Pastýřův koláč

Tradiční anglický recept na přípravu "Shepherd 's Pie", čili pastýřova koláče. Tento slaný masový koláč se připravuje z mletého jehněčího masa. My jsme použili dostupnější variantu s použitím mletého vepřového masa, což mu na chuti neubralo.
recept,fotorecept,brambory,vepřové mleté maso,česnek,rajský protlak,rozmarýn sušený,víno červené suché,Vepřové maso,Bezlepkové,Sezónní recepty
Vepřové maso
Ingredience
Ingredience
brambory | 600 552 | gramů kcal | |
cibule | 1 ?? | kus kcal | |
mrkev | 2 ?? | kusy kcal | |
pepř černý mletý | ¼ 5 | čajové lžičky kcal | |
rajský protlak | 100 68 | gramů kcal | |
rozmarýn sušený | ½ 4 | čajové lžičky kcal | |
sýr Parmezán | 50 196 | gramů kcal | |
sůl | 1 0 | čajová lžička kcal | |
sůl | 0 ?? | kcal | |
tymián | ½ 3 | čajové lžičky kcal | |
vaječný žloutek | 2 114 | kusy kcal | |
vepřové mleté maso | 500 1300 | gramů kcal | |
víno červené suché | 100 82 | mililitrů kcal | |
vývar zeleninový | 200 40 | mililitrů kcal | |
worcester | 1 12 | polévková lžíce kcal | |
česnek | 4 22 | stroužky kcal |
Recept

2. Příprava masové náplně
Během vaření brambor si připravíme náplň. Na struhadle nahrubo nastrouháme velkou cibuli a mrkev.

3.
vepřové mleté maso 500 gramů • sůl 1 čajová lžička
Na troše oleje zprudka osmažíme mleté maso, aby se zatáhlo. Maso osolíme.

4.
česnek 4 stroužky
K podušenému masu přidáme nastrouhanou cibuli, mrkev a prolisovaný česnek. Promícháme a dále opékáme.

5.
worcester 1 polévková lžíce • rajský protlak 100 gramů • tymián ½ čajové lžičky • rozmarýn sušený ½ čajové lžičky • víno červené suché 100 mililitrů
Dále přidáme worchesterovou omáčku, rajčatový protlak, tymián, rozmarýn, podlijeme červeným vínem.

6.
vývar zeleninový 200 mililitrů
Následně podlijeme masovým vývarem a necháme všechny tekutiny za stálého míchání odpařit.

7.
Po odpaření tekutin je masová směs hustá a kompaktní. Směsí naplníme menší zapékací nádobu nebo formu.

8. Příprava bramborové směsi
sůl • pepř černý mletý ¼ čajové lžičky • vaječný žloutek 2 kusy • sýr Parmezán 50 gramů
Uvařené brambory rozmačkáme nebo mírně rozmixujeme, přidáme k nim sůl, pepř, žloutky, nastrouhaný parmezán a promícháme

9.
Bramborovou směs navrstvíme na maso, ...

10.
... uhladíme a posypeme nastrouhaným parmazánem.

11. Pečení
Koláč propícháme vidličkou a pečeme v rozehřáté troubě 15-20 minut, dokud nezačne povrch tmavnout.

12.
Upečený koláč naservírujeme s oblíbenou sezónní zeleninou a za tepla podáváme.

Dobrou chuť!