svetvemne.cz

Ořechový a makový štrúdl

     

Příprava jednoduchých štrúdlů z listového těsta.

Ukuchtil

Počet porcí

Čas přípravy

60 min.

Obtížnost

střední

 

 

 
 
Cukr krystalový200gramů
Jablka1000gramů
Mák mletý200gramů
Ořechy vlašské100gramů
Rozinky100gramů
Skořice mletá1čajová lžička
Strouhanka2polévkové lžíce
Těsto lístkové800gramů
Vejce slepičí1kus
Vejce slepičí

1. Jablečno-ořechová náplň

těsto lístkové 400 g  jablka 500 g  strouhanka 1 PL

Jablka očistíme, rozčtvrtíme, odstraníme jadřince a jablka nakrájíme na malé kousky - hrubší plátky. Listové těsto tence rozválíme na pomoučeném vále a posypeme strouhankou.

Jablečno-ořechová náplň

2. 

rozinky 50 g  ořechy vlašské 100 g  skořice mletá 1 ČL  cukr krystalový 100 g

Rozinky namočíme do studené vody, ořechy nožem nasekáme. Na těsto rozložíme jablka, posypeme je skořicí, přidáme scezené rozinky, ořechy a vše zasypeme cukrem.

3. 

vejce slepičí 1 ks

Těsto stočíme opatrně do rolády, okraje stlačujeme. Dáváme pozor, aby se nám těsto nepřetrhlo a abychom štrúdl jemně ale pevně stočili. Přendáme ho na plech vyložený papírem na pečení. Propícháme párátkem a natřeme celý rozšlehaným vejcem.

4. 

Povrch jemně nařízneme, naznačíme jednotlivé porce, a také aby měla kudy unikat pára a štrúdl nepraskl, znovu potřeme vajíčkem.

5. 

Pečeme v předem rozehřáté troubě na středním stupni cca 30 minut. Po upečení pocukrujeme moučkovým cukrem a necháme dobře vychladnout, až pak krájíme a servírujeme.

6. Jablečno-maková náplň

těsto lístkové 400 g  strouhanka 1 PL  jablka 500 g  rozinky 50 g  mák mletý 200 g  cukr krystalový 100 g  vejce slepičí

Postup přípravy je stejný jako u jablečno-ořechového štrúdlu. Namísto ořechů však použijeme mletý mák.

Jablečno-maková náplň

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit