Smetanovo-piškotový dort
Jemný a lahodný dort bez másla, kterým se zavděčíte i tomu největšímu mlsounovi.
recept,fotorecept,broskve kompotované,piškoty,smetana kyselá (14-18% tuku),Dorty,Zákusky
Dorty
Ingredience
Ingredience
broskve kompotované | 540 | gramů | |
cukr třtinový | 80 | gramů | |
kakao - prášek | 15 | gramů | |
med | 60 | gramů | |
mouka polohrubá | 100 | gramů | |
mouka polohrubá | - | ||
máslo | - | ||
piškoty | 175 | gramů | |
smetana kyselá (14-18% tuku) | 800 | gramů | |
soda bikarbona | ½ | čajové lžičky | |
sůl | - | ||
vaječný bílek | 5 | ||
vaječný žloutek | 5 | ||
voda | 3 | polévkové lžíce |
Recept

2.
kakao - prášek 15 gramů • voda 3 polévkové lžíce • mouka polohrubá 100 gramů • soda bikarbona ½ čajové lžičky • vaječný bílek 5 ks • sůl
K vaječným žloutkům přimícháme kakao a vodu. Z bílků se špetkou soli vyšleháme sníh. Mouku smícháme se sodou. Do kakaového základu, postupně a střídavě, přimícháváme mouku a sníh z bílků.

3.
Těsto vylijeme do dortové formy (průměr 26 cm) vymazané máslem a vysypané moukou.

4.
Pečeme 15 min. při teplotě 180 °C.



7.
Dortový korpus rozkrojíme podélně na poloviny. Jednu polovinu vložíme zpět do formy.


9.
... a na ně položíme měsíčky broskví.

10.
Navrstvíme smetanu.

11.
Poklademe druhou polovinu piškotů.

12.
Přikryjeme druhou polovinou korpusu a jemně přitlačíme. Necháme přes noc tuhnout v chladu.

13.
Vyšleháme smetanu dotuha (případně s použitím ztužovače šlehačky) a celý dort šlehačkou natřeme. Ozdobíme cukrářským zdobením, v našem případě jsme použili slunečnicová semínka obalená v 3 druzích čokolády. Před samotným podáváním, doporučujeme nechat šlehačku na dortu zatuhnout v chladu alespoň hodinu.

Dobrou chuť!