Jemný celozrnný chléb
Celozrnný jednoduchý chléb z domácí pekárny
recept,fotorecept,mouka celozrnná,Chléb,Recepty pro domácí pekárny,Bezlaktózové
Chléb
Ingredience
Ingredience
droždí instantní | 2 | čajové lžičky | |
kmín drcený | ½ | čajové lžičky | |
med | 1 | polévková lžíce | |
mouka celozrnná | 200 | gramů | |
mouka hladká | 250 | gramů | |
olej olivový | 1.5 | polévkové lžíce | |
sůl | 1.5 | čajové lžičky | |
voda | 250 | mililitrů |
Recept
1.
voda 250 mililitrů • olej olivový 1.5 polévkové lžíce • med 1 polévková lžíce • sůl 1.5 čajové lžičky • kmín drcený ½ čajové lžičky • mouka celozrnná 200 gramů • mouka hladká 250 gramů • droždí instantní 2 čajové lžičky
Do nádoby na pečení chleba vlijeme vodu, přidáme olej, med, sůl, kmín a obě mouky. Poslední vsypeme droždí. Nádobu vložíme do domácí pekárny, nastavíme program a pekárnu zapneme.
Program: Klasický (případně jiný podobný, udávaný výrobcem).
Čas: cca 3 hodiny.
Velikost bochníku: 680 (700) g.
Barva kůrky: středně tmavá.
2.
Po upečení necháme chléb pár minut vychladnout v nádobě na pečení, pak ho vyklopíme -- nejlépe na mřížku a necháme vychladnout.
3.
Před krájením vyndáme míchací lopatku. (Pokud program uhlídáme, je možnost vyndat míchací lopatku po posledním míchání, usnadníme si tím práci při jejím vyndavání z upečeného bochníku. Je však třeba postupovat rychle, aby už kynoucí chléb neochladl.)
Dobrou chuť!