Šomló halušky (Somlói galuska)

Báječný zákusek z maďarské kuchyně připravený podle tradiční receptury. Časově náročnější příprava posouvá tuto kulinářskou specialitu jen do luxusnějších restaurací. Skutečně stojí za to připravit si tuto proslulou dobrotu doma a překvapit vaše blízké.
recept,fotorecept,rozinky,džem jahodový,ořechy vlašské,čokoláda,Zákusky,Recepty maďarské kuchyně
Zákusky
Recepty maďarské kuchyně
Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | 140 563 | gramů kcal | |
cukr moučkový | 80 311 | gramů kcal | |
cukr vanilkový | 20 73 | gramů kcal | |
džem jahodový | 150 368 | gramů kcal | |
kakao - prášek | 0 ?? | kcal | |
kakao - prášek | 70 215 | gramů kcal | |
kypřicí prášek do pečiva | 1 4 | čajová lžička kcal | |
mléko | 1000 480 | mililitrů kcal | |
mouka hladká | 240 833 | gramů kcal | |
máslo | 50 367 | gramů kcal | |
ořechy vlašské | 100 674 | gramů kcal | |
ořechy vlašské mleté | 40 270 | gramů kcal | |
rozinky | 100 284 | gramů kcal | |
rum | 135 323 | mililitrů kcal | |
sůl | 0 ?? | kcal | |
vaječný bílek | 6 101 | kcal | |
vaječný žloutek | 4 228 | kusy kcal | |
vejce slepičí | 6 528 | kcal | |
voda | 375 0 | mililitrů kcal | |
voda | 1 0 | polévková lžíce kcal | |
čokoláda | 100 513 | gramů kcal |
Recept
1.
cukr krystalový 40 gramů • voda 300 mililitrů • rozinky 100 gramů • rum 60 mililitrů
Z cukru uděláme karamel, zalijeme ho vodou a rozvaříme. Odstavíme z ohně a necháme vychladnout. Přisypeme umyté rozinky a přilijeme rum.


3.
vaječný bílek 6 ks • sůl • mouka hladká 140 gramů • kypřicí prášek do pečiva 1 čajová lžička
Do bílků přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh. Mouku smícháme s kypřícím práškem a spolu se sněhem střídavě přimícháváme ke žloutkům.

4.
ořechy vlašské mleté 40 gramů • kakao - prášek 20 gramů • voda 1 polévková lžíce
Těsto rozdělíme do tří misek. Do jedné misky přimícháme ořechy, do druhé kakao s trochou vody.

5.
Těsta postupně upečeme na plechu (cca 20 x 16 cm) vyloženém pečícím papírem. Pečeme 10 - 12 minut při teplotě 180 °C. (Tip: Na velkém plechu můžeme upéct najednou dvě těsta, pokud si pomocí papíru na pečení těsta od sebe oddělíme).

6.
Z teplých upečených korpusů odstraníme papír. První - bílé těsto vložíme do hranaté hluboké mísy. Ostatní těsta rozložíme na pracovní desku. Všechny polejeme karamelovo-rumovým rozvarem.

7.
mléko 800 mililitrů • cukr krystalový 100 gramů • cukr vanilkový 20 gramů
Mléko, krystalový a vanilkový cukr přivedeme k varu.

8.
mléko 200 mililitrů • vaječný žloutek 4 kusy • mouka hladká 100 gramů
V mléce rozmícháme žloutky s moukou dohladka.

9.
Těstíčko přilijeme do mléka a uvaříme kaši.

10.
máslo 50 gramů • džem jahodový 150 gramů
Do kaše vmícháme kousek másla. Korpusy natřeme rozmíchaným džemem.

11.
ořechy vlašské 100 gramů
Ořechy nasekáme nadrobno. Korpus v misce posypeme třetinou ořechů a třetinou rozinek.

12.
Polijeme třetinou kaše.

13.
Položíme tmavé těsto. Postup opakujeme. Položíme ořechový korpus a opět postup opakujeme.


15.
čokoláda 100 gramů • kakao - prášek 50 gramů • voda 75 mililitrů • rum 75 mililitrů
V hrnci rozpustíme čokoládu s vodou a kakaem. Po vychladnutí zamícháme rum.

16. Servírování
Pomocí polévkové lžíce vykrajujeme ze zákusku "halušky".

17.
Halušky klademe na dezertní talíře, do sklenic, ...

18.
... nebo misek. Polijeme čokoládovo-rumovým topingem a ozdobíme šlehačkou. Na jednu porci použijeme asi 3 - 4 podle velikosti jaká se nám podaří vykrojit.

Dobrou chuť!