Velikonoční Jidáše

Jidáše jsou velmi oblíbené sladké velikonoční pečivo, které je známo již po několik staletí.
recept,fotorecept,droždí čerstvé,mouka hladká,Koláče,Velikonoční recepty,Recepty české kuchyně
Koláče
Recepty české kuchyně
Ingredience
Ingredience
citronová kůra | 1 4 | čajová lžička kcal | |
cukr krystalový | 55 222 | gramů kcal | |
cukr vanilkový | 20 73 | gramů kcal | |
droždí čerstvé | 42 43 | gramů kcal | |
mléko | 250 120 | mililitrů kcal | |
mouka hladká | 500 1735 | gramů kcal | |
máslo | 150 1101 | gramů kcal | |
sůl | 0 ?? | kcal | |
vaječný žloutek | 2 114 | kusy kcal | |
vejce slepičí | 1 88 | kus kcal |
Recept
1.
mléko 250 mililitrů • droždí čerstvé 42 gramů • cukr krystalový 55 gramů
Kvásek připravíme vmícháním 1 PL cukru a droždí do 100 ml vlažného mléka.

2.
mouka hladká 500 gramů • máslo 150 gramů • vaječný žloutek 2 kusy • citronová kůra 1 čajová lžička • sůl • cukr vanilkový 20 gramů
Těsto připravíme smícháním mouky, másla, citronové kůry, vanilkového cukru, zbytku mléka a krystalového cukru. Přidáme žloutky a špetku soli.

3.
Těsto pořádně promícháme a vypracujeme. Necháme ho kynout v teple cca 30 minut.

4.
Těsto rozdělíme na 10 kousků, z každého vypracujeme váleček a stočíme do copu, spirály nebo zauzlujeme.
5.
vejce slepičí 1 kus
Na plech položíme pečící papír, položíme na něj jidáše. Potřeme je rozšlehaným vejcem. Některé můžeme posypat mákem. Pečeme na 180 C cca 20 minut.

Dobrou chuť!