RECEPTY

Šomló halušky (Somlói galuska)

Šomló halušky (Somlói galuska)

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fill

Báječný zákusek z maďarské kuchyně připravený podle tradiční receptury. Časově náročnější příprava posouvá tuto kulinářskou specialitu jen do luxusnějších restaurací. Skutečně stojí za to připravit si tuto proslulou dobrotu doma a překvapit vaše blízké.

recept,fotorecept,rozinky,džem jahodový,ořechy vlašské,čokoláda,Zákusky,Recepty maďarské kuchyně

Zákusky

Recepty maďarské kuchyně

Ukuchtil

Počet porcí

16

Čas přípravy

2 h.

Obtížnost

vysoká

Ingredience

Ingredience

cukr krystalový

140

563

gramů

kcal

cukr moučkový

80

311

gramů

kcal

cukr vanilkový

20

73

gramů

kcal

džem jahodový

150

368

gramů

kcal

kakao - prášek

0

??

kcal

kakao - prášek

70

215

gramů

kcal

kypřicí prášek do pečiva

1

4

čajová lžička

kcal

mléko

1000

480

mililitrů

kcal

mouka hladká

240

833

gramů

kcal

máslo

50

367

gramů

kcal

ořechy vlašské

100

674

gramů

kcal

ořechy vlašské mleté

40

270

gramů

kcal

rozinky

100

284

gramů

kcal

rum

135

323

mililitrů

kcal

sůl

0

??

kcal

vaječný bílek

6

101

kcal

vaječný žloutek

4

228

kusy

kcal

vejce slepičí

6

528

kcal

voda

375

0

mililitrů

kcal

voda

1

0

polévková lžíce

kcal

čokoláda

100

513

gramů

kcal

 

Recept

1. 

cukr krystalový 40 gramů  voda 300 mililitrů  rozinky 100 gramů  rum 60 mililitrů

Z cukru uděláme karamel, zalijeme ho vodou a rozvaříme. Odstavíme z ohně a necháme vychladnout. Přisypeme umyté rozinky a přilijeme rum.

Z cukru uděláme karamel, zalijeme ho vodou a...

2. 

vejce slepičí 6 ks  cukr moučkový 80 gramů

Žloutky a cukr utřeme do pěny.

Žloutky a cukr utřeme do pěny....

3. 

vaječný bílek 6 ks  sůl  mouka hladká 140 gramů  kypřicí prášek do pečiva 1 čajová lžička

Do bílků přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh. Mouku smícháme s kypřícím práškem a spolu se sněhem střídavě přimícháváme ke žloutkům.

Do bílků přidáme špetku soli a vyšleháme...

4. 

ořechy vlašské mleté 40 gramů  kakao - prášek 20 gramů  voda 1 polévková lžíce

Těsto rozdělíme do tří misek. Do jedné misky přimícháme ořechy, do druhé kakao s trochou vody.

Těsto rozdělíme do tří misek. Do jedné misky...

5. 

Těsta postupně upečeme na plechu (cca 20 x 16 cm) vyloženém pečícím papírem. Pečeme 10 - 12 minut při teplotě 180 °C. (Tip: Na velkém plechu můžeme upéct najednou dvě těsta, pokud si pomocí papíru na pečení těsta od sebe oddělíme).

Těsta postupně upečeme na plechu (cca 20 x 16...

6. 

Z teplých upečených korpusů odstraníme papír. První - bílé těsto vložíme do hranaté hluboké mísy. Ostatní těsta rozložíme na pracovní desku. Všechny polejeme karamelovo-rumovým rozvarem.

Z teplých upečených korpusů odstraníme...

7. 

mléko 800 mililitrů  cukr krystalový 100 gramů  cukr vanilkový 20 gramů

Mléko, krystalový a vanilkový cukr přivedeme k varu.

Mléko, krystalový a vanilkový cukr přivedeme k...

8. 

mléko 200 mililitrů  vaječný žloutek 4 kusy  mouka hladká 100 gramů

V mléce rozmícháme žloutky s moukou dohladka.

V mléce rozmícháme žloutky s moukou dohladka....

9. 

Těstíčko přilijeme do mléka a uvaříme kaši.

Těstíčko přilijeme do mléka a uvaříme...

10. 

máslo 50 gramů  džem jahodový 150 gramů

Do kaše vmícháme kousek másla. Korpusy natřeme rozmíchaným džemem.

Do kaše vmícháme kousek másla. Korpusy...

11. 

ořechy vlašské 100 gramů

Ořechy nasekáme nadrobno. Korpus v misce posypeme třetinou ořechů a třetinou rozinek.

Ořechy nasekáme nadrobno. Korpus v misce...

12. 

Polijeme třetinou kaše.

Polijeme třetinou kaše....

13. 

Položíme tmavé těsto. Postup opakujeme. Položíme ořechový korpus a opět postup opakujeme.

Položíme tmavé těsto. Postup opakujeme....

14. 

kakao - prášek

Nakonec posypeme prosátým kakaem, zakryjeme a uložíme na 12 hodin do ledničky.

Nakonec posypeme prosátým kakaem, zakryjeme a...

15. 

čokoláda 100 gramů  kakao - prášek 50 gramů  voda 75 mililitrů  rum 75 mililitrů

V hrnci rozpustíme čokoládu s vodou a kakaem. Po vychladnutí zamícháme rum.

V hrnci rozpustíme čokoládu s vodou a kakaem....

16. Servírování

Pomocí polévkové lžíce vykrajujeme ze zákusku "halušky".

Pomocí polévkové lžíce vykrajujeme ze...

17. 

Halušky klademe na dezertní talíře, do sklenic, ...

Halušky klademe na dezertní talíře, do...

18. 

... nebo misek. Polijeme čokoládovo-rumovým topingem a ozdobíme šlehačkou. Na jednu porci použijeme asi 3 - 4 podle velikosti jaká se nám podaří vykrojit.

... nebo misek. Polijeme čokoládovo-rumovým...

Dobrou chuť!

Doporučené recepty

Články

Oblíbené hledání

Nejpopulárnější recepty

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 9 • Přihlásit