Adventní hruškový koláč z křehkého těsta

Dobrota plná šťavnatých hrušek, u které nikdo nebude mít výčitky svědomí.
recept,fotorecept,mouka hladká,ořechy vlašské mleté,máslo,hruška,Koláče
Koláče
Ukuchtil
Počet porcí
12
Hmotnost porce
113 g
Energie porce
314 kcal
Čas přípravy
1 h. 30 min.
Obtížnost
nízká
Kategorie
Koláče ›Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | 60 242 | gramů kcal | |
cukr krystalový | 2 121 | polévkové lžíce kcal | |
hruška | 700 462 | gramů kcal | |
koření perníkové | 1 16 | čajová lžička kcal | |
mouka hladká | 200 694 | gramů kcal | |
máslo | 200 1468 | gramů kcal | |
ořechy vlašské mleté | 100 674 | gramů kcal | |
vejce slepičí | 1 88 | kus kcal |
Recept
1. Příprava těsta
mouka hladká 200 gramů • ořechy vlašské mleté 100 gramů • máslo 200 gramů • cukr krystalový 60 gramů • vejce slepičí 1 kus
Z daných ingrediencí zpracujeme těsto. Těsto zpracujeme rychle, tuk se rychle rozouští a při pomalém zpracování se těsto lepí na ruce a trhá.

2. Těsto rozválíme
Vypracované těsto ve tvaru bochníku vložíme na hodinu do chladu. Zchlazené těsto rozdělíme na dvě části, jednu část vyválíme na moukou vysypané podložce do co největšího tvaru (těsto se začne po čase trhat). Rozválené těsto přeneseme do kruhové dortové formy nebo do kruhové formy na koláč, prsty přitlačíme a roztáhneme. Formu zpravidla není třeba vymazat tukem, těsto je dost mastné.

3. Náplň
hruška 700 gramů
Zatímco nám těsto chladne, oloupeme a nakrájíme na plátky hrušky (čerstvé nebo kompotované).

4.
cukr krystalový 2 polévkové lžíce • koření perníkové 1 čajová lžička
Na plát těsta v kulaté formě rozložíme hrušky, zasypeme cukrem smíchaným s perníkovým kořením.

5. Pečení
Přikryjeme druhým plátem těsta. Koláč vložíme do trouby předehřáté na 180 °C, pečeme 20-30 minut.

Dobrou chuť!