svetvemne.cz

Banánovo-ořechový dort se stévií

     

Dort plný tradičních chutí s netradiční stévií. Pro milovníky cukru je možnost jednoduchého nahrazení stévie za cukr.

Ukuchtil

Počet porcí

Čas přípravy

Obtížnost

vysoká

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

vaječný žloutek 6 ks  Stévie - prášek 10 g  olej ořechový 50 ml  mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 50 ml

Vaječné žloutky utřeme s práškovou stévií, olejem a mlékem. Pokud chceme místo stévie použít cukr, použijeme 100 g moučkového cukru a také olej můžeme vyměnit za slunečnicový.

2. 

ořechy vlašské 100 g

Přimícháme mleté ořechy ...

3. 

vaječný bílek 6 ks  sůl

Z vaječných bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh.

4. 

mouka polohrubá 125 g  soda bikarbona ½ ČL

Mouku smícháme s jedlou sodou (nebo kypřicím práškem).

5. 

olej ořechový 3 PL

Mouku a sníh střídavě přimícháváme do žloutkového základu. Těsto vylijeme do olejem vylité formy (průměr 26 cm).

6. 

Pečeme 15 min. při teplotě 180 °C.

7. 

mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 300 ml  Stévie - prášek 5 g  mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 100 ml  pudink vanilkový 74 g

Z mléka, stévie a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink. Stevii můžeme nahradit 50 g moučkového cukru.

8. 

banán 300 g

Banány rozmixujeme.

9. 

Vrchní část korpusu částečně odkrojíme (potřebujeme část korpusu na zahuštění nádivky) a korpus překrojíme na polovinu.

10. 

Do pudinku vmícháme rozmixované banány, rozdrcenou odkrojenou část korpusu ...

11. 

máslo 100 g

... a máslo. Utřeme hustší nádivku.

12. 

mléko kokosové

Na spodní korpus natřeme kokosové mléko (případně džem pokud chceme dort s cukrem), ...

13. 

banán 400 g

... poklademe na kolečka nakrájené banány a navrstvíme nádivku.

14. 

Přikryjeme druhou polovinou korpusu, lehce přitlačíme a necháme ztuhnout v chladu.

15. 

smetana ke šlehání (30-33% tuku) 500 ml  ztužovač šlehačky  16 g

Ze smetany na šlehání ušleháme tuhou šlehačku.

16. 

Šlehačku natřeme na dort.

17. 

ořechy vlašské

Posypeme nasekanými ořechy. Necháme alespoň hodinu před podáváním uležet v chladu.

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit