Smetanovo-piškotový dort

Jemný a lahodný dort bez másla, kterým se zavděčíte i tomu největšímu mlsounovi.
recept,fotorecept,broskve kompotované,piškoty,smetana kyselá (14-18% tuku),Dorty,Zákusky
Dorty
Ingredience
Ingredience
broskve kompotované | 540 341 | gramů kcal | |
cukr třtinový | 80 317 | gramů kcal | |
kakao - prášek | 15 46 | gramů kcal | |
med | 60 197 | gramů kcal | |
mouka polohrubá | 100 356 | gramů kcal | |
mouka polohrubá | 0 ?? | kcal | |
máslo | 0 ?? | kcal | |
piškoty | 175 695 | gramů kcal | |
smetana kyselá (14-18% tuku) | 800 1280 | gramů kcal | |
soda bikarbona | ½ 0 | čajové lžičky kcal | |
sůl | 0 ?? | kcal | |
vaječný bílek | 5 85 | kcal | |
vaječný žloutek | 5 285 | kcal | |
voda | 3 0 | polévkové lžíce kcal |
Recept

2.
kakao - prášek 15 gramů • voda 3 polévkové lžíce • mouka polohrubá 100 gramů • soda bikarbona ½ čajové lžičky • vaječný bílek 5 ks • sůl
K vaječným žloutkům přimícháme kakao a vodu. Z bílků se špetkou soli vyšleháme sníh. Mouku smícháme se sodou. Do kakaového základu, postupně a střídavě, přimícháváme mouku a sníh z bílků.

3.
Těsto vylijeme do dortové formy (průměr 26 cm) vymazané máslem a vysypané moukou.

4.
Pečeme 15 min. při teplotě 180 °C.



7.
Dortový korpus rozkrojíme podélně na poloviny. Jednu polovinu vložíme zpět do formy.


9.
... a na ně položíme měsíčky broskví.

10.
Navrstvíme smetanu.

11.
Poklademe druhou polovinu piškotů.

12.
Přikryjeme druhou polovinou korpusu a jemně přitlačíme. Necháme přes noc tuhnout v chladu.

13.
Vyšleháme smetanu dotuha (případně s použitím ztužovače šlehačky) a celý dort šlehačkou natřeme. Ozdobíme cukrářským zdobením, v našem případě jsme použili slunečnicová semínka obalená v 3 druzích čokolády. Před samotným podáváním, doporučujeme nechat šlehačku na dortu zatuhnout v chladu alespoň hodinu.

Dobrou chuť!