svetvemne.cz

Velikonoční makový bochánek

    

Mazanec plněný makovou náplní.

Ukuchtil

Počet porcí

Čas přípravy

1 h. 30 min.

Obtížnost

střední

 

 

 
 

1. Maková náplň

mák mletý 150 gramů  cukr krystalový 60 gramů  skořice mletá 1 čajová lžička  strouhanka 1 polévková lžíce  mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 150 mililitrů

Mletý mák, cukr, skořici a strouhanku zalijeme horkým mlékem. Nádivku zamícháme a necháme vychladnout.

Maková náplň

2. 

mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 50 mililitrů  droždí čerstvé 20 gramů  cukr krystalový  mouka hladká 500 gramů  cukr práškový 80 gramů  vejce slepičí 2 kusy  tvaroh jemný 20% tuku 200 gramů  mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 150 mililitrů  sůl  citronová kůra 1 polévková lžíce

V hrnku s trochou teplého mléka rozmícháme droždí a 1/2 čajové lžičky cukru, necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme mouku, cukr, přidáme vejce, tvaroh, mléko, špetku soli, kvásek a citronovou kůru.

3. 

mouka hladká

Vypracujeme těsto, poprášíme ho moukou, vytvarujeme do bochníku a necháme vykynout.

4. 

mouka hladká

Vykynutý bochník roztáhneme rukama jemně do stran na pomoučeném vále, vznikne kruh o průměru asi 30-35 cm. Do středu kruhu vložíme náplň a rozetřeme ji tak, aby kolem ní zůstalo volné těsto (asi 5 cm).

5. 

Volné okraje spojíme ...

6. 

... a vytvarujeme bochník.

7. 

Mazanec přendáme na plech vyložený papírem na pečení tak, aby spojená část byla dole.

8. 

vejce slepičí 1 kus  mák

Celý bochník potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mákem a uprostřed jemně do kříže nařízneme. Pečeme v rozehřáté troubě na 160-170 °C 50 minut.

9. 

Po prvních 30 minutách pečení můžeme podle potřeby mazanec zakrýt alobalem (pokud rychle tmavne) a zakrytý dopékat.

10. 

cukr práškový

Upečený posypeme cukrem, necháme vychladnout, pak ho nakrájíme a podáváme. Chutný je potřený višňovým džemem.

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit