svetvemne.cz

Smetanovo-piškotový dort

     

Jemný a lahodný dort bez másla, kterým se zavděčíte i tomu největšímu mlsounovi.

Ukuchtil

Počet porcí

12

Čas přípravy

Obtížnost

střední

 

Kategorie:    

 

 
 

1. 

vaječný žloutek 5 ks  cukr třtinový 80 g

Žloutky a cukr utřeme do pěny.

2. 

kakao - prášek 15 g  voda 3 PL  mouka polohrubá 100 g  soda bikarbona ½ ČL  vaječný bílek 5 ks  sůl

K vaječným žloutkům přimícháme kakao a vodu. Z bílků se špetkou soli vyšleháme sníh. Mouku smícháme se sodou. Do kakaového základu, postupně a střídavě, přimícháváme mouku a sníh z bílků.

3. 

máslo  mouka polohrubá

Těsto vylijeme do dortové formy (průměr 26 cm) vymazané máslem a vysypané moukou.

4. 

Pečeme 15 min. při teplotě 180 °C.

5. 

broskve kompotované 540 g

Broskve nakrájíme na měsíčky.

6. 

smetana kyselá (14-18% tuku) 800 g  med 60 g

Smetanu utřeme s medem.

7. 

Dortový korpus rozkrojíme podélně na poloviny. Jednu polovinu vložíme zpět do formy.

8. 

piškoty 175 g

Na korpus poklademe polovinu připravených piškotů...

9. 

... a na ně položíme měsíčky broskví.

10. 

Navrstvíme smetanu.

11. 

Poklademe druhou polovinu piškotů.

12. 

Přikryjeme druhou polovinou korpusu a jemně přitlačíme. Necháme přes noc tuhnout v chladu.

13. 

Vyšleháme smetanu dotuha (případně s použitím ztužovače šlehačky) a celý dort šlehačkou natřeme. Ozdobíme cukrářským zdobením, v našem případě jsme použili slunečnicová semínka obalená v 3 druzích čokolády. Před samotným podáváním, doporučujeme nechat šlehačku na dortu zatuhnout v chladu alespoň hodinu.

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit