Velikonoční kohoutek

Inovativně pečené buchty z kynutého těsta ve velikonočním provedení.
recept,fotorecept,droždí čerstvé,mouka polohrubá,povidla švestková,tvaroh hrudkový,Koláče,Velikonoční recepty
Koláče
Ingredience
Ingredience
citronová kůra | 0 ?? | kcal | |
cukr krystalový | 0 ?? | kcal | |
cukr moučkový | 1 20 | čajová lžička kcal | |
cukr moučkový | 30 117 | gramů kcal | |
cukr moučkový | 2 78 | polévkové lžíce kcal | |
cukr vanilkový | 1 73 | kus kcal | |
droždí čerstvé | 25 26 | gramů kcal | |
mléko | 1 3 | čajová lžička kcal | |
mléko | 205 99 | mililitrů kcal | |
mouka polohrubá | 470 1674 | gramů kcal | |
máslo | 60 441 | gramů kcal | |
olej slunečnicový | 0 ?? | kcal | |
povidla švestková | 130 159 | gramů kcal | |
rum | 1 36 | polévková lžíce kcal | |
skořice mletá | 0 ?? | kcal | |
sůl | 1 0 | špetka kcal | |
tvaroh hrudkový | 130 153 | gramů kcal | |
vaječný žloutek | 1 57 | kus kcal | |
vejce slepičí | 2 176 | kusy kcal |
Recept
1. Příprava kvásku
droždí čerstvé 25 gramů • mléko 125 mililitrů • cukr moučkový 1 čajová lžička
Z droždí, vlažného mléka a cukru připravíme kvásek.
2. Příprava těsta
mouka polohrubá 470 gramů • vejce slepičí 1 kus • máslo 60 gramů • cukr moučkový 30 gramů • sůl 1 špetka • rum 1 polévková lžíce • mléko 80 mililitrů
Když kvásek vykyne, vlijeme ho do nádoby se surovinami určenými do těsta. Těsto zpracujeme tak, aby se odlepovalo od nádoby. Poprášíme ho moukou a necháme přikryté asi 20 minut kynout.

3. Tvarování buchtiček
Vykynuté těsto vyválíme na pomoučeném vále a rozdělíme na přibližně 20 čtverečků, abychom měli dost kousků na vytvoření kohoutka. Na čtverečky naneseme předem připravenou nádivku a vytvarujeme malé buchtičky. Dva čtverečky necháme prázdné na vytvoření hřebínku, zobáčku a křídla.

4.
vejce slepičí 1 kus • mléko 1 čajová lžička • cukr krystalový
Buchtičky poklademe na vymaštěný plech ve tvaru kohouta, z rozinky uděláme oko, potřeme rozšlehaným vajíčkem s mlékem a špetkou cukru, necháme chvíli kynout.

5. Pečeme
Vložíme do vyhřáté trouby na 15 minut. Po vytažení z trouby horkého kohoutka potřeme olejem, aby se pěkně leskl.

6. Povidlová náplň
povidla švestková 130 gramů • skořice mletá • citronová kůra
Švestková povidla smícháme se špetkou skořice, citronovou kůrou a dobře promícháme.

7. Tvarohová nádivka
tvaroh hrudkový 130 gramů • vaječný žloutek 1 kus • cukr moučkový 2 polévkové lžíce • skořice mletá • citronová kůra • cukr vanilkový 1 kus
Tvaroh smícháme s vanilkovým cukrem, moučkovým cukrem, špetkou skořice, citronovou kůrou a žloutkem.

Dobrou chuť!