Velikonoční makový bochánek

Mazanec plněný makovou náplní.
recept,fotorecept,mák mletý,mouka hladká,Koláče,Velikonoční recepty
Koláče
Ingredience
Ingredience
citronová kůra | 1 11 | polévková lžíce kcal | |
cukr krystalový | 60 242 | gramů kcal | |
cukr krystalový | 0 ?? | kcal | |
cukr moučkový | 80 311 | gramů kcal | |
cukr moučkový | 0 ?? | kcal | |
droždí čerstvé | 20 21 | gramů kcal | |
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% | 350 225 | mililitrů kcal | |
mouka hladká | 500 1735 | gramů kcal | |
mouka hladká | 0 ?? | kcal | |
mák | 0 ?? | kcal | |
mák mletý | 150 812 | gramů kcal | |
skořice mletá | 1 13 | čajová lžička kcal | |
strouhanka | 1 56 | polévková lžíce kcal | |
sůl | 0 ?? | kcal | |
tvaroh jemný 20% tuku | 200 196 | gramů kcal | |
vejce slepičí | 3 264 | kusy kcal |
Recept
1. Maková náplň
mák mletý 150 gramů • cukr krystalový 60 gramů • skořice mletá 1 čajová lžička • strouhanka 1 polévková lžíce • mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 150 mililitrů
Mletý mák, cukr, skořici a strouhanku zalijeme horkým mlékem. Nádivku zamícháme a necháme vychladnout.

2.
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 50 mililitrů • droždí čerstvé 20 gramů • cukr krystalový • mouka hladká 500 gramů • cukr moučkový 80 gramů • vejce slepičí 2 kusy • tvaroh jemný 20% tuku 200 gramů • mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 150 mililitrů • sůl • citronová kůra 1 polévková lžíce
V hrnku s trochou teplého mléka rozmícháme droždí a 1/2 čajové lžičky cukru, necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme mouku, cukr, přidáme vejce, tvaroh, mléko, špetku soli, kvásek a citronovou kůru.


4.
Vykynutý bochník roztáhneme rukama jemně do stran na pomoučeném vále, vznikne kruh o průměru asi 30-35 cm. Do středu kruhu vložíme náplň a rozetřeme ji tak, aby kolem ní zůstalo volné těsto (asi 5 cm).

5.
Volné okraje spojíme ...

6.
... a vytvarujeme bochník.

7.
Mazanec přendáme na plech vyložený papírem na pečení tak, aby spojená část byla dole.

8.
vejce slepičí 1 kus • mák
Celý bochník potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mákem a uprostřed jemně do kříže nařízneme. Pečeme v rozehřáté troubě na 160-170 °C 50 minut.

9.
Po prvních 30 minutách pečení můžeme podle potřeby mazanec zakrýt alobalem (pokud rychle tmavne) a zakrytý dopékat.

10.
Upečený posypeme cukrem, necháme vychladnout, pak ho nakrájíme a podáváme. Chutný je potřený višňovým džemem.

Dobrou chuť!