svetvemne.cz

Šomló halušky (Somlói galuska)

     

Báječný zákusek z maďarské kuchyně připravený podle tradiční receptury. Časově náročnější příprava posouvá tuto kulinářskou specialitu jen do luxusnějších restaurací. Skutečně stojí za to připravit si tuto proslulou dobrotu doma a překvapit vaše blízké.

Ukuchtil

Počet porcí

16

Čas přípravy

2 h.

Obtížnost

vysoká

 

 

 
 
Cukr krystalový140gramů
Cukr práškový80gramů
Cukr vanilkový20gramů
Džem jahodový150gramů
Kakao - prášek
Kakao - prášek70gramů
Kypřicí prášek do pečiva1čajová lžička
Mléko1000mililitrů
Mouka hladká240gramů
Máslo50gramů
Ořechy vlašské100gramů
Ořechy vlašské mleté40gramů
Rozinky100gramů
Rum135mililitrů
Sůl
Vaječný bílek6ks
Vaječný žloutek4kusy
Vejce slepičí6ks
Voda375mililitrů
Voda1polévková lžíce
Čokoláda100gramů

1. 

cukr krystalový 40 g  voda 300 ml  rozinky 100 g  rum 60 ml

Z cukru uděláme karamel, zalijeme ho vodou a rozvaříme. Odstavíme z ohně a necháme vychladnout. Přisypeme umyté rozinky a přilijeme rum.

2. 

vejce slepičí 6 ks  cukr práškový 80 g

Žloutky a cukr utřeme do pěny.

3. 

vaječný bílek 6 ks  sůl  mouka hladká 140 g  kypřicí prášek do pečiva 1 ČL

Do bílků přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh. Mouku smícháme s kypřícím práškem a spolu se sněhem střídavě přimícháváme ke žloutkům.

4. 

ořechy vlašské mleté 40 g  kakao - prášek 20 g  voda 1 PL

Těsto rozdělíme do tří misek. Do jedné misky přimícháme ořechy, do druhé kakao s trochou vody.

5. 

Těsta postupně upečeme na plechu (cca 20 x 16 cm) vyloženém pečícím papírem. Pečeme 10 - 12 minut při teplotě 180 °C. (Tip: Na velkém plechu můžeme upéct najednou dvě těsta, pokud si pomocí papíru na pečení těsta od sebe oddělíme).

6. 

Z teplých upečených korpusů odstraníme papír. První - bílé těsto vložíme do hranaté hluboké mísy. Ostatní těsta rozložíme na pracovní desku. Všechny polejeme karamelovo-rumovým rozvarem.

7. 

mléko 800 ml  cukr krystalový 100 g  cukr vanilkový 20 g

Mléko, krystalový a vanilkový cukr přivedeme k varu.

8. 

mléko 200 ml  vaječný žloutek 4 ks  mouka hladká 100 g

V mléce rozmícháme žloutky s moukou dohladka.

9. 

Těstíčko přilijeme do mléka a uvaříme kaši.

10. 

máslo 50 g  džem jahodový 150 g

Do kaše vmícháme kousek másla. Korpusy natřeme rozmíchaným džemem.

11. 

ořechy vlašské 100 g

Ořechy nasekáme nadrobno. Korpus v misce posypeme třetinou ořechů a třetinou rozinek.

12. 

Polijeme třetinou kaše.

13. 

Položíme tmavé těsto. Postup opakujeme. Položíme ořechový korpus a opět postup opakujeme.

14. 

kakao - prášek

Nakonec posypeme prosátým kakaem, zakryjeme a uložíme na 12 hodin do ledničky.

15. 

čokoláda 100 g  kakao - prášek 50 g  voda 75 ml  rum 75 ml

V hrnci rozpustíme čokoládu s vodou a kakaem. Po vychladnutí zamícháme rum.

16. Servírování

Pomocí polévkové lžíce vykrajujeme ze zákusku "halušky".

Servírování

17. 

Halušky klademe na dezertní talíře, do sklenic, ...

18. 

... nebo misek. Polijeme čokoládovo-rumovým topingem a ozdobíme šlehačkou. Na jednu porci použijeme asi 3 - 4 podle velikosti jaká se nám podaří vykrojit.

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit