Mascarpone šachovnicový dort s banány
Fantastický mascarpone krémový dort plný sladkých banánů. Vytvoření šachovnicového vzoru se zdá možná komplikované, ale ve skutečnosti je to velmi jednoduché. Stačí jen dodržet náš postup, který je rozepsán ve větším počtu jednoduchých kroků pro rychlejší zvládnutí.
recept,fotorecept,mascarpone,banán,Dorty,Zákusky
Dorty
Ingredience
Ingredience
banán | 600 | gramů | |
cukr krupice | 240 | gramů | |
cukr moučkový | 150 | gramů | |
džem višňový | 350 | gramů | |
kakao - prášek | 20 | gramů | |
kypřicí prášek do pečiva | 2 | balení | |
mascarpone | 500 | gramů | |
mouka polohrubá | 340 | gramů | |
mouka polohrubá | 0 | ||
máslo | 125 | gramů | |
máslo | 0 | ||
olej slunečnicový | 200 | mililitrů | |
smetana ke šlehání (30-33% tuku) | 600 | mililitrů | |
tvaroh jemný měkký | 500 | gramů | |
vaječný bílek | 10 | ||
vaječný žloutek | 10 | ||
voda | 200 | mililitrů | |
ztužovač šlehačky | 2 | balení | |
čokoláda na vaření | 180 | gramů |
Recept
2.
Umícháme.
4.
smetana ke šlehání (30-33% tuku) 400 mililitrů • ztužovač šlehačky 2 balení
Ze smetany na šlehání ušleháme tuhou šlehačku.
5.
Šlehačku zamícháme do krému.
6.
Krém uložíme do chladničky.
10.
mouka polohrubá 180 gramů • kypřicí prášek do pečiva 1 balení
Postupně přimícháváme mouku s rozmíchaným kypřicím práškem a sníh z vaječných bílků.
12.
Pečeme 15 min. při teplotě 200 °C.
13.
vaječný bílek 5 ks • vaječný žloutek 5 ks • cukr krupice 120 gramů • voda 100 mililitrů • olej slunečnicový 100 mililitrů • mouka polohrubá 160 gramů • kypřicí prášek do pečiva 1 balení • kakao - prášek 20 gramů • máslo • mouka polohrubá
Z vaječných bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem, vmícháme vodu a olej. Postupně přidáváme mouku smíchanou s kypřicím práškem, kakaem a sníh z bílků. Těsto vlijeme do formy vymazané máslem a vysypané moukou.
14.
Pečeme 15 min. při teplotě 200 °C.
15.
Světlý a tmavý vychlazený korpus překrojíme.
16.
Na překrojeném, ale ještě nerozděleném korpusu si pomocí misek...
17.
... naznačíme tři kruhy. Ostrým nožem vykrájíme kolečka.
18.
Následně kolečka opatrně rozložíme. První vrstvu korpusu vytvoříme z velkého tmavého, středního světlého a malého tmavého kolečka.
20.
Mascarpone náplň rozdělíme na čtvrtiny. Čtvrtinu natřeme na první korpus.
21.
banán 600 gramů
Banány oloupeme a nakrájíme na nepříliš tlustá kolečka (uvedené množství, je množství na celý dort).
22.
Část banánů poklademe na nádivku.
23.
Pokračujeme tvorbou druhé vrstvy, přičemž nyní bude velké kolečko světlé, střední tmavé a malé světlé. Rozetřeme druhou čtvrtinu krému a poklademe banány.
24.
Poskládáme třetí vrstvu. Velké kolečko tmavé, střední světlé, malé tmavé.
25.
Tuto vrstvu potřeme druhou polovinou džemu a třetí čtvrtinou krému. Poklademe poslední vrstvu banánů. Nakonec uložíme poslední kolečka (světlé, tmavé, světlé) a celý dort potřeme v tenké vrstvě zbylým krémem. Uložíme na nejméně 4 hodiny do chladničky.
26.
smetana ke šlehání (30-33% tuku) 200 mililitrů • čokoláda na vaření 180 gramů
Smetanu ke šlehání zahřejeme ve vodní lázni a rozpustíme v ní nalámanou čokoládu.
27.
Necháme vychladnout...
28.
... a polijeme ztuhlý dort. Opět vložíme do lednice a necháme tuhnout nejlépe do druhého dne.
Dobrou chuť!