přidáváme mouku smíchanou s kypřicím práškem, kakaem a sníh z bílků. Těsto vlijeme do formy vymazané máslem a vysypané moukou.

14. 

Pečeme 15 min. při teplotě 200 °C.

15. 

Světlý a tmavý vychlazený korpus překrojíme.

16. 

Na překrojeném, ale ještě nerozděleném korpusu si pomocí misek...

17. 

... naznačíme tři kruhy. Ostrým nožem vykrájíme kolečka.

18. 

Následně kolečka opatrně rozložíme. První vrstvu korpusu vytvoříme z velkého tmavého, středního světlého a malého tmavého kolečka.

19. 

džem višňový 350 gramů

První korpus potřeme polovinou džemu.

20. 

Mascarpone náplň rozdělíme na čtvrtiny. Čtvrtinu natřeme na první korpus.

21. 

banán 600 gramů

Banány oloupeme a nakrájíme na nepříliš tlustá kolečka (uvedené množství, je množství na celý dort).

22. 

Část banánů poklademe na nádivku.

23. 

Pokračujeme tvorbou druhé vrstvy, přičemž nyní bude velké kolečko světlé, střední tmavé a malé světlé. Rozetřeme druhou čtvrtinu krému a poklademe banány.

24. 

Poskládáme třetí vrstvu. Velké kolečko tmavé, střední světlé, malé tmavé.

25. 

Tuto vrstvu potřeme druhou polovinou džemu a třetí čtvrtinou krému. Poklademe poslední vrstvu banánů. Nakonec uložíme poslední kolečka (světlé, tmavé, světlé) a celý dort potřeme v tenké vrstvě zbylým krémem. Uložíme na nejméně 4 hodiny do chladničky.

26. 

smetana ke šlehání (30-33% tuku) 200 mililitrů  čokoláda na vaření 180 gramů

Smetanu ke šlehání zahřejeme ve vodní lázni a rozpustíme v ní nalámanou čokoládu.

27. 

Necháme vychladnout...

28. 

... a polijeme ztuhlý dort. Opět vložíme do lednice a necháme tuhnout nejlépe do druhého dne.

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit