Banánový chléb

Zdravý jemný celozrnný banánový chlebíček z domácí pekárny.
recept,fotorecept,banán,mouka hladká,Chléb,Recepty pro domácí pekárny
Chléb
Ingredience
Ingredience
banán | 100 95 | gramů kcal | |
cukr vanilkový | 1 19 | čajová lžička kcal | |
droždí instantní | 2 40 | čajové lžičky kcal | |
med | 1 50 | polévková lžíce kcal | |
mléko | 50 24 | mililitrů kcal | |
mouka celozrnná | 100 335 | gramů kcal | |
mouka hladká | 250 868 | gramů kcal | |
máslo | 1 111 | polévková lžíce kcal | |
olej olivový | 1 132 | polévková lžíce kcal | |
sůl | 1 0 | čajová lžička kcal | |
voda | 150 0 | mililitrů kcal |
Recept
1.
voda 150 mililitrů • mléko 50 mililitrů • olej olivový 1 polévková lžíce • máslo 1 polévková lžíce • med 1 polévková lžíce • banán 100 gramů
Do nádoby na hnětení a pečení chleba nalijeme vodu, mléko (pokojové teploty) a olej. Přidáme rozpuštěné máslo, med a vidličkou rozmačkaný banán.

2.
sůl 1 čajová lžička • cukr vanilkový 1 čajová lžička • mouka celozrnná 100 gramů • mouka hladká 250 gramů • droždí instantní 2 čajové lžičky
Na tekutou část chlebového těsta přisypeme suché ingredience. Poslední přidáme droždí.

3.
Nádobu vložíme do domácí pekárny, pekárnu nastavíme a zapneme.
Program: Celozrnný.
Čas: cca 3,5 hodiny.
Velikost bochníku: 680 (700) g.
Barva kůrky: světlá.
4.
Po upečení necháme chléb pár minut vychladnout v nádobě na pečení, pak ho vyklopíme - nejlépe na mřížku a necháme vychladnout. Vyndáme míchací lopatku a pokrájíme.
Chleba je jemně sladký, výborný s máslem a medem, ale i s jarní cibulkou a ředkvičkami.

5. Tip
Vybírání míchací lopatky z upečeného chleba jde poměrně těžko a po vyjmutí zůstává v chlebu menší či větší díra. Proto, pokud jsme v kuchyni a zastihneme poslední hnětení pekárny, je lepší po tomto míchání lopatku rychle zpod těsta vytáhnout a pečení může pokračovat bez ní.
Dobrou chuť!