Musaka

Recept na přípravu výborné řecké musaky.
recept,fotorecept,vepřové mleté maso,rajský protlak,brambory,lilek,sýr tvrdý,Vepřové maso,Bezlepkové
Vepřové maso
Ingredience
Ingredience
brambory | 1 920 | kilogram kcal | |
cibule | 150 66 | gramů kcal | |
koření na musaku | 2 26 | čajové lžičky kcal | |
lilek | 500 195 | gramů kcal | |
olej olivový | 0 ?? | kcal | |
paprika červená mletá | 3 48 | čajové lžičky kcal | |
rajský protlak | 500 340 | gramů kcal | |
sýr tvrdý | 150 570 | gramů kcal | |
sůl | 2 0 | čajové lžičky kcal | |
sůl | 0 ?? | kcal | |
vepřové mleté maso | 750 1950 | gramů kcal |
Recept
1.
olej olivový • cibule 150 gramů • vepřové mleté maso 750 gramů • koření na musaku 2 čajové lžičky • sůl 2 čajové lžičky • paprika červená mletá 3 čajové lžičky
Na hlubší pánev nalijeme přiměřené množství oleje, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme ji. Pak přidáme mleté maso, koření a sůl, promícháme a 5 minut podusíme.

2.
rajský protlak 500 gramů
Přilijeme rajčatový protlak. Vše dobře promícháme a opět 5 minut dusíme.

3.
brambory 1 kilogram • lilek 500 gramů • olej olivový • sůl
Brambory očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Lilek, neloupeme, omyjeme a také nakrájíme na kolečka. Do hlubšího pekáče, potřísněného olejem, vložíme polovinu z nakrájených brambor, na ně poklademe vrstvu z poloviny nakrájeného lilku, jemně osolíme.

4.
Přidáme masovou směs a rovnoměrně ji rozetřeme.

5.
Na maso rozložíme druhou polovinu lilku a na něj druhou polovinu brambor, podle potřeby vrstvy znovu jemně osolíme. Pekáč zakryjeme a dáme do vyhřáté trouby péct na 60-80 minut.

6.
sýr tvrdý 150 gramů
Pekáč odkryjeme, musaku posypeme strouhaným sýrem, nebo sýrem nakrájeným na tenké plátky a necháme vše společně ještě 20 minut zapéct.

7.
Při pečení doporučujeme pod pekáč podložit plech pro případné vytékání přebytečné vody, kterou má v sobě lilek a brambory. Po upečení necháme musaku přiměřeně vychladit, nakrájíme na porce a podáváme.

Dobrou chuť!