Plněné zelné listy
Vynikající plněné zelné listy (holoubata) si zaručeně oblíbíte a jejich trochu pracnější přípravu všichni konzumenti jistě ocení. Podáváme s čerstvým chlebem.
recept,fotorecept,vepřové mleté maso,zelí bílé,rajský protlak,Vepřové maso,Bezlaktózové,Sezónní recepty
Vepřové maso
Ingredience
Ingredience
cibule | 125 | gramů | |
cukr krystalový | 30 | gramů | |
cukr krystalový | - | ||
kmín drcený | ½ | čajové lžičky | |
mouka hladká | 25 | gramů | |
ocet | 2 | polévkové lžíce | |
olej slunečnicový | 20 | mililitrů | |
pepř černý mletý | ½ | čajové lžičky | |
rajský protlak | 500 | gramů | |
rýže | 125 | gramů | |
sůl | 2.5 | čajové lžičky | |
sůl | - | ||
vepřové mleté maso | 400 | gramů | |
voda | - | ||
voda | 350 | mililitrů | |
zelí bílé | 2.5 | kilogram |
Recept
1.
cibule 125 gramů • olej slunečnicový 20 mililitrů
Cibuli oloupeme, nadrobno nakrájíme a osmahneme na oleji.
3.
Zalijeme vařící vodou asi 1,5 cm nad povrch rýže, Pod pokličkou udusíme. Necháme vychladnout.
4.
vepřové mleté maso 400 gramů • pepř černý mletý ½ čajové lžičky • sůl ½ čajové lžičky
Vychlazenou rýži dobře promícháme s masem, kořením a solí.
5.
zelí bílé 2.5 kilogram
Na plněné zelí je vhodná velká hlávka zelí. Uvedené množství zelí ve skutečnosti nespotřebujeme. Zelí omyjeme, kolem košťálové části nařízneme a postupně odebereme 6 vrchních listů.
6.
Listy 5 minut povaříme ve vroucí vodě.
7.
Listy vyndáme z vody a vykrojíme z nich část v silnější oblasti listu.
8.
Do listů rovnoměrně rozdělíme masovo-rýžovou nádivku a listy zavineme.
9.
Z hlávky zelí nakrájíme zelí v celkové hmotnosti asi 1 kg.
10.
Do hrnce vložíme polovinu nakrájeného zelí.
11.
Na zelí položíme závitky a na ně rozložíme druhou polovinu nakrájenho zelí.
12.
rajský protlak 500 gramů • voda 300 mililitrů • cukr krystalový 30 gramů • sůl 1 čajová lžička • kmín drcený ½ čajové lžičky
Rajčatový protlak smícháme s vodou, cukrem, solí a kmínem.
13.
Nálevem zalijeme zelí. Začneme pomalu vařit a vaříme asi hodinu pod pokličkou. Nemícháme.
14.
Uvařené závitky vyndáme.
15.
voda 50 mililitrů • mouka hladká 25 gramů • ocet 2 polévkové lžíce • sůl • cukr krystalový
Zelí zahustíme moukou rozmíchanou v troše vody. Dochutíme octem, podle potřeby i solí, případně cukrem.
16.
Závitky vložíme zpět do hrnce a můžeme podávat.
Dobrou chuť!