RECEPTY

Tažený makovo-višňový štrúdl

Tažený makovo-višňový štrúdl

Tradiční recept na nejlepší štrúdl, tak jak se ho naše babička naučila od své babičky. Suroviny na těsto jsou na dva štrúdly z kila mouky. Můžete si udělat jeden makový a druhý např. tvarohovoý nebo jablečný.

recept,fotorecept,višně,mák mletý,Štrúdly

Štrúdly

Ukuchtil

Počet porcí

12

Čas přípravy

1 h. 30 min.

Obtížnost

vysoká

 

Ingredience

Ingredience

cukr krystalový2polévkové lžíce
mouka hladká 00 Extra1kilogram
mák mletý150gramů
máslo120gramů
ocet1
sůl-
vejce slepičí1kus
višně500gramů
voda2decilitry

 

Recept

1. Příprava těsta

mouka hladká 00 Extra 1 kilogram

Mouku prosejeme přes sítko na pracovní desku.

2. 

voda 2 decilitry  ocet 1 Pl

Do vlažné vody přidáme ocet a promícháme.

3. 

vejce slepičí 1 kus  máslo 60 gramů  sůl

Přidáme vejce, špetku soli a změklé máslo. Promícháme zpočátku příborovým nožem a později mícháme rukama. Ke konci těstem boucháme o pracovní desku, dokud se nepřestane lepit.

4. 

Těsto rozdělíme na dva stejně velké bochánky a odložíme na pomoučený vál. Přikryjeme rozehřátým, přiměřeně velkým hrncem. Necháme odležet 45 minut.

5. 

Na stůl si rozprostřeme bílý ubrus, nebo prostěradlo a jemně pomoučíme. Mouku roztáhneme po celé ploše, aby se nám těsto při vytahování nelepilo.

6. 

máslo 60 gramů

Těsto začneme vytahovat na ubrus. Průběžně pokapeme rozpuštěným máslem.

7. 

Pokračujeme ve vytahování, dokud se těsto moc netrhá. Nevadí pokud se místy vytvoří díra. Výsledkem bude téměř průsvitné tenoučké těsto.

8. 

Okraje ořízneme po celém obvodu.

9. 

višně 500 gramů  cukr krystalový 2 polévkové lžíce  mák mletý 150 gramů

Na polovinu povrchu těsta vrstvíme mletý mák, cukr a višně. Pokud chceme mít višně vypeckované, je třeba je nechat po odpeckování okapat a těsto posypat ještě strouhankou.

10. 

Těsto ze tří stran přeložíme nadzvednutím ubrusu přes nádivku, aby při pečení nádivka nevytékala.

11. 

Pokračujeme ze širší strany v rolování pomocí ubrusu.

12. 

Štrúdl patrně překlopíme na vymazaný plech do tvaru podkovy. Pokapeme zbytkem rozpuštěného másla a rozetřeme.

13. 

Pečeme v dobře rozehřáté troubě na 240 °C dozlatova.

Dobrou chuť!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit  • Aktualizovat předvolby souborů cookie