Ořechový a makový štrúdl
Příprava jednoduchých štrúdlů z listového těsta.
recept,fotorecept,jablka,jablka,ořechy vlašské,mák mletý,Štrúdly,Recepty maďarské kuchyně,Sezónní recepty
Štrúdly
Recepty maďarské kuchyně
Kategorie
Štrúdly Recepty maďarské kuchyně Sezónní recepty Dezerty z jablek Sezona - Jablka (zima) Sezona - Jablka (podzim) Sezona - Ořechy
Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | 200 | gramů | |
jablka | 1000 | gramů | |
mák mletý | 200 | gramů | |
ořechy vlašské | 100 | gramů | |
rozinky | 100 | gramů | |
skořice mletá | 1 | čajová lžička | |
strouhanka | 2 | polévkové lžíce | |
těsto lístkové | 800 | gramů | |
vejce slepičí | 1 | kus | |
vejce slepičí | - |
Recept
1. Jablečno-ořechová náplň
těsto lístkové 400 gramů • jablka 500 gramů • strouhanka 1 polévková lžíce
Jablka očistíme, rozčtvrtíme, odstraníme jadřince a jablka nakrájíme na malé kousky - hrubší plátky. Listové těsto tence rozválíme na pomoučeném vále a posypeme strouhankou.
2.
rozinky 50 gramů • ořechy vlašské 100 gramů • skořice mletá 1 čajová lžička • cukr krystalový 100 gramů
Rozinky namočíme do studené vody, ořechy nožem nasekáme. Na těsto rozložíme jablka, posypeme je skořicí, přidáme scezené rozinky, ořechy a vše zasypeme cukrem.
3.
vejce slepičí 1 kus
Těsto stočíme opatrně do rolády, okraje stlačujeme. Dáváme pozor, aby se nám těsto nepřetrhlo a abychom štrúdl jemně ale pevně stočili. Přendáme ho na plech vyložený papírem na pečení. Propícháme párátkem a natřeme celý rozšlehaným vejcem.
4.
Povrch jemně nařízneme, naznačíme jednotlivé porce, a také aby měla kudy unikat pára a štrúdl nepraskl, znovu potřeme vajíčkem.
5.
Pečeme v předem rozehřáté troubě na středním stupni cca 30 minut. Po upečení pocukrujeme moučkovým cukrem a necháme dobře vychladnout, až pak krájíme a servírujeme.
6. Jablečno-maková náplň
těsto lístkové 400 gramů • strouhanka 1 polévková lžíce • jablka 500 gramů • rozinky 50 gramů • mák mletý 200 gramů • cukr krystalový 100 gramů • vejce slepičí
Postup přípravy je stejný jako u jablečno-ořechového štrúdlu. Namísto ořechů však použijeme mletý mák.
Dobrou chuť!