Jablečno-makové oči
Chutný a šťavnatý dvouštrúdl.
recept,fotorecept,jablka,mák,mák,Štrúdly
Štrúdly
Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | 120 | gramů | |
cukr moučkový | - | ||
jablka | 800 | gramů | |
mléko | 50 | mililitrů | |
mák | 150 | gramů | |
mák | - | ||
rozinky | 100 | gramů | |
strouhanka | 2 | polévkové lžíce | |
těsto lístkové | 400 | gramů | |
vejce slepičí | 1 | kus | |
vločky žitné | 40 | gramů |
Recept
1. Jablečná náplň
jablka 800 gramů • rozinky 100 gramů
Jablka omyjeme, očistíme a nastrouháme nahrubo. Rozinky omyjeme a necháme namočené ve vodě.

2.
vločky žitné 40 gramů
Vločky umeleme, přisypeme je k jablkům a promícháme. Necháme chvíli odstát.


4. Maková náplň
mák 150 gramů • mléko 50 mililitrů • cukr krystalový 80 gramů
Mák umeleme, zalijeme horkým mlékem, necháme vychladnout a vmícháme do něj cukr.

5. Těsto
těsto lístkové 400 gramů • vejce slepičí 1 kus
Listové těsto rozválíme na pomoučeném vále na velký čtverec (40 x 40 cm). Po obvodu a přes střed ho natřeme rozšlehaným vajíčkem. Do každého obdélníku, které nám vykreslilo vejce, nasypeme lžíci strouhanky. Strouhanku rozložíme po natřené vajíčko.

6. Plnění
strouhanka 2 polévkové lžíce
Na strouhanku naneseme jablkovou náplň. Na jablečnou nádivku rozložíme makovou.

7.
Těsto s náplní stočíme od okrajů ke středu.

8.
Vzniklý dvouštrúdl ...

9.
... opatrně přemístíme na papír, nebo podložku, na pečení. Papír se štrůdlem přetáhneme na plech. Štrúdl potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme nemletým mákem.

10.
Pečeme v rozehřáté troubě 25 minut. Upečený dvouštrúdl posypeme prosátým moučkovým cukrem.

Dobrou chuť!