Pečené zelné závitky

Plněné zelné závitky jsou vynikajícím sytým obědem. Zapečené pod sýrovou "peřinkou" vám mimořádně zachutnají.
recept,fotorecept,zelí bílé,vepřové mleté maso,rajský protlak,sýr Eidam ,Vepřové maso,Bezlepkové,Sezónní recepty
Vepřové maso
Ingredience
Ingredience
cibule | 200 88 | gramů kcal | |
cukr krystalový | 25 101 | gramů kcal | |
kmín mletá | ½ 9 | čajové lžičky kcal | |
olej slunečnicový | 50 450 | mililitrů kcal | |
pepř černý mletý | ¾ 13 | čajové lžičky kcal | |
rajský protlak | 500 340 | mililitrů kcal | |
rýže | 200 688 | gramů kcal | |
smetana kyselá (14-18% tuku) | 250 400 | gramů kcal | |
sýr Eidam | 100 286 | gramů kcal | |
sůl | 2.5 0 | čajové lžičky kcal | |
vejce slepičí | 1 88 | kus kcal | |
vepřové mleté maso | 700 1820 | gramů kcal | |
voda | 0 ?? | kcal | |
voda | 500 0 | mililitrů kcal | |
zelí bílé | 2.5 725 | kilogram kcal |
Recept
1.
cibule 200 gramů • olej slunečnicový 50 mililitrů
Cibuli oloupeme, nadrobno nakrájíme a osmahneme na oleji.

3.
Zalijeme vařící vodou asi 1,5 cm nad povrch rýže. Pod pokličkou udusíme. Necháme vychladnout.

4.
vepřové mleté maso 700 gramů • sůl ½ čajové lžičky • pepř černý mletý ¾ čajové lžičky
K vychlazené rýži přidáme mleté maso, sůl a pepř. Dobře promícháme.

5.
zelí bílé 2.5 kilogram
Zelí omyjeme, kolem košťálové části nařízneme a postupně odebereme 10 listů. Listy krátce spaříme ve vroucí vodě. Vyjmeme, necháme vychladnout a vykrojíme z nich část v zhrublé oblasti listu. Zbylé zelí nakrájíme.

6.
Do listů rovnoměrně rozdělíme masovo-rýžovou nádivku a listy zavineme.

7.
Do velkého pekáče nasypeme polovinu z nakrájeného zelí, na které položíme závitky.

8.
rajský protlak 500 mililitrů • voda 500 mililitrů • cukr krystalový 25 gramů • sůl 1 čajová lžička • kmín mletá ½ čajové lžičky
Navrch nasypeme druhou polovinu zelí a zalejeme rajčatovým protlakem rozmíchaným s vodou, cukrem, solí a kmínem. Pekáč uzavřeme a pečeme ve vyhřáté troubě při 180-200 °C asi hodinu.

9.
sýr Eidam 100 gramů • smetana kyselá (14-18% tuku) 250 gramů • sůl ½ čajové lžičky • vejce slepičí 1 kus
Sýr nastrouháme, smícháme se smetanou, solí a vajíčkem.

10.
Pekáč odkryjeme a na závitky naneseme sýrovou směs. Zapečeme. Zapečenou vrstvu nakrojíme kopírováním okrajů listů a můžeme podávat. Vhodnou přílohou je chléb, nebo brambory. Zelí je vynikající i druhý, či třetí den, proto je dobré si ho připravit v takovém větším množství. :) Skladujeme v chladu.

Dobrou chuť!