Jablka v listovém těstě (v županu).
Jablíčko, ořechy a med ukryté v křupavém listovém těstě. Podáváme vychlazené. Velmi chutné jsou s kopečkem vanilkové zmrzliny.
recept,fotorecept,jablka,Štrúdly
Štrúdly
Ingredience
Ingredience
citronová šťáva | - | ||
cukr skořicový | 3 | čajové lžičky | |
cukr vanilkový | 3 | čajové lžičky | |
jablka | 1500 | gramů | |
med | 6 | polévkových lžic | |
máslo | 6 | čajových lžiček | |
ořechy vlašské | 100 | gramů | |
těsto lístkové | 500 | gramů | |
vejce slepičí | 1 | kus |
Recept
1. Příprava jablek
jablka 1500 gramů • citronová šťáva
Jablka - 6 kusů, oloupeme a vykrojíme opatrně jadřince. Pokapeme je šťávou z citronu.
3.
těsto lístkové 500 gramů • cukr vanilkový 3 čajové lžičky • cukr skořicový 3 čajové lžičky
Listové těsto rozválíme na pomoučeném vále na tloušťku cca 3 milimetry. Rozdělíme ho na 6 stejných dílů. Do středu každého dílu položíme jablko. Jablka posypeme vanilkovým a skořicovým cukrem. Do vykrojených jadřinců nasypeme ořechy.
4.
med 6 polévkových lžic • máslo 6 čajových lžiček
Na ořechy nalijeme jednu lžíci medu. Na vrch položíme kousek másla. Rohy těsta spojíme tak, aby bylo jablko zabalené.
5.
vejce slepičí 1 kus
Batůžky jablek poklademe na plech vyložený papírem na pečení. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a na několika místech těsto propíchneme vidličkou.
6. Pečení
Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C přibližně 25 minut dozlatova. Upečené posypeme moučkovým cukrem.
Dobrou chuť!