Griliášové kostky

Tradiční griliášky nejen na Vánoce.
recept,fotorecept,ořechy vlašské,mléko slazené kondenzované,dortové oplatky,Suché pečivo,Vánoční recepty,Nepečené
Suché pečivo
Kategorie
Suché pečivo › Vánoční recepty › Nepečené › Vánoční nepečené dezerty › Vánoční pečivo › Sezona - Ořechy ›Ingredience
Ingredience
bílá čokoláda | 0 ?? | kcal | |
cukr krystalový | 250 1005 | gramů kcal | |
dortové oplatky | 100 390 | gramů kcal | |
mléko slazené kondenzované | 397 1287 | gramů kcal | |
máslo | 250 1835 | gramů kcal | |
ořechy vlašské | 250 1685 | gramů kcal | |
čokoláda | 0 ?? | kcal |
Recept
1.
ořechy vlašské 250 gramů
Vlašské ořechy nasekáme nožem, případně v kuchyňském elektrickém sekáčku.

2.
cukr krystalový 250 gramů
Cukr za stálého míchání rozpustíme a upálíme na karamel. Rozpustíme i ty nejmenší hrudky, které se nám mohou při karamelizovaní vytvořit.

3.
mléko slazené kondenzované 397 gramů
Do zkaramelizovaného cukru pomalu přiléváme kondenzované slazené mléko z plechovky, mícháme do rozpuštění směsi, která nám přilitím mléka vznikne.


5.
Nakonec přisypeme ořechy a směs dobře promícháme.

6. Plníme oplatky
dortové oplatky 100 gramů
První oplatku si položíme na kuchyňskou dřevěné prkénko. Rovnoměrně na ni rozetřeme přiměřené množství karamelové směsi, cca 3,5-4 naběračky o objemu 50 ml.

7.
Na směs položíme druhou oplatku a postup opakujeme do položení poslední oplatky, na kterou již karamel nedáváme.

8.
Na oplatky položíme druhé kuchyňské dřevěné prkénko a oplatky hrncem naplněným vodou zatížíme. Zatížené necháme několik hodin v chladu, nejlépe přes noc.

9.
Z naplněných oplatek ostrým nožem a pomocí pravítka seřízneme okraje. Dáváme pozor, aby nám vrchní oplatka nepraskala, proto si ji při krájení nejprve opatrně nakrojíme a až pak celé odkrojíme.

10.
Pomocí pravítka nařízneme kostky.

11. Zdobíme
Povrch můžeme potáhnout čokoládou a griliášky tematicky vyzdobíme.

12. Slavnostní griliášové kostky

Dobrou chuť!