svetvemne.cz

Pečené zelné závitky

    

Plněné zelné závitky jsou vynikajícím sytým obědem. Zapečené pod sýrovou "peřinkou" vám mimořádně zachutnají.

Ukuchtil

Počet porcí

10

Čas přípravy

2 h.

Obtížnost

střední

 

 

 
 
cibule200gramů
cukr krystalový25gramů
kmín mletá½čajové lžičky
olej slunečnicový50mililitrů
pepř černý mletý¾čajové lžičky
rajský protlak500mililitrů
rýže200gramů
smetana kyselá (14-18% tuku)250gramů
sýr Eidam 100gramů
sůl2.5čajové lžičky
vejce slepičí1kus
vepřové mleté maso700gramů
voda-
voda500mililitrů
zelí bílé2.5kilogram

1. 

cibule 200 gramů  olej slunečnicový 50 mililitrů

Cibuli oloupeme, nadrobno nakrájíme a osmahneme na oleji.

2. 

rýže 200 gramů  sůl ½ čajové lžičky

Rýži promyjeme a přidáme k cibuli. Osolíme a osmahneme.

3. 

voda

Zalijeme vařící vodou asi 1,5 cm nad povrch rýže. Pod pokličkou udusíme. Necháme vychladnout.

4. 

vepřové mleté maso 700 gramů  sůl ½ čajové lžičky  pepř černý mletý ¾ čajové lžičky

K vychlazené rýži přidáme mleté maso, sůl a pepř. Dobře promícháme.

5. 

zelí bílé 2.5 kilogram

Zelí omyjeme, kolem košťálové části nařízneme a postupně odebereme 10 listů. Listy krátce spaříme ve vroucí vodě. Vyjmeme, necháme vychladnout a vykrojíme z nich část v zhrublé oblasti listu. Zbylé zelí nakrájíme.

6. 

Do listů rovnoměrně rozdělíme masovo-rýžovou nádivku a listy zavineme.

7. 

Do velkého pekáče nasypeme polovinu z nakrájeného zelí, na které položíme závitky.

8. 

rajský protlak 500 mililitrů  voda 500 mililitrů  cukr krystalový 25 gramů  sůl 1 čajová lžička  kmín mletá ½ čajové lžičky

Navrch nasypeme druhou polovinu zelí a zalejeme rajčatovým protlakem rozmíchaným s vodou, cukrem, solí a kmínem. Pekáč uzavřeme a pečeme ve vyhřáté troubě při 180-200 °C asi hodinu.

9. 

sýr Eidam  100 gramů  smetana kyselá (14-18% tuku) 250 gramů  sůl ½ čajové lžičky  vejce slepičí 1 kus

Sýr nastrouháme, smícháme se smetanou, solí a vajíčkem.

10. 

Pekáč odkryjeme a na závitky naneseme sýrovou směs. Zapečeme. Zapečenou vrstvu nakrojíme kopírováním okrajů listů a můžeme podávat. Vhodnou přílohou je chléb, nebo brambory. Zelí je vynikající i druhý, či třetí den, proto je dobré si ho připravit v takovém větším množství. :) Skladujeme v chladu.

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit