svetvemne.cz

Velikonoční Jidáše

    

Jidáše jsou velmi oblíbené sladké velikonoční pečivo, které je známo již po několik staletí.

Ukuchtil

Počet porcí

10

Čas přípravy

1 h. 30 min.

Obtížnost

nízká

 

 

 
 
citronová kůra1čajová lžička
cukr krystalový55gramů
cukr vanilkový20gramů
droždí čerstvé42gramů
mléko250mililitrů
mouka hladká500gramů
máslo150gramů
sůl-
vaječný žloutek2kusy
vejce slepičí1kus

1. 

mléko 250 mililitrů  droždí čerstvé 42 gramů  cukr krystalový 55 gramů

Kvásek připravíme vmícháním 1 PL cukru a droždí do 100 ml vlažného mléka.

2. 

mouka hladká 500 gramů  máslo 150 gramů  vaječný žloutek 2 kusy  citronová kůra 1 čajová lžička  sůl  cukr vanilkový 20 gramů

Těsto připravíme smícháním mouky, másla, citronové kůry, vanilkového cukru, zbytku mléka a krystalového cukru. Přidáme žloutky a špetku soli.

3. 

Těsto pořádně promícháme a vypracujeme. Necháme ho kynout v teple cca 30 minut.

4. 

Těsto rozdělíme na 10 kousků, z každého vypracujeme váleček a stočíme do copu, spirály nebo zauzlujeme.

5. 

vejce slepičí 1 kus

Na plech položíme pečící papír, položíme na něj jidáše. Potřeme je rozšlehaným vejcem. Některé můžeme posypat mákem. Pečeme na 180 C cca 20 minut.

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2020 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit