RECEPTY

Veselý velikonoční dort Zajíček

Veselý velikonoční dort Zajíček

Skvělý mascarpone dort s broskvemi. Z našeho dortu byl za pomoci dětí vytvořen jednoduchý zajíček, velikonočně vyzdobený barevnými bonbony ve tvaru vajíček. Je však samozřejmostí, že vy si váš dortík můžete vyzdobit podle vlastních představ. Bude stejně skvěle chutnat!

recept,fotorecept,mascarpone,broskve kompotované,Dorty,Velikonoční recepty

Dorty

Ukuchtil

Počet porcí

16

Čas přípravy

1 h. 30 min.

Obtížnost

vysoká

 

Ingredience

Ingredience

bonbony - velikonoční vajíčka-
broskve kompotované900gramů
cukr moučkový280gramů
cukr moučkový-
kakao - prášek2polévkové lžíce
kypřicí prášek do pečiva20gramů
mascarpone500gramů
mouka polohrubá160gramů
máslo200gramů
olej slunečnicový60mililitrů
smetana ke šlehání (30-33% tuku)500mililitrů
sůl2špetky
tvaroh jemný měkký250gramů
vaječný bílek8
vaječný žloutek8
voda60mililitrů
čokoláda-

 

Recept

1. 

vaječný bílek 4 kusy  sůl 1 špetka

Z vaječných bílků vyšleháme tuhý sníh.

2. 

mouka polohrubá 80 gramů  kypřicí prášek do pečiva 10 gramů

Prosátou mouku promícháme s kypřicím práškem.

3. 

vaječný žloutek 4 kusy  cukr moučkový 60 gramů

Žloutky a cukr utřeme do pěny.

4. 

olej slunečnicový 30 mililitrů  voda 30 mililitrů

Přilijeme olej, vodu a prošleháme.

5. 

Vmícháme připravenou mouku...

6. 

kakao - prášek 1 polévková lžíce

... a kakao.

7. 

Jemně vmícháme sníh z vaječných bílků.

8. 

Těsto vylijeme na plech vyložený pečícím papírem a rovnoměrně rozetřeme. Pečeme 8 minut při teplotě 180 °C.

9. 

vaječný bílek 4 kusy  sůl 1 špetka  mouka polohrubá 80 gramů  kypřicí prášek do pečiva 10 gramů  vaječný žloutek 4 kusy  cukr moučkový 60 gramů  kakao - prášek 1 polévková lžíce  olej slunečnicový 30 mililitrů  voda 30 mililitrů

Z uvedených ingrediencí připravíme stejné těsto jako těsto na plech, podle výše uvedených kroků. Těsto vylijeme do dortové formy vystlané pečicím papírem a pečeme asi 12 minut při teplotě 180 °C. Zda je korpus upečený vyzkoušíme zapíchnutím špejle, která musí po vytažení zůstat suchá.

10. 

máslo 200 gramů  cukr moučkový 160 gramů

Máslo, zahřáté na pokojovou teplotu, vyšleháme dohladka s cukrem.

11. 

tvaroh jemný měkký 250 gramů

Přimícháme tvaroh...

12. 

mascarpone 500 gramů

... a mascarpone.

13. 

smetana ke šlehání (30-33% tuku) 500 mililitrů

Ze smetany na šlehání vyšleháme tuhou šlehačku a vmícháme ji do krému.

14. 

broskve kompotované 900 gramů

Část broskví nakrájíme na tenké plátky...

15. 

... zbytek nadrobno.

16. 

Z kruhového korpusu odstraníme pečicí papír a překrojíme ho na polovinu.

17. 

Na spodní část kruhového korpusu naneseme asi čtvrtinu krému a poklademe broskve pokrájené na plátky.

18. 

cukr moučkový

Z upečeného plátu opatrně odstraníme pečicí papír a položíme ho na desku jemně posypanou moučkovým cukrem. Na plát natřeme asi dvě čtvrtiny krému a posypeme broskvemi pokrájenými nadrobno. Jemně je vtlačíme.

19. 

Připravený plát nakrájíme podélně, na stejně široké pásy.

20. 

Pláty postupně stáčíme a napojujeme.

21. 

Vzniklou velkou roládu přendáme na připravený korpus s krémem a broskvemi (nejlépe se přendá pomocí tenkého plastového prkénka).

22. 

Celý dort potřeme zbytkem krému, přičemž si asi 3 lžíce necháme na potření povrchu dortu.

23. 

čokoláda  bonbony - velikonoční vajíčka

Na dort položíme druhou polovinu kruhového korpusu a potřeme krémem. Odkrojením bočních vrchních částí dortu do oblouku vytvoříme uši zajíčka a ozdobíme čokoládou. Před podáváním dozdobíme bonbony.

24. 

Dort necháme ztuhnout v chladu, nejlépe přes noc a můžeme nakrájet.

Dobrou chuť!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit  • Aktualizovat předvolby souborů cookie