Velikonoční mazanec

Chutný velikonoční bochánek pro koledníky.
recept,fotorecept,rozinky,droždí čerstvé,mouka hladká,mandlové lupínky,Koláče,Velikonoční recepty
Koláče
Ingredience
Ingredience
citronová kůra | ½ 2 | čajové lžičky kcal | |
cukr krystalový | 200 804 | gramů kcal | |
droždí čerstvé | 42 43 | gramů kcal | |
mandlové lupínky | 30 187 | gramů kcal | |
mléko | 400 192 | mililitrů kcal | |
mouka hladká | 1 3470 | kilogram kcal | |
olej slunečnicový | 9 1214 | polévkových lžic kcal | |
rozinky | 150 426 | gramů kcal | |
rum | 4 144 | polévkové lžíce kcal | |
sůl | 0 ?? | kcal | |
vejce slepičí | 4 352 | kusy kcal |
Recept
1.
rozinky 150 gramů • rum 4 polévkové lžíce
Rozinky nasypeme do misky, zalijeme je rumem. Rozinky vsáknou část rumu.

2.
mléko 400 mililitrů • droždí čerstvé 42 gramů • cukr krystalový
V 200 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru. Kvásek necháme vykynout.

3.
mouka hladká 1 kilogram • cukr krystalový 200 gramů • citronová kůra ½ čajové lžičky • olej slunečnicový 9 polévkových lžic • vejce slepičí 3 kusy • sůl
Do mísy dáme mouku, vejce, cukr, zbylé mléko, olej, špetku soli, citronovou kůru a rozinky namočené v rumu. Nakonec přidáme kvásek. Vše spolu promícháme a vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě vykynout.

4.
vejce slepičí 1 kus • mandlové lupínky 30 gramů
Vykynuté těsto rozdělíme na dva bochánky. Každý z nich uložíme na plech vyložený papírem na pečení. Rozšlehaným vejcem bochánky potřeme, posypeme lupínky mandlí.

5.
Pečeme na 180 °C cca 30-40 minut.

Dobrou chuť!