svetvemne.cz

Medový dort

     

Fantastický medový dort plný úžasného karamelového krému s ořechy. Recept je inspirován oblíbeným arménským dortem Marlenka a vynaložená námaha a trpělivost při jeho přípravě se zaručeně vyplatí. Dort je vhodný dezert na sváteční vánoční stůl.

Ukuchtil

Počet porcí

16

Čas přípravy

Obtížnost

vysoká

 

 

 
 

1. Dortové medové pláty - 6 ks

máslo 120 g  cukr krystalový 50 g  med 100 g

V horké vodní lázni pomalu rozpustíme máslo, cukr a med.

Dortové medové pláty - 6 ks

2. 

soda bikarbona 10 g

Přisypeme jedlou sodu a vyšleháme do pěny.

3. 

vejce slepičí 3 ks

Vmícháme rozšlehaná vajíčka a 5 minut ve vodní lázni povaříme.

4. 

mouka hladká 500 g

Do mísy navážíme mouku a přilijeme teplou máslovo-medovo-vaječnou pěnu. Zamícháme vařečkou, přendáme na pracovní desku...

5. 

... a rukou vypracujeme kompaktní těsto. Těsto vytvarujeme do tvaru válečku a rozdělíme ho na 4 části. Rozválíme na tenko první část těsta. (Nejlépe se pracuje na silikonové podložce, těsto se na ni nelepí a při vyválení se lehce otáčí. Pokud použijeme klasický dřevěný vál je třeba těsto jemně podsypat moukou).

6. 

Na rozválené těsto položíme kulatou formu o průměru asi 24 cm a těsto podle ní vykrojíme. Kulaté těsto přendáme na pečicí papír, odřezky odložíme. Takto zpracujeme další tři těsta. Odřezky spojíme a vyválíme z nich postupně ještě dvě kulatá těsta. (Odřezky z posledního těsta upečeme u posledního těsta).

7. 

Jednotlivá kulatá těsta přeložíme, spolu s papírem na plech a postupně upečeme. Každé těsto pečeme při teplotě 180 °C asi 5 minut. Z upečeného plátu hned stáhneme papír ...

8. 

... a pláty ukládáme na sebe. Upečené zabalíme do potravinářské fólie a co nejdříve plníme.

9. Karamelový krém

mléko slazené kondenzované 794 g

Konzervy slazeného kondenzovaného mléka vaříme téměř ponořené ve vodě 2 hodiny. Necháme vychladnout ve studené vodě.

Karamelový krém

10. 

mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 300 ml  cukr krystalový 30 g  škrob kukuřičný 40 g

Z mléka, cukru a kukuřičného škrobu uvaříme hustý pudink.

11. 

máslo 250 g  cukr práškový 75 g

Máslo utřeme s cukrem.

12. 

Do másla zašleháme pudink a studené zkaramelizované mléko z konzerv.

13. Karamelovo.ořechový krém

ořechy vlašské mleté 120 g

Z krému odebereme 250 g (odložíme na závěrečné zdobení) a do ostatního zamícháme ořechy.

Karamelovo.ořechový krém

14. Sypání

Upečené odřezky z posledního těsta nastrouháme ...

Sypání

15. 

ořechy vlašské 80 g

... a smícháme je s nahrubo nasekanými ořechy.

16. Skládání dortu

džem malinový 150 g

Dortové pláty rozložíme, přičemž vrchní plát obrátíme. Vrchní a spodní plát potřeme džemem.

Skládání dortu

17. 

Na všechny pláty, kromě vrchního, rovnoměrně rozdělíme karamelovo-ořechový krém.

18. 

Krém na plátech rozetřeme.

19. 

Jednotlivé pláty poskládáme na sebe. Vrchní plát uložíme džemem dolů.

20. 

Dort lehce zatížíme a uložíme na 12 hodin do chladu.

21. Zdobení dortu

Celý dort potřeme karamelovým krémem, který jsme si odložili, ...

Zdobení dortu

22. 

... posypeme připravenou drobenkou a uložíme na nejméně 24 hodin do chladu.

23. 

Před podáváním dozdobíme rozpuštěnou čokoládou.

24. Medový narozeninový dort

A co když má náš drobeček právě na vánoce narozeniny? Jednoduše dort vesele ozdobíme. :)

Medový narozeninový dort

25. Tipy a doporučení

Dort připravujeme nejméně 2-3 dny před podáváním, aby se dokonale spojily všechny chutě a medové pláty změkly. Nedoporučujeme jakkoli měnit uvedená množství ingrediencí, zvláště upozorňujeme na množství cukru, jehož by se možná někomu zdálo být málo. :) Ale zase takové ořechy si klidně dopřejte. :)

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit